Συνάντηση Μέρκελ- Σαρκοζί στην Φρανκφούρτη

Στη Φρανκφούρτη για συνομιλίες με την Άγκελα Μέρκελ (ίσως και Τρισέ), ο Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με το Ρόιτερς, την ώρα που η γαλλική οικονομία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της πιστοληπτικής υποβάθμισης, χάνοντας την αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός επιδιώκει να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες της ευρωζωνης για την κρίση χρέους. Θεωρεί μάλιστα ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν καθυστερήσει σχετικά με το εάν η ΕΚΤ θα πρέπει να στηρίζει το EFSF.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, Γαλλία και Γερμανία εργάζονται πυρετωδώς για την επίτευξη σύγκλισης στο θέμα του ‘κουρέματος’ του ελληνικού χρέους. Η Γερμανία μέχρι χθες επέμενε σε ένα κούρεμα γύρω στο 60 ή 70%, ενώ η Γαλλία αντιδρά σθεναρά, φοβούμενη ότι θα χρειαστεί να ενισχύσει με κρατικές εγγυήσεις τις γαλλικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν το ‘κούρεμα’.

Δεύτερο σημείο τριβής ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία είναι η μόχλευση του διευρυμένου ευρωπαϊκού ταμείου EFSFμε κονδύλια από ιδιώτες-επενδυτές για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις πιέσεις των αγορών που δέχονται χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Για τον τρόπο που θα γίνει η μόχλευση αυτή δεν υπάρχει ενιαία γραμμή Γερμανίας – Γαλλίας. Την Κυριακή στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ πρέπει όμως να παρουσιαστεί μία ολοκληρωμένη πρόταση.

Οι εξελίξεις και οι φημολογίες δείχνουν ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Από τη συμφωνία μέχρι και την ανατροπή των σχεδίων που ετοιμάζονται για το ρόλο του EFSFκαι το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI).
Πηγή: skai.gr