Κλείσιμο

Συζήτηση πορίσματος για τη Siemens

Με τέσσερις μήνες καθυστέρηση, θα συζητηθεί την επόμενη Παρασκευή στις 13 Μαΐου, το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε το σκάνδαλο της Siemens.

Η συζήτηση θα γίνει μετά από σχετικό αίτημα που είχαν υποβάλλει 84 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πριν από ένα μήνα περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας εισηγείτο την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών επτά πολιτικών προσώπων από ΝΔ και πέντε από το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό που περιελάμβανε το ογκώδες πόρισμα 500 και πλέον σελίδων, το οποίο με τα συνοδευτικά έγγραφα φτάνει τις 2.500 σελίδες, παραπέμπονται με το ερώτημα της περαιτέρω διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών σε προανακριτική επιτροπή οι πρώην υπουργοί της ΝΔ κκ. Γ. Αλογοσκούφης, Μ. Λιάπης, Ι. Παπαθανασίου, Γ. Βουλγαράκης, Πρ. Παυλόπουλος, Β. Πολύδωρας και Χρ. Μαρκογιαννάκης, καθώς και οι «πράσινοι» κ.κ. Αν. Μαντέλης, Χρ. Βερελής, Ν. Χριστοδουλάκης, Ι. Παπαντωνίου και Α. Τσοχατζόπουλος.

Η συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια την επόμενη Παρασκευή αφορά μόνον το πόρισμα, ενώ για τυχόν σύσταση προανακριτικής επιτροπής απαιτείται νέα πρόταση που θα πρέπει να υπογράφεται από 30 τουλάχιστον βουλευτές.

Την ίδια ώρα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης στη Βουλή, η κυβέρνηση ανέθεσε σε δικηγορικό γραφείο του εξωτερικού τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων από το γερμανικό κολοσσό.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, η εταιρεία Hogan Lovells International LLP, στην οποία ανατέθηκε η υπόθεση έχει εκπροσωπήσει στο παρελθόν και άλλες χώρες έναντι της Siemens και έχει καταφέρει να επιδικάσει μεγάλες αποζημιώσεις.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου