Κλείσιμο

Γ. Παπακωνσταντίνου: Επιλέξαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τα αυθαίρετα

Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο αυθαίρετα, τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Πρώτη Γραμμή ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντινου.

Όπως σημείωσε τα αυθαίρετα είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει, ούτε είναι δυνατόν να κατεδαφιστούν ένα εκατομμύριο κτίσματα.

«Η επιλογή είναι η εξής: αγνοούμε την πραγματική κατάσταση και αφήνουμε τον κόσμο να ζει υπό μία απειλή ή επιχειρούμε να βάλουμε κανόνες. Επιλέξαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το σκεπτικό της υπόθεσης ήταν ότι δεν μπορείς να κάνει απλώς ένα εισπρακτικό μέτρο, αν και όπως είπε τα έσοδα είναι σημαντικά για την Ελλάδα αυτή την περίοδο, αλλά παράλληλα, μπαίνει στην καρδιά του σχεδίου η λογική του περιβαλλοντικού ισοδύναμου. Για αυτό τα έσοδα από την τακτοποίηση θα πηγαίνουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος στις συγκεκριμένες περιοχές.

Εξήγησε ότι μπήκε το χρονικό όριο των 40 χρόνων στην τακτοποίηση, γιατί το σύνταγμα απαγορεύει τη νομιμοποίηση, άρα κάτι τέτοιο θα ήταν συνταγματικό.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι ο νόμος αυτός αντικαθιστά τους προηγούμενους, προσθέτοντας ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με όσους έχουν πληρώσει για τα αυθαίρετα που έχουν, σύμφωνα με τους προηγούμενους νόμους.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι όλες οι περιπτώσεις αυθαιρέτων δεν είναι ίδιες, καθώς υπάρχουν από μικρές υπερβάσεις σε νόμιμες κατασκευές, ως «καραμπινάτες» περιπτώσεις αυθαιρέτων πάνω στον αιγιαλό ή σε αρχαιολογικούς χώρους. Για αυτό μπαίνουν ορισμένα κριτήρια.

Για τα πρόστιμα, σημείωσε ότι θα εξαρτώνται από την υπέρβαση. Αν πχ πρόκειται για κάτι μικρό θα κυμαίνεται γύρω στα 1500 ευρώ, αλλά αν η παράβαση είναι μεγάλη, το πρόστιμο θα ανεβαίνει αρκετά.

Ο υπουργός τόνισε ότι το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα δεν έρχεται σε σύγκρουση με τους ημιυπαίθριους, γιατί πρόκειται για άλλους είδους αυθαιρεσίες. Επίσης, προσέθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι η απλοποίηση των οικοδομικών αδειών.

Αναφερόμενος στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, είπε ότι θα τις αναλάβει η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων και θα γίνονται μόνο όταν θα υπάρχει το οριστικό πρωτόκολλο κατεδάφισης.

Ο υπουργός διεμήνυσε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Σημείωσε ότι η υπηρεσία αυτή θα χρηματοδοτείται από το πράσινο ταμείο, ενώ θα έχει και τα δικά της μέσα. Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα επίταξης αν κάποιος εργολάβος αρνείται να προχωρήσει στην κατεδάφιση.

Για την πετρελαιοκίνηση, εξέφρασε την απορία γιατί η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα της Ευρώπης στην οποία απαγορεύεται η πετρελαιοκίνηση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τείνουμε προς την άρση της απαγόρευσης. Η απόφαση θα ληφθεί μετά τον Αύγουστο.

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ είπε ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση απέναντι στην Κομισιόν να δώσει πρόσβαση στους λιγνήτες σε τρίτου, εκτός ΔΕΗ, χωρία διακρίσεις. Σημείωσε ότι βρισκόμαστε στη φάση της διαπραγμάτευσης για το πως θα γίνει.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «θέλουμε να ανοίξει η αγορά», αλλά «όχι να αποδεκατίσουμε τη ΔΕΗ». Παράλληλα είπε ότι θα υπάρξει πώληση μονάδων.

Πάντως, υπογράμμισε ότι το θέμα της αποκρατικοποίησης είναι ανοιχτό και δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Ωστόσο, τόνισε ότι «όλοι αντιλαμβάνονται ότι η επιχείρηση θα μετεξελιχθεί».

Αναφερόμενος στην οικονομία, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, αλλά σχολίασε ότι η Ευρώπη παίρνει αποφάσεις μόνο όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο. Επίσης, έκανε λόγο για μία ιστορική απόφαση για την Ευρώπη, ένα τεράστιο βήμα, το οποίο κρίνει αρκετό για να πειστούν οι αγορές ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο χρεοκοπίας, είπε «απολύτως».

Τέλος, για τα ταξί, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την παρέμβαση του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες δε θα συνεχίσουν να κρατούν σε ομηρία την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό τουρισμό.
Πηγή: skai.gr