Γ. Παπακωνσταντίνου: Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα - Στα 600 εκ. ευρώ τα έσοδα

Στα 600 εκατομμύρια ευρώ υπολόγισε ο υπουργός περιβάλλοντος τα έσοδα από τη ρύθμιση των αυθαιρέτων για το 2011 στη συνάντηση που είχε με την τρόικα.

Παράλληλα ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύθηκε για την προώθηση των επενδύσεων, με επιτάχυνση της απορρόφησης κονδυλιών του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αειφόρου Ανάπτυξης, από 9% στο 22% μέχρι τέλος του έτους.

Έκανε λόγο για άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και της ΛΑΡΚΟ εντός του 2011, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ το 2012.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη σε ανεξάρτητους από τη ΔΕΗ επενδύτες, για το οποίο μας εγκαλεί η ΕΕ καθώς δεν έχει προχωρήσει είπε ότι η κυβέρνηση θα έχει καταθέσεις έως τις 15 Σεπτεμβρίου το τελικό της σχέδιο.

Αναφερόμενος στο Κτηματολόγιο είπε ότι ήδη προκηρυχθεί 2 εκατομμύρια δικαιώματα και ως το τέλος του έτους θα έχει εκπληρωθεί ο στόχος για την προκήρυξη 4 εκατομμυρίων δικαιωμάτων.

Πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται η είσοδος ιδιωτών επενδυτών στη διαδικασία κτηματογράφησης χωροταξικού σχεδιασμού και εκπόνησης δασικών χαρτών

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

Σειρά αλλαγών στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αριστεράς που μιλούν για ένα νέο νομοσχέδιο.

Μεταξύ των τροποποιήσεων περιλαμβάνεται η απαίτηση αυτοψίας μηχανικού για τη μεταβιβάση του ακινήτου από τη δημοσίευση του νόμου και όχι από την 1 Ιανουαρίου του 2012.

Επίσης, εντάσσονται ακίνητα έως και τις 28 Ιουλίου του 2011, και όχι έως τις 28 Απριλίου του 2010, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση ακόμη και νεότερες αυθαίρετες κατασκευές.

Ταυτόχρονα η αναστολή κατεδάφισης θα ισχύσει για 30 χρόνια τόσο για εντός, όσο και για εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα.

Μετά από 30 χρόνια εάν τα ακίνητα έχουν ενταχθεί σε κάποιο σχέδιο πόλης νομιμοποιούνται, σε αντίθετη περίπτωση ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει νέο πρόστιμο.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις Παπακωνσταντίνου:

- Μέσα σε 20 χρόνια πρέπει να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός με τον οποίο καθορίζονται στις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές οι ζώνες, όπου επιτρέπεται η δόμηση

- Τα σχετικά παράβολα για τη ρύθμσιη ορίζονται σε : 500 ευρώ για κατοικία 50 τμ ή για κτίριο μοναδική κατοικία μέχρι 100 τμ, 1.000 ευρώ για 51 - 100 τμ ή για κύρια κατοικία από 101 - 200, 2.000 ευρώ για κτίριο από 201 - 1.000 τμ, 4.000 ευρώ από 1.001 - 2.000 τμ και 6.000 για κτίρια μεγαλύτερα από 2.000 τμ

- Ο φάκελος για υποβολή στις ρυθμίσεις κατατίθεται από 1.10.2011 έως 30.11.2011, και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά μέσα σε προθεσμία 4 μηνών

- Εως 15% του προστίμου θα αποδίδεται υπέρ των οργανισμών της κοινωνικής ασφάλισης

- Δημιουργείται μητρώο κατασκευών

Όσον αφορά τα πρόστιμα ο υπουργός δήλωσε πως υπήρξε μείωση προκειμένου να υπάρξει μέριμνα για περιπτώσεις πολυπαρανομίας στις οποίες το άθροισμα των προστίμων κατέληγε να είναι υπέρογκο ενώ συμπλήρωσε ότι με τις νέες αλλαγές τιμωρούνται περισσότερο εκείνοι που έχουν δεύτερη κατοικία σε ακριβή ζώνη. "Δηλάδη θα πληρώσει περισσότερα αυτός που έχει εξοχικό στη Μύκονο από αυτόν που έχει ένα σπίτι στο χωριό και παρουσιάζει κάποιες αυθαιρεσίες" εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος άφησε δε, ένα μικρό παράθυρο για βελτίωση των κοινωνικών κριτήριων τα οποία μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν μόνο τα ΑμεΑ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

ΕΔΩ μπορείτε να δείτε νέα παραδείγματα που αφορούν στο σχέδιο νόμου «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ» και ΕΔΩ το "Φύλλο καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής και υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου".
Πηγή: skai.gr