ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Χωρίς καμία παραπομπή η υπόθεση Siemens

Σε φιάσκο κατέληξε η διαλεύκανση του πολύκροτου σκανδάλου της Siemens από τη Βουλή χωρίς να παραπεμφθεί τελικά κανένας υπεύθυνος, καθώς οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές που πρότειναν την παραπομπή σε προανακριτική των δύο πρώην Υπουργών της ΝΔ Γιώργου Αλογοσκούφη και Χρήστου Μαρκογιαννάκη, τελικά καταψήφισαν την ίδια τους την πρόταση.

 
Σε φιάσκο κατέληξε η διαλεύκανση του πολύκροτου σκανδάλου της Siemens από τη Βουλή χωρίς να παραπεμφθεί τελικά κανένας υπεύθυνος, καθώς οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές που πρότειναν την παραπομπή σε προανακριτική των δύο πρώην Υπουργών της ΝΔ Γιώργου Αλογοσκούφη και Χρήστου Μαρκογιαννάκη, τελικά καταψήφισαν την ίδια τους την πρόταση.

Με 130… υπέρ έναντι 8 κατά, 7 λευκά, 11 άκυρα και 9 παρών για το Γιώργο Αλογοσκούφη και με 128 υπέρ, έναντι 9 κατά, 6 λευκά, 12 άκυρα και 10 παρών για το Χρήστο Μαρκογιαννάκη, δεν συμπληρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 ψήφων για την παραπομπή των δύο πρώην Υπουργών.

ΝΔ και ΛΑΟΣ είχαν αποχωρήσει από τη διαδικασία ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «ΛΕΥΚΟ» και ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε τα ψηφοδέλτια γράφοντας επάνω «ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ».

«ΠΑΡΩΝ» ψήφισε ο Φώτης Κουβέλης ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν για άγνωστο λόγο η Βάσω Παπανδρέου, λόγω ατυχήματος οι κύριοι Δημήτρης Παπουτσής και Σάββας Εμμινίδης και σε αποστολή στο εξωτερικό οι κύριοι Βασίλης Τόγιας και Θωμάς Ρομπόπουλος.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και εν μέσω άδειων εδράνων, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι «βούληση υπάρχει αλλά τα ζητήματα είναι νομικά -και όχι πολιτικά- σύνθετα». Ο κ. Πεταλωτής αναφερόμενος στις μομφές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, περί κουκουλώματος και ατιμωρησίας αλλά και σε αναφορές που παρομοίωσαν τους δύο παραπεμπόμενους με τις τελευταίες τρύπες της φλογέρας αντέτεινε: «ποιος είπε ότι οι Υπουργοί είναι οι τελευταίες τρύπες της φλογέρας; τέτοιες λογικές μας οδήγησαν στην ατιμωρησία, απαξιώνοντας πολιτικές και ποινικές ευθύνες όπου υπάρχουν».

Άλλωστε παραδέχτηκε ότι η εξεταστική επιτροπή διαπίστωσε ευθύνες για μια σειρά προσώπων εκτός των δύο πρώην Υπουργών της ΝΔ ωστόσο διαπιστώθηκε παράλληλα και η παραγραφή τους και κατά συνέπεια η κυβέρνηση προχωρά μέχρι τέλους με τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν.

Κατά την αποχώρηση του ΛΑΟΣ αμέσως μετά την έναρξη της συζήτησης ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατήγγειλε τη διαδικασία μιλώντας για φαρσοκωμωδία και γελοιότητα που το κόμμα τους δεν συμπράττει. Λίγο αργότερα από την αίθουσα αποχώρησε και η ΝΔ με το Νίκος Δένδια να μιλά επίσης για φαρσοκωμωδία.

Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ χαρακτήρισε δικομματικό το σκάνδαλο της siemens και υποστήριξε ότι σήμερα μπαίνει η ημερομηνία σε μια ταφόπλακα που ήδη έχει μπει για το πολύκροτο σκάνδαλο. Κατηγόρησε δε, τα δύο μεγάλα κόμματα ότι δεν θέλουν την αλήθεια γιατί θέλουν να την κουκουλώσουν.

Για πράσινο και γαλάζιο σκάνδαλο μίλησε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «οδηγούμαστε στο κουκούλωμα γιατί και οι δύο δεν θέλουν την αλήθεια. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Όλα τα άλλα είναι ένα κακόγουστο πολιτικό θέατρο» κατέληξε ο βουλευτής.

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του μιλώντας για προσβολή του προσώπου του, της οικογένειάς του και του κόμματός του διευκρινίζοντας ότι εννοεί το τωρινό του κόμμα γιατί «το προηγούμενο φαίνεται ότι συνέργησε» κατέληξε.

Αντιδράσεις

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα αναφέρει ότι «το ΠΑΣΟΚ, και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, έκανε το παν για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για τη διαλεύκανση της υπόθεσης της siemens. Τα άλλα κόμματα και κυρίως η ΝΔ και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, δεν συνέβαλλαν στην αποκάλυψη της αλήθειας. Σε κάθε περίπτωση, σε υποθέσεις κατά πρόσωπο οι βουλευτές ψηφίζουν «κατά συνείδηση».

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εξέδωσε ανακοίωση που αναφέρει: «H άθλια μικροκομματική προσπάθεια εμπλοκής μου στην υπόθεση Siemens με κατασκευασμένες και έωλες κατηγορίες σήμερα κατέρρευσε οριστικά. Η πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων αποτελούμενη από Βουλευτές όλων των πτερύγων την καταδίκασε για δεύτερη φορά.»

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης σχολίασε: «Σήμερα τελείωσε οριστικά μια 18μηνη φαρσοκωμωδία με την οποία έγινε προσπάθεια μείωσής μου και που ασφαλώς με ταλαιπώρησε σημαντικά. Τελικά μπορεί οι πρωταγωνιστές της να γελοιοποιήθηκαν, η υπόθεση όμως του σκανδάλου της SIEMENS είναι σοβαρή και ελπίζω η Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της».
 
Τη Δευτέρα στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των πολιτικών
Για την τελευταία τριετία και τις χρήσεις 2016, 2017 και 2018. Χωρίς έλεγχο από ορκωτούς στη δημοσιότητα. Θα...
18.09.2019, 14:45
Θετική έκθεση για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ προαναγγέλλει ο Χατζηδάκης
Η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή ως προς τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, που αναμένεται στις 24 Σεπτεμβρίου, μετά τα...
18.09.2019, 13:59
Βουλή: Πρεμιέρα την Παρασκευή για την Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης
Εκλέγει προεδρείο και εκκινεί τις εργασίες της. Αντιπαράθεση για τη σύντομη προθεσμία 1 μήνα έως τις 22...
18.09.2019, 12:59
Αντίστροφη μέτρηση για τη Novartis στη Βουλή. Aνακοινώθηκε η δικογραφία
Δόθηκε πρόσβαση των κομμάτων στη δικογραφία. Ζήτημα ωρών οι επίσημες αποφάσεις της κυβερνώσας πλειοψηφίας...
18.09.2019, 12:05
Μητσοτάκης: Τέλη Σεπτεμβρίου η αύξηση στις συντάξεις χηρείας
Το ποσοστό αναπλήρωσης θα αυξηθεί κατά 20 μονάδες.
18.09.2019, 10:54
Μητσοτάκης: Έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη
Την πρώτη του περιοδεία εκτός Αθηνών ως πρωθυπουργός, όπως είχε δεσμευτεί αμέσως μετά τη νίκη του στις...
18.09.2019, 06:46
Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον δήμαρχο Ιωαννιτών
Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε στο δημοτικό μέγαρο, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, με τον οποίο είχαν...
18.09.2019, 00:26
Δημοσκόπηση MRB: Η ΝΔ προηγείται με 14,5 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογείται θετικά από το 63,1% - Το 61,4% κρίνει θετικά τη μέχρι σήμερα πορεία της...
17.09.2019, 21:03
Λοβέρδος στον ΣΚΑΪ: Πολιτικώς επωφεληθείς της υπόθεσης Novartis ο Τσίπρας
«Να μην γλιστρήσουμε σε λύση εξεταστικής, γιατί γίνεται για τα πράγματα, όχι για τα πρόσωπα, συνεπώς εκεί ο...
17.09.2019, 20:52
Αυστηρό μήνυμα Βορίδη σε όσους εισάγουν παράνομα γάλα. Τι είπε για ΠΟΠ
Την αυστηρή τήρηση του νόμου από τις μεταποιητικές βιομηχανίες που εισάγουν γάλα και που παράνομα το...
17.09.2019, 19:56

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.