Παρέμβαση στην υπόθεση Siemens από τον Κώστα Σημίτη

Στα ερωτήματα που έχουν ανακύψει κατά την περίοδο διακυβέρνησής του σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση της Siemens επιχειρεί να απαντήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με πολυσέλιδο δελτίο Τύπου το οποίο εκδόθηκε την Τετάρτη από το πολιτικό του γραφείο.

Ο κ. Σημίτης επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε όλα τα εκκρεμή θέματα, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στη συζήτηση που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή στην εθνική αντιπροσωπεία, ενώ εξαπολύει μύδρους στη γερμανική εταιρεία, κατηγορώντας την ότι «έθεσε σε λειτουργία ένα αμαρτωλό σύστημα χρηματοδοτήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.»

Ο πρώην πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι δεν ήταν όλες οι επιλογές συνεργατών του επιτυχημένες, όπως ήταν φυσικό, καθώς όπως αναφέρει «η εξέλιξη της ηθικής πλευράς ενός ατόμου δεν ακτινογραφείται».

Υπογραμμίζει πάντως ότι «απομακρύνθηκαν υπουργοί και συνεργάτες από τις θέσεις που κατείχαν όταν επικρατούσε η εντύπωση μιας συμπεριφοράς ασυμβίβαστης με κανόνες πολιτικής δεοντολογίας. Η απομάκρυνση έγινε χωρίς δισταγμό παρόλο που δεν υπήρχε οποιαδήποτε ένδειξη για αξιόποινες συμπεριφορές».

Ειδικότερα, όσον αφορά τις συμβάσεις του ΟΤΕ και του C4I δηλώνει ότι ποτέ δεν δόθηκε σε υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη, άλλους λειτουργούς ή συνεργάτες οποιαδήποτε εντολή ή οδηγία για προνομιακή συμπεριφορά υπέρ κάποιας επιχείρησης ή για οποιεσδήποτε συναλλαγές.

Για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ το 1997, δηλώνει ότι ήταν αποτέλεσμα διαμόρφωσής τους από τις κυβερνήσεις από το 1980 ως το 1996 ενώ το ζήτημα της ψηφιοποίησης του ΟΤΕ είχε προϋπάρξει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Εμφανίζει ως εξοργιστικό το γεγονός ότι παρουσιάζεται σήμερα το όλο θέμα του επείγοντος ως κατασκευασμένο ενώ προσθέτει ότι το κείμενο του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής βασίζεται στη δήλωση ενός μάρτυρα σε σχέση με τους προμηθευτές και ότι η διαπίστωση αυτή χρησιμοποιείται κατά παραπλανητικό τρόπο.

Σε ό,τι αφορά τα ημερολόγια της γραμματέα του πάλαι ποτέ "ισχυρού άνδρα" Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου ο κ. Σημίτης τονίζει ότι δεν είχε καμία συνάντηση με τον κ. Χριστοφοράκο και ότι η χωρίς έλεγχο αναδημοσίευση από την Εξεταστική Επιτροπή στο πόρισμά της των αναφερομένων στο ημερολόγιο συναντήσεων έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ανύπαρκτες συναντήσεις ως πραγματικά γεγονότα.

Ο κ. Σημίτης κατηγορεί τη ΝΔ ότι παραποιεί την αλήθεια αναφορικά με το C4I, ενώ υποστηρίζει ότι η ανάθεση της συγκεκριμένης σύμβασης ήταν ανάγκη και σχεδιάστηκε μετά την τρομοκρατική ενέργεια του 2001 στις ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr