Γρ. Δελαβέκουρας: Άκυρη η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας Τουρκίας - κατεχομένων

Η ενέργεια της Τουρκίας είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ περί υπογραφής συμφωνίας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων.

Μάλιστα τόνισε ότι η εν λόγω συμφωνία είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο «επικεφαλής» του ψευδοκράτους Ντερβίς Έρογλου, υπέγραψαν στη Νέα Υόρκη συμφωνία για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας, μεταξύ Τουρκίας και κατεχόμενων και σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει ο τούρκος πρωθυπουργός, θα αρχίσουν άμεσα έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της βόρειας Κύπρου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που συνάντησε τον Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτήρισε ως τρέλα τις έρευνες που ξεκίνησε η Κύπρος, σε συνεργασία με το Ισραήλ. Μάλιστα, την κατηγόρησε πως στην ουσία σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επανένωση του νησιού.

«Προϋπόθεση για να ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ είναι ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου» τόνισε η υπουργός Εμπορίου - Βιομηχανίας της Κύπρου Πραξούλα Αντωνιάδου, κατά τις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου των ευρωπαίων ομόλογων της στη Πολωνία.

Παράλληλα, η Κύπρος έλαβε την υποστήριξη και της Μόσχας, μετά τη συνάντηση του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο μεταξύ, στο οικόπεδο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, (ΑΟΖ) οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά. Το τρυπάνι της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy έχει φτάσει στα 80 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, ολοκληρώνοντας με επιτυχία, την πρώτη φάση του εγχειρήματος.

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης τα αποτελέσματα από τις έρευνες αναμένεται να διαφανούν σε 2-3 μήνες.
Πηγή: skai.gr