Βουλή: Αποκαλύψεις Καστανίδη για την υπόθεση Siemens

Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει η υπόθεση της Siemens για τα ζητήματα προμηθειών του δημοσίου μετά τις επιστολές Σημίτη της περιόδου 1996–1997 που αποκάλυψε και κατέθεσε στη βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.

Οι επιστολές αφορούν την εισήγηση του τότε υπουργού Μεταφορών Χάρη Καστανίδη για τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής προμηθειών και τη σχετική θεσμική θωράκιση η οποία ενώ αρχικά είχε γίνει αποδεκτή από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και ζήτησε επίσπευση της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου, λίγους μήνες μετά απουσία του κ. Καστανίδη στην Αμερική συγκλήθηκε υπουργικό συμβούλίο απορρίπτοντας τελικά τις προτάσεις με το επιχείρημα τότε ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ήταν επαρκές και δεν χρειαζόταν αλλαγές.

Παρότι υπήρξε και δεύτερη εναλλακτική πρόταση του κ. Καστανίδη έστω για τον τομέα της δικής του τότε αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταφορών να θεσπιστούν μέτρα που θα εγγυώνται διαφάνεια στις προμήθειες απάντηση δεν πήρε ποτέ.

Κατόπιν αυτού ο κ. Καστανίδης στις 30/8/1997 υπέβαλε την παραίτησή του.

Απαντώντας ωστόσο στην αναφορά Σημίτη ότι το 2003 επανήλθε στην κυβέρνηση του ο Χάρης Καστανίδης ο υπουργό Δικαιοσύνης εξήγησε ότι επέστρεψε γιατί του το ζήτησε ο Κώστας Σημίτης για να βοηθήσει και γιατί όπως είπε έχει αφοσίωση πρώτα στη χώρα και μετά στο κόμμα.

Η ΝΔ ζητά να διακοπεί η συνεδρίαση για το πόρισμα της Siemens για τι κρίνει ότι οι επιστολές που παρουσίασε ο Χάρης Καστανίδης είναι ουσιώδης για την υπόθεση.

Πηγή: skai.gr