Φιγιόν: Σημεία επέμβασης κατά της κερδοσκοπίας σε βάρος της Ευρωζώνης

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι θα διατυπωθούν «προτάσεις» για να «ενισχυθεί» ο αγώνας κατά των «κερδοσκοπικών επιθέσεων» που έχουν στόχο τη ζώνη του ευρώ, μετά την έγκριση από το γερμανικό Κοινοβούλιο της διεύρυνσης του EFSF, που αναμένεται να γίνει για την Πέμπτη.

«Αναμένουμε την Πέμπτη την ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο για το σχέδιο υποστήριξης της Ελλάδας, από το οποίο εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, η προσπάθεια η οποία έχουμε αναλάβει για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας εις βάρος της ζώνης του ευρώ», δήλωσε στην Εθνοσυνέλευση ο κ. Φιγιόν.

«Μόλις επιτευχθεί το αποτέλεσμα, και ελπίζοντας ότι αυτό θα είναι ένα θετικό αποτέλεσμα, θα υποβάλλουμε προτάσεις για την ενίσχυση του αγώνα αυτού», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Προηγουμένως, κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι το Παρίσι εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει «ισχυρές αποφάσεις» σχετικά με την βοήθεια προς την Ελλάδα και τις τράπεζες.

«Πρέπει να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα και τις τράπεζες, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε πριν η Γερμανία υιοθετήσει την Πέμπτη το σχέδιο διάσωσης», διευκρίνισε η πηγή αυτή.

Το γερμανικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει την Πέμπτη σχετικά με την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF. Οι γερμανοί βουλευτές αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως.

Η ψήφος της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης --η οποία έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο Ταμείο με 200 δισ. ευρώ εγγυήσεων--, εκτιμάται ότι θα του δώσει μια αποφασιστική ώθηση, αν και η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού αποκατάστασης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας απαιτεί την έγκριση των 17 μελών της ευρωζώνης και ορισμένες χώρες, όπως η Σλοβακία, εξακολουθούν να αντιτάσσονται στην έγκριση αυτή.
Πηγή: skai.gr