Μέρκελ: «Σημαντικό βήμα» η ψήφος εμπιστοσύνης

Η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε από την ελληνική Βουλή η κυβέρνηση της χώρας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, δήλωσε την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, και την ερχόμενη εβδομάδα ακολουθεί το επόμενο βήμα, η υιοθέτηση ενός προγράμματος λιτότητας από το οποίο εξαρτάται η χορήγηση του δεύτερου πακέτου οικονομικής βοήθειας των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε η κ. Μέρκελ ενώπιον των βουλευτών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής.

Η καγκελάριος συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του. «Ο κ. Παπανδρέου συνεισέφερε σε μεγάλο βαθμό για να ακολουθήσει η Ελλάδα το μόνο δρόμο που υπόσχεται μια διαρκή επίλυση της κρίσης, το δρόμο για αξιόπιστα και βιώσιμα δημοσιονομικά και σε μία ανταγωνιστικότερη οικονομία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο Βερολίνο. Πρόσθεσε δε ότι «η καγκελάριος ενεθάρρυνε τον κ. Παπανδρέου να συνεχίσει αυτό το δρόμο, όσο κοπιώδης και δύσκολος και να είναι».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν με την ψήφο εμπιστοσύνη πληρούνται οι πολιτικοί όροι για την καταβολή της επόμενης δόσης και το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης ήταν ένα «απαραίτητο πρώτο βήμα».

Πρόσθεσε όμως πως «είναι σαφές ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να καταβληθεί η επόμενη δόση». Σε αυτές τις προϋποθέσεις συμπεριέλαβε ένα νέο πρόγραμμα, τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, ενώ «οι Έλληνες έχουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που καλείται να ψηφίσει το κοινοβούλιο εντός των επόμενων ημερών». Όλα αυτά είναι «πρόσθετα βήματα σε αυτό το δρόμο», είπε ο κ. Ζάιμπερτ.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε επίσης ότι επιθυμεί την «εθελοντική» συμβολή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ σημείωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά αύριο, δεν θα ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση για την Ελλάδα.
Πηγή: skai.gr