Κλείσιμο

Χ. Κλίντον: Το στάτους κβο στην Κύπρο «δεν ωφελεί κανέναν»

Το στάτους κβο στην Κύπρο «δεν ωφελεί κανέναν», δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον, σε συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό της, Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στην Τουρκία.

«Θέλουμε μία ομοσπονδία με δύο κοινότητες και δύο ζώνες, και θα το θέλαμε το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Τουρκία αποτελεί παράδειγμα για όλη την περιοχή υπογραμμίζοντας πως «σε όλη την περιοχή, οι λαοί της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής προσπαθούν να πάρουν μαθήματα από τις εμπειρίες της Τουρκίας».

Η κα Κλίντον κάλεσε τον τουρκικό λαό να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση που έρχεται για «να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που δημιουργούνται για περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης και της θρησκείας», και ζήτησε επίσης να ενισχυθεί η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Παράλληλα, επέκρινε ανοιχτά τις συλλήψεις δημοσιογράφων.

«Δεν νομίζω ότι είναι προς όφελος της Τουρκίας οι κινήσεις αυτές, μοιάζουν αντιφατικές με όλες τις άλλες εξελίξεις που έχουν γίνει στην Τουρκία».

«Οι θεσμοί στην Τουρκία πρέπει να μπορούν να αντέχουν σε κάθε έρευνα» , είπε τέλος η κα. Κλίντον.

Νωρίτερα η αμερικανίδα υπουργός επισκέφθηκε το Φανάρι και είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Επίσης, αναμένεται να καταφθάσει στην Αθήνα το βράδυ του Σαββάτου. Την Κυριακή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας, Σταύρο Λαμπρινίδη και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην κορυφή της ατζέντας των διήμερων επαφών της θα βρεθεί η ελληνική κρίση.
Πηγή: skai.gr