Ψήφος εμπιστοσύνης: Αντιπαραθέσεων συνέχεια στη Βουλή

Έκτακτη εκπομπή για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και απευθείας συνδέσεις με τη Βουλή απόψε στις 11 στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Αντιπαραθέσεων συνέχεια και σήμερα Τρίτη στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με βουλευτές και υπουργούς να τοποθετούνται και να αντιπαρατίθενται γύρω από το μεσοπρόθεσμο, την οικονομία, τη συναίνεση και με επαναλαμβανόμενο αίτημα από την αντιπολίτευση, αυτό των εκλογών.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα αλλά και στην ενημέρωση που θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος για τα χρονοδιαγράμματα στην οικονομία και τις επαφές που είχε στο πλαίσιο του Εurogroup. Ενώ η φανερή ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα αφού κλείσει τη συζήτηση ο πρωθυπουργός.

O αναπληρωτή υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου απηύθυνε από το βήμα της Βουλής προειδοποίηση προς όσους έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, καλώντας τους να τα επανεισάγουν στην Ελλάδα. Μάλιστα τόνισε ότι όσοι αποφασίσουν να φέρουν πίσω δεν θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με αυτούς που συνεχίζουν να τα έχουν σε τράπεζες του εξωτερικού και ποντάρουν τη χρεοκοπία της χώρας.

Την ίδια ώρα και στο κυβερνών κόμμα ακούστηκαν οι πρώτες αιχμές, από τους γνωστούς αντιδρώντες βουλευτές χωρίς όμως να φαίνεται να δημιουργού πρόβλημα στη σημερινή ψηφοφορία τα μεσάνυχτα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Πρώτος ο Παναγιώτης Κουρουπλής που δήλωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά όχι λευκή επιταγή. Δεν διευκρίνισε πάντως ο βουλευτής τη εννοεί λευκή επιταγή και αν πιθανόν προϊδεάζει για τη στάση του στο μεσοπρόθεσμο. «Φίλοι όσοι εκπροσωπούν τη Βουλή, φίλτερη η κυβέρνηση, φιλτάτη όμως η πατρίδα και η κοινωνία» κατέληξε ο βουλευτής.

«Ο δρόμος είναι δύσκολος, όμως υπάρχει Ιθάκη. Εμπιστεύομαι το Γιώργο Παπανδρέου και δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση», τόνισε στην ομιλία του ο Οδυσσέας Βουδούρης αλλά επανέλαβε την αμφισβήτησή του για τον ανασχηματισμό λέγοντας ότι «δεν έγινε ανασχηματισμός κοινωνικού ανοίγματος όπως θα έπρεπε». Έβαλε πάντως – με διάθεση και αυτοκριτική για το ΠΑΣΟΚ- και κατά της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά επίσης σημείωσε ότι «κάναμε λάθος που πιστέψαμε ότι η ΝΔ θα μπορούσε να αποδεχθεί τη συναίνεση και δώσαμε στον Αντώνη Σαμαρά ένα πολιτικό βάρος που δεν έχει στην πραγματικότητα», επανέλαβε ωστόσο τις ενστάσεις του για τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Από την πλευρά του, ο Δ. Λιντζέρης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση πέρασε κρίση πολιτικής

Άκρως απαραίτητο η νέα κυβέρνηση να λειτουργήσει ως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και έκτακτης ανάγκης

απονομιμοποίησης και χαρακτήρισε «άκρως απαραίτητο η νέα κυβέρνηση να λειτουργήσει ως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και έκτακτης ανάγκης». «Τα πανό που λένε φοβάμαι την πείνα οφείλουν να μας προβληματίσουν», επεσήμανε ο βουλευτής και τόνισε πως «δεν μπορούμε να μην επιτύχουμε».
Από την πλευρά της ΝΔ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρότι στην ομιλία του υπογράμμισε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης παράλληλα επανέλαβε το αίτημα για εκλογές, ενώ υποστήριξε ότι την πραγματική ψήφο εμπιστοσύνης δίνεται από την ελληνική κοινωνία.

Ο Θανάσης Πλεύρης από το ΛΑΟΣ αμφισβήτησε ότι η κυβένρηση είναι ικανή να βγάλει τη χώρα από την κρίση, ενώ από το ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφερόμενος στην κατάρρευση της συναίνεσης, υποστήριξε ότι προσωπικές και κομματικές ιδιοτέλειας χάλασαν το συνοικέσιο, τον αρραβώνα ή και το γάμο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κατηγόρησε μάλιστα τα δύο μεγάλα κόμματα ότι οι πολιτικές τους ταυτίζονται και οδηγούν τον κόμσο στην καταστροφή.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου