DW: Βαριά ατζέντα – βαρύ κλίμα

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη θα απασχολήσουν τη σημερινή συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν φαν Ρομπέι στο Βερολίνο. Ο κ. Ρομπέι θα έχει μεταβεί προηγουμένως στο Ελσίνκι για συνομιλίες με τον φινλανδό πρωθυπουργό Κατάινεν. Στο επίκεντρο το θέμα των εγγυήσεων ενόψει και της αυριανής συνάντησης του γερμανού υπ. Οικονομικών Σόιμπλε με τους ομολόγους του από Φινλανδία και Ολλανδία.

Ρέιντερς για εγγυήσεις

Σύμφωνα με το Σπίγκελ η ευρωζώνη φέρεται να εξετάζει μια νέα πρόταση στο θέμα των εγγυήσεων. Στη βάση αυτής η Φινλανδία θα πρέπει να λάβει χαμηλότερους τόκους για τη συμμετοχή της στα δάνεια, ως αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις που ζητά. Όποιος βοηθά μόνον έναντι καταβολής εγγυήσεων, θα πρέπει να πληρώσει και ένα τίμημα, υποστηρίζει προς το Spiegel o ο βέλγος υπ. Οικονομικών Ρέιντερς. Οι χώρες που δεν ζητούν εγγυήσεις επιδεικνύουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ελληνική πολιτική και ως εκ τούτου θα πρέπει να λάβουν και μεγαλύτερες αποδόσεις, σύμφωνα με τον ίδιο.

Δηλώσεις Λαγκάρντ


Στο θέμα αναφέρθηκε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της προς το περιοδικό Spiegel υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Φινλαδνίας. Εμφανίστηκε όμως βέβαιη ότι θα βρεθεί λύση ενώ γενικότερα πιστεύει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα προκειμένου να λειτουργήσει το πρόγραμμα για τη διάσωση της Ελλάδας και κατ’ επέκταση του ευρώ.

Νέα ήττα για τη Μέρκελ

Η εβδομάδα δεν ξεκινά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Άγκελα Μέρκελ καθώς το κόμμα της υπέστη χθες άλλη μια ήττα σε περιφερειακές εκλογές, αυτή τη φορά στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου. Επιγραμματικά τα αποτελέσματα:

Ο Σοσιαλδημοκράτης Έρβιν Ζέλερινγκ εξασφάλισε και νέα θητεία. Αβέβαιο προς το παρόν με ποιον θα συγκυβερνήσειΜια αναμενόμενη, πλην όμως εντυπωσιακή νίκη για τους Σοσιαλδημοκράτες που παραμένουν πρώτο κόμμα αυξάνοντας τα ποσοστά τους κατά 5,5 % φθάνοντας το 35,7 %, άλλη μια ήττα για τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ που έχασαν σχεδόν 6 μονάδες και βρέθηκαν στο 23,1 %, πανωλεθρία για τους κυβερνητικούς της εταίρους, τους Φιλελεύθερους, που έχασαν 7 μονάδες και με μόλις 2,7 % μένουν εκτός κοινοβουλίου και ένας θρίαμβος για τους Πράσινους που θα εκπροσωπηθούν για πρώτη φορά στην τοπική βουλή με 8,4 %. Οριακή αύξηση για το κόμμα της Αριστεράς που έλαβε το 18,4 % των ψήφων ενώ το ακροδεξιό NPD, παρά την οριακή μείωση κατά 1,3 % εξασφάλισε εκ νέου την εκπροσώπησή του στο τοπικό κοινοβούλιο με 6 %.

Το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών στο Μεκλεμβούργο, όπου βρίσκεται και η εκλογική περιφέρεια της Άγκελα Μέρκελ, δεν έχει άμεσες επιπτώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Έχει όμως μια ιδιαίτερη συμβολική σημασία, ειδικά μάλιστα στην παρούσα φάση, καθώς οι δυο μεγάλοι ηττημένοι είναι τα δυο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι, με τους τελευταίους να μπαίνουν σε νέες περιπέτειες και τους αναλυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να τεθεί και πάλι θέμα ηγεσίας, εάν η αρνητική για το κόμμα τάση συνεχιστεί και στις εκλογές του Βερολίνου, σε δυο εβδομάδες.

Κώστας Συμεωνίδης / DPA / DAPD / Spiegel
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
Πηγή: Πηγή: Deutsche Welle