Γερμανικός Τύπος: Μαγειρεύεται μεγαλύτερο κούρεμα για το ελληνικό χρέος

Η λαϊκή εφημερίδα Bild υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν διαπραγματεύεται προσωπικά το 'κούρεμα' του ελληνικού χρέους. «Ο Άκερμαν διαπραγματεύεται για τη χρεοκοπία των Ελλήνων», τιτλοφορεί η εφημερίδα το σύντομο ρεπορτάζ στο γνώριμο ύφος της. Και εξηγεί: «Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild ο Άκερμαν, ως επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF) έχει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους έως 50%. Τυπικώς οι τράπεζες πρόκειται να συμφωνήσουν εθελοντικά με την έκπτωση αυτή».

Την πληροφορία θεωρεί προφανώς αξιόπιστη και η γερμανική έκδοση των Financial Times και την αναπαράγει σε δικό της ρεπορτάζ με τίτλο «Οι τράπεζες είναι έτοιμες για μεγαλύτερη βοήθεια προς την Ελλάδα».

«Η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων αποδεικνύει την αυξανόμενη πίεση της πολιτικής προς τις τράπεζες για να βελτιώσουν τους όρους της συμφωνίας του Ιουλίου. Τότε είχαν αποδεχθεί απώλειες της τάξεως του 21% κατά την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους. Έκτοτε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Στο χρηματιστήριο τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν απώλειες έως και 60% επί της ονομαστικής τους αξίας. Την Κυριακή και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε φάνηκε να προσδοκεί μείωση του ελληνικού χρέους, μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεπε η συμφωνία του Ιουλίου».

Αξιοπρόσεκτη και η ανάλυση του επίτιμου καθηγητή Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών Χανς Όλαφ Χένκελ στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt.

«Πότε θα αντιληφθούν επιτέλους η Μέρκελ και ο Σόϊμπλε ότι παρέχουμε εγγυήσεις περισσότερο για τις γαλλικές τράπεζες και λιγότερο για την Ελλάδα ή για το ευρώ; Πραγματικά δεν μου αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας, αλλά σιγά σιγά αρχίζω να αντιλαμβάνομαι ότι δεν αποκλείεται να είναι αληθινά τα όσα διαδίδονται στο διαδίκτυο, ότι όταν καταργήθηκε το γερμανικό μάρκο ο Μιτεράν είχε κάνει λόγο για ‘Συνθήκη των Βερσαλλιών με ειρηνικά μέσα’. Παρεμπιπτόντως, στις 3 Οκτωβρίου του 2010 η Γερμανία είχε πληρώσει 210 εκατομμύρια ευρώ εξοφλώντας και τα τελευταία χρέη της από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών. Δεν θα έπρεπε αυτή να είναι η τελευταία δόση;»

«Οι Έλληνες δεν σταματούν τις απεργίες με τίποτα», γράφει σήμερα η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου. Και εξηγεί: «Οξυμένα τα πνεύματα στο κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα. Πολλοί βουλευτές δεν τολμούν πια να εμφανιστούν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Σχεδόν καθημερινά οι πολιτικοί δέχονται φραστικές επιθέσεις και όχι μόνο, όταν εμφανίζονται στη δημοσιότητα. Πολλές φορές τους πετάνε αυγά και γιαούρτια. ‘Είστε κλέφτες. Μας οδηγείτε στη φτώχεια’ τους φωνάζουν αγανακτισμένοι πολίτες».

Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών- και νυν Περιβάλλοντος- Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ζητεί την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος «Ήλιος» για την ηλιακή ενέργεια, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα προϋποθέτει αρχική επένδυση είκοσι δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά υπόσχεται μελλοντική απόδοση τριών με τεσσάρων δισεκατομμυρίων το χρόνο. Καλείται όμως να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν εφαρμόζει όσα υπόσχεται και ψηφίζει. «Δεν έχουμε μία δημόσια διοίκηση ικανή να υλοποιήσει φιλόδοξα βήματα», απαντά ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Αλλά δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς ότι ψηφίζουμε νόμους και δεν τους εφαρμόζουμε. Είμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά όχι με την ταχύτητα που θα επιθυμούσαμε. Μέσα σε δύο χρόνια όμως έχουμε κάνει ότι δεν είχε καν αρχίσει τα προηγούμενα τριάντα χρόνια».

Αναδρομή στα τελευταία τριάντα χρόνια και από την εφημερίδα Κolner Stadt Anzeiger με τίτλο «Η πατροκτονία του Παπανδρέου», και με αφορμή τον απολογισμό, αλλά και την αυτοκριτική του σημερινού πρωθυπουργού στην «Καθημερινή της Κυριακής» για τα τριάντα χρόνια από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Γκερντ Χέλερ γράφει: «Η αυτοκριτική είναι μάλλον ήπια, αν αναλογιστεί κανείς τη σημερινή δραματική κατάσταση της χώρας. Η οικονομική ανάπτυξη που γνώρισε η Ελλάδα τις περασμένες δεκαετίες ήταν έργο των σοσιαλιστών, γράφει ο Παπανδρέου, αποσιωπώντας το προφανές: ότι ήταν μία επίπλαστη ευημερία με δανεικά. Υπό των πίεση των ξένων πιστωτών ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει τώρα να ξαναμαζέψει τα δώρα που μοίραζε ο πατέρας του. Αυτό που του ζητείται σήμερα, είναι μία πολιτική πατροκτονία».
Πηγή: Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου/ Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου