Κλείσιμο

Συνεχίζονται οι καταθέσεις για το σκάνδαλο των υποβρυχίων

Ο Νίκος Χατζηνικολάου έκανε ποδαρικό στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκδότης και διευθυντής της Realnews, Νίκος Χατζηνικολάου, υποστήριξε ότι είναι αναμφισβήτητο ότι οι μίζες κατέληξαν στον Άκη Τσοχατζόπουλο, με δεδομένη την εμπλοκή στην υπόθεση του στενού του συνεργάτη κ. Μπέλτσιου. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι εφόσον η διαδικασία πληρωμής μέρους της μίζας κινήθηκε το 2007, τα εγκλήματα δεν έχουν παραγραφεί. «Εκτιμώ ότι το κλίμα για τον Άκη είναι βαρύ και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει παραπομπή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηνικολάου συνομιλώντας με δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ο δεύτερος μάρτυρας, δημοσιογράφος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, Τάσος Τέλλογλου, δήλωσε μιλώντας με δημοσιογράφους ότι δεν ξέρει αν ο Άκης Τσοχατζόπουλος πήρε λεφτά καθώς –όπως είπε- δεν προκύπτει από το υλικό, αλλά –πρόσθεσε- το γερμανικό κατηγορητήριο με ημερομηνία 11/4/2011 που σχηματίστηκε μετά από τις απολογίες στελεχών της κοινοπραξίας στη γερμανική δικαιοσύνη, μιλά για δωροδοκία αξιωματούχου σε χώρα μέλος της Ε.Ε.. Μάλιστα πρόσθεσε ότι από τις 246 σελίδες του γερμανικού κατηγορητηρίου, οι 220 αναφέρονται στην Ελλάδα!

Ο κ. Τέλλογλου αναφερόμενος στη δομή των εμπλεκόμενων εταιριών και στο πως γινόταν οι πληρωμές, κατέθεσε ότι οι αρχικές προμήθειες των μεσαζόντων ήταν 180 εκατ. ευρώ αλλά μετά από τέσσερα γεγονότα το ποσό περιορίστηκε. Τα γεγονότα – σύμφωνα με το δημοσιογράφο -ήταν:

- η αλλαγή του γερμανικού νόμου για τις πληρωμές στο εξωτερικό, οι οποίες έγιναν αδίκημα.
- Η αλλαγή της διοίκησης της Ferostaal η οποία πλέον υποστήριζε ότι το ποσό των 180 εκατ. ήταν υπερβολικό
- Η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα και συνεπώς και του yπουργού και
- το γεγονός ότι οι πληρωμές γινόταν «pro rata» -δηλαδή αναλογικά - και εφόσον σταμάτησε να πληρώνει το ελληνικό δημόσιο, σταμάτησαν και οι αντίστοιχες πληρωμές.

Ο Τάσος Τέλλογλου πάντως κατέθεσε πως ό,τι και να γινόταν, η σύμβαση κατασκευής των υποβρυχίων θα την αναλάμβαναν οι γερμανοί γιατί εκ των προτέρων είχαν οριστεί συγκεκριμένες προδιαγραφές και προϋποθέσεις από το γενικό επιτελείο ναυτικού.

Η προκαταρκτική επιτροπή πάντως έχει ήδη στα χέρια της και νέο υλικό από τη γερμανική δικογραφία που απέστειλαν οι γερμανικές αρχές μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής της ανακρίτριας κα. Παπανδρέου.

Το υλικό, το οποίο επεξεργάζονται τα μέλη της επιτροπής σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελείται από πέντε φακέλους και περιέχει στοιχεία με τις τελικές καταθέσεις των κατηγορουμένων της υπόθεσης Γιόχαν Χάουν, αναπληρωτή προέδρου της HDW και Χανς Μούλενμπεκ εντεταλμένου συμβούλου της Ferostaal- οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου θα καταθέσουν ακόμη τέσσερις δημοσιογράφοι, οι: Κώστας Αλατζάς από τον ΣΚΑΪ, Μάκης Πολάτος από το Πρώτο Θέμα, Γιάννα Παπαδάκου από το Βήμα και Αριστέα Μπουγάτσου από την Ελευθεροτυπία.

Σχόλιο Α. Τσοχατζόπουλου για Ν. Χατζηνικολάου

Σχολιάζοντας την κατάθεση του κ. Χατζηνικολάου στην προκαταρκτική επιτροπή, ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Από τα όσα δημοσιεύονται στις αναρτήσεις του ιστότοπου REAL -και άλλων ενημερωτικών μέσων- ως πληροφορίες για την κατάθεση του εκδότη-επιχειρηματία της ενημέρωσης Ν. Χατζηνικολάου, φαίνεται ότι επέλεξε να συνεχίσει και στο Κοινοβούλιο, χωρίς κανένα ενδοιασμό, το βόρβορο λάσπης,- με ασύστολα ψεύδη, με συκοφαντίες, με επίκληση ακόμη και ανύπαρκτων «γεγονότων» και γελοιοτήτων-, που εκτοξεύει μήνες τώρα εναντίον μου, προσβάλλοντας έτσι το κύρος του Κοινοβουλίου και των βουλευτών-μελών της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Μόλις λάβω γνώση των πρακτικών της κατάθεσής του και διαπιστώσω ότι επαληθεύονται τα παραπάνω θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία του».
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου