Βαλυράκης: Πρωτοφανές και συστημικό το σκάνδαλο της Siemens

«Πρωτοφανής σκάνδαλο διαφθοράς, ιδιαίτερα εκτεταμένο και συστημικό» χαρακτήρισε το σκάνδαλο της Siemens ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση, Σήφης Βαλυράκης κατά τη συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια της Βουλής.

Άφησε ταυτόχρονα αιχμές για καθυστερήσεις από την πλευρά της δικαιοσύνης στην οποία απηύθυνε έκκληση να περατωθεί γρήγορα η ολοκλήρωση της υπόθεσης γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας. 

Με πρόσφατη επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο ο  κ. Βαλυράκης ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να επιτευχθεί η περαιτέρω διερεύνηση της.

Αιχμές για καθυστέρησης από την πλευρά της δικαιοσύνης άφησε και ο βουλευτής της ΝΔ, Γρηγόρης Αποστολάκος ο οποίος κάλεσε τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν ότι έχει να κάνει με τη χρηματοδότησή τους από μαύρα ταμεία.

Ο κ. Αποστολάκος γνωστοποίησε πως κατά τη διάρκεια της διερεύνησης του σκανδάλου από την εξεταστική βουλευτές δέχονταν υβριστικά και απειλητικά τηλεφωνήματα.

Από το ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης υποστήριξε ότι τέτοιου είδους σκάνδαλα τα προκάλεσαν οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο Κώστας Αϊβαλιώτης από το ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι η εξεταστική απέτυχε παταγωδώς και τα δυο μεγάλα κόμματα έδωσαν πρόσωπα από τα πολιτικά τους νεκροταφεία. Το κόμμα του ζητά την παραδειγματική τιμωρία όλων των εμπλεκόμενων πολιτικών στη Siemens και τη δήμευση των περιουσίων τους.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για φιάσκο των ηγεσιών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που επί χρόνια δεν είχαν την πολιτική βούληση να υπάρξει αυτοκάθαρση και αποφάσισαν μετά από χρόνια διερεύνηση όταν σβήστηκαν τα ίχνη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης υποστήριξε ότι η δωροδοκία και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες δεν υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, άρα η Βουλή δεν πρέπει να ελέγξει αλλά να στέλλει αμέσως τα στοιχεία στη δικαιοσύνη.

Πηγή: skai.gr