ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Γκρουέφσκι: Μονομερείς πιέσεις ασκεί η ΕΕ

Ευθείες βολές κατά μέρους της διεθνούς κοινότητας και κυρίως εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «άσκηση μονομερών πιέσεων» προς την ΠΓΔΜ, με στόχο να αποδεχτεί η χώρα «μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας, με οποιοδήποτε τίμημα», εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ.

 
 
Ευθείες βολές κατά μέρους της διεθνούς κοινότητας και κυρίως εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «άσκηση μονομερών πιέσεων» προς την ΠΓΔΜ, με στόχο να αποδεχτεί η χώρα «μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας, με οποιοδήποτε τίμημα», εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον κ.Γκρούεφσκι, μοχλός των πιέσεων αυτών είναι οι διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρόσφατη έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, που δημοσιεύθηκε στις 12 Οκτωβρίου και οι σχετικές αναφορές του αρμόδιου για τη Διεύρυνση Επιτρόπου, Στέφαν Φούλε, για αδυναμία της χώρας όσον αφορά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ο κ.Γκρούεφσκι κατηγόρησε την ΕΕ ότι αποφεύγει να ασκήσει την παραμικρή πίεση προς την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε λανθασμένη τη «νέα τακτική μεμονωμένων ατόμων ή μέρους της διεθνούς κοινότητας να ασκούνται πιέσεις» στη χώρα του αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας, «με μοχλό ισχυρισμούς ότι δεν κάνουμε αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις και μέσω της υπερβολικής παρουσίασης των αδυναμιών της χώρας», και όπως εκτίμησε, δεν πρόκειται να αποφέρει το επιδιωκόμενο, αλλά θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Όπως είπε, η κριτική που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεταρρυθμίσεις στην ΠΓΔΜ είναι «αβάσιμη» και στοχεύει στην «προετοιμασία του εδάφους» για ενδεχόμενη απόσυρση της σύστασης της Επιτροπής, του χρόνου, αναφορικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ. Ο κ.Γκρούεφσκι ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα για την ενταξιακή πορεία της χώρας του δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του καταβάλλει υπερπροσπάθειες, αλλά το θέμα του ονόματος. Επισήμανε πως η ΕΕ και η διεθνής κοινότητας δεν ασκούν την παραμικρή πίεση στην Ελλάδα για το θέμα του ονόματος λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Ο κ.Γκρούεφσκι κατηγόρησε ακόμη την Ελλάδα ότι τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, αποφεύγει τις συναντήσεις για το θέμα του ονόματος και πρόσθεσε ότι κι αυτές που προηγήθηκαν, μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων των δύο χωρών, δεν είχαν κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο. 

Οι αναφορές του κ.Γκρούεφσκι κατά της ΕΕ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, η οποία καταλόγισε στον κ.Γκρούεφσκι «αντιευρωπαϊκές αντιλήψεις και συμπεριφορές», ενώ ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δήλωσε ότι πολιτικοί και ηγέτες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον της χώρας τους, όπως ο κ.Γκρούεφσκι, συνήθως έχουν την τύχη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

 
ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση του ΣτΕ βάζει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης
«Η απόφαση του ΣτΕ βάζει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης και την υποχρεώνει στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ» ανέφ…
18.06.2013, 08:07
Την Τετάρτη κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης - παραμένει το «αγκάθι» της ΕΡΤ
Ο πρωθυπουργός πρότεινε άμεση συγκρότηση κοινά αποδεκτής διοικούσας επιτροπής, που θα αναλάβει την οργάνωση κα…
18.06.2013, 07:50
Σύσκεψη για τη λειτουργία της κυβέρνησης με αφορμή την ΕΡΤ – Νέα συνάντηση την Τετάρτη
Με αφορμή την ΕΡΤ, επί τάπητος τέθηκαν όλα τα θέματα που άνοιξαν το τελευταίο διάστημα στην κυβέρνησης. Το θέμ…
18.06.2013, 00:36
Στουρνάρας: Ελπίζουμε σε σύγκλιση την Τετάρτη
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι για την κυβέρνηση είναι μείζον θέμα να συνεχιστούν οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμί…
17.06.2013, 23:50
Κουβέλης: Χωρίς καθυστέρηση να βγουν στον αέρα οι συχνότητες της ΕΡΤ
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κάλεσε τον πρωθυπουργό να θέσει αμέσως σε κίνηση συνολικά τη λειτουργία της ΕΡΤ και να δρ…
17.06.2013, 23:23
Βενιζέλος: Η τρικομματική δεν πρέπει να λειτουργεί ως κυβέρνηση ΝΔ
Όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, με αφορμή το ζήτημα της ΕΡΤ αναδείχθηκε το «βασικό πρόβλημα», της «προγραμματική…
17.06.2013, 23:13
Στις 27 Ιουνίου θα καταθέσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για Λίστα Λαγκάρντ
Παράταση δέκα ημερών, ώστε να καταθέσει στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής την μεθεπόμενη Πέμπτη 27 Ιουνίο…
17.06.2013, 22:11
Τσίπρας: "κ. Σαμαρά τελειώσατε"
Στέλνοντας μήνυμα στον πρωθυπουργό, είπε κ. Σαμαρά, τελειώσατε. Μόνο αφήστε παρακαλώ στη θέση τους τα ασημικά …
17.06.2013, 21:23
Πρόταση απεμπλοκής από Σαμαρά σε εταίρους - Αναλυτικά τα σημεία
Μεταξύ των σημείων, είναι, η σύσταση μια διοικούσας επιτροπής η οποία θα προσλάβει δημοσιογράφους και τεχνικού…
17.06.2013, 21:07
Σε αναζήτηση κοινού εδάφους οι τρεις εταίροι, σε εξέλιξη η συνάντηση στο Μαξίμου
Παρά τις έντονες τριβές που έχουν προκύψει μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, με αιχμή το ζήτημα της ΕΡΤ, …
17.06.2013, 20:36

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

ΣΥΜΒΑΝ

Frantzi Amvrosiou Kasomouli to Falirou between cross-roads Kallirrois and cross-roads Siggrou Andr. Ave no parking, one right lane blocked

Μποτιλιάρισμα

ΑΜΦΙΘΕΑΣ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΒΟΡΕΙΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ (προς αποσυμφόρηση)