Υπερψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο

Με 155 ψήφους υπέρ και 138 ψήφους κατά ενέκρινε η Βουλή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την οικονομία, ενώ 5 βουλευτές δήλωσαν παρών. Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης με τους πολιτικούς αρχηγούς να κλιμακώνουν τη φρασεολογία τους.
Εν τω μεταξύ, εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ετέθη ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μετά την καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι πατριωτισμός κατά την αντίληψή του είναι η σύγκρουση με την κοινωνική αδικία που δημιουργείται από την άνιση κατανομή των βαρών της κρίσης.

Ο κ. Κουρουμπλής καταφέρθηκε εναντίον της στυγνής λογικής της κομματικής πειθαρχίας.

Η Ελσα Παπαδημητρίου, που υπερψήφισε το μεσοπρόθεσμο και παράλληλα ανεξαρτητοποιήθηκε, επισήμανε ότι η 20χρονη πορεία της στη Βουλή της δίνει το δικαίωμα να μην εθελοτυφλεί. Ευχήθηκε να μην την απογοητεύσει η κυβέρνηση.

"Η κ. Παπαδημητρίου αυτοδιαγράφηκε. Η ΝΔ συνεχίζει την πορεία ευθύνης που οφείλει στον ελληνικό λαό" τονίζει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Παρούσα δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Την ίδια στάση τήρησαν και οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα της.

Ωστόσο, αποχώρησε από τη Δημοκρατική Συμμαχία ο βουλευτής Κώστας Κιλτίδης, όπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας την ενημέρωσε ότι δεν ανήκει πλέον στο κόμμα.

Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Αλέκος Αθανασιάδης έδωσε τελικά το «Ναι», όπως ακριβώς και συνάδελφός του κ. Θωμάς Ρομπόμπουλος. Κατά την σύντομη τοποθέτησή του δήλωσε ότι « η καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου θα οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Δεν μπορώ εγώ να πτωχεύσω τη χώρα μου και να διαλύσω την Ε.Ε. και γι' αυτό πάνω από την προσωπική μου αξιοπρέπεια τοποθετώ το συμφέρον της χώρας.»

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από την πλευρά της η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα που αναφέρθηκε στο δικαιώμα του ΠΑΜΕ να απεργεί και να πραγματοποιεί καταλήψεις, ενώ επέκρινε και τους «Αγανακτισμένους» για τη στάση τους και τον τρόπο της κινητοποίηής τους.

Ένα σαφές «όχι» στο Μεσοπρόθεσμο είπε και ο πρόεδορς της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για εκβιασμό από την Ευρώπη.

Κατηγορηματικός κατά της κυβέρνησης ήταν και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, οποίος είπως πως «δεν δίνουμε παράταση ζωής στη μονοκομματική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε την ανάγκη μίας οικουμενικής κυβέρνησης και δήλωσε πως δεν θα υπεψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Υπογράμμισε μάλιστα πως «δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει».

Απευθυνόμενος προς τη ΝΔ αναρωτήθηκε ποια είναι η πρότασή της και σημείωσε πως είναι υποχρεώσή του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει τώρα σε αυτό το ερώτημα.

Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πρόσθεσε ότι την Πέμπτη θα γίνει και το δεύτερο βήμα με την ψήφιση του εφαρμοστικού και την Κυριακή θα μπορέσει να παει στο Γιούρογκρουπ με αποδείξεις αξιοπιστίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο εφαρμοστικός εισάγεται για συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης και θα ψηφιστεί την Πέμπτη το απόγευμα.

Παπανδρέου: Παλεύω για να αποφύγει η χώρα την κατάρρευση

Με την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ξεκινά ένας γύρος σκληρής διαπραγμάτευσης, ώστε να δοθεί ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας. Στην αντίθετη περίπτωση, την χώρα περιμένει η καταστροφή - ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην καταληκτική ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, με την οποία ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση.

Ο κ. Παπανδρέου, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Στην ίδια βεβαιότητα βασίζεται και η Νέα Δημοκρατία, οι βουλευτές της οποίας, «μιλάνε ανεύθυνα γιατί ξέρουν πως εμείς πράττουμε υπεύθυνα», ακολουθώντας τον αρχηγό τους, «που έχει γύρω του ανθρώπους που του λένε πόσο καλό κάνει στο προσωπικό του προφίλ να λέει «όχι"».

«Παλεύω εδώ και δύο χρόνια να αποφύγει η χώρα την κατάρρευση. Μαζί με τον λαό που σηκώνει σταυρό φορτωμένο με αμαρτίες δεκαετιών και τις καταστροφικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. «Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης, η ώρα που θα διασφαλίσουμε ότι θα καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις. Ας κάνουμε το παν για να μην ζήσει η χώρα στάση πληρωμών» ανέφερε ο κος Παπανδρέου, προχωρώντας στη συνέχεια σε αναίρεση των επιχειρημάτων εκείνων που προκρίνουν την μερική, ή ολική άρνηση πληρωμών:

«Κάποιοι μας λένε: «Τι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί; Σιγά μην μας αφήσει η Ε.Ε. να χρεοκοπήσουμε. Υπάρχει σχέδιο βήτα, ή λέμε πως ‘’δεν πληρώνουμε’’ και καθαρίσαμε». Τόσο εύκολα; Στάση πληρωμών σημαίνει να αναστείλουμε όλα τα νοσοκομεία, να κλείσουμε τα σχολεία, να μειώσουμε τις συντάξεις για 70-80%, να σταματήσουμε να καταβάλουμε τους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Έξω πολλοί διαμαρτύρονται: Άλλοι γιατί πραγματικά αδικούνται και υποφέρουν, άλλοι γιατί ξεβολεύονται από προνόμια που είχαν συνηθίσει. Το κρίσιμο είναι, να μην ζήσει κανένας μας τις συνέπειες μιας κατάρρευσης και να ανταποκριθούμε όλοι μας σε δίκαια αιτήματα για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές. «Σχέδιο Β» για την Ελλάδα δεν υπάρχει - ή δεν υπάρχει προς όφελος της Ελλάδας. Το μόνο που θα σκεφτούν οι εταίροι μας, είναι το πώς θα σωθούν οι ίδιοι. Σε πλειστηριασμό θα μπει η Ελλάδα - δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Και τα πράγματα είναι απλά: Υπάρχουν η επιλογή του δύσκολου δρόμου της αλλαγής και εκείνη της καταστροφής» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σαμαράς: «Το πρόγραμμα της κυβέρνησης κρίνεται από τα αποτελέσματα»

Ο πρόεδρος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση: «Μιλάτε χωρίς αριθμούς, γιατί οι αριθμοί μιλούν για τη δική σας ευθύνη». Πρόσθεσε μάλιστα πως: «Ευθύνη δικιά μας είναι να λέμε στους εταίρους μας την αλήθεια. Το πρόγραμμα δεν βγαίνει και προτείναμε μέτρα. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης κρίνεται από τα αποτελέσματα».

Μετά την λήξη της ομιλίας του κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Βουλής επέτρεψε μια σύντομη παρέμβαση στον Αντώνη Σαμαρά: «Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη του πρωθυπουργού, να απευθυνθεί στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Οφείλω όμως να του απαντήσω, πως αυτή τη στιγμή, δεν κρίνεται αν θα καταρρεύσουμε ή όχι, αλλά αν θα κάνουμε ένα ακόμη μοιραίο βήμα προς την τελική κατάρρευση της οικονομίας - την κοινωνική και πολιτική κατάρρευση. Και η πολιτική κατάρρευση θα είναι η δική σας», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή: skai.gr