Κλείσιμο

ΕΕ: Προς εμπάργκο όπλων στη Συρία

Σε καταρχήν συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Συρία κατέληξαν την Παρασκευή τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και άλλα μέτρα κατά της Δαμασκού.

Από την πλευρά της Αθήνας, νέα έκκληση στην ηγεσία της Συρίας να τερματίσει τη βία απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική με τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

Με μεγάλη ανησυχία ακούσαμε τα σημερινά νέα, πάλι χρήση βίας εναντίον των πολιτών, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας και πρόσθεσε: «Απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση προς την ηγεσία της Συρίας να δώσει ένα τέλος στη βία και να σεβαστεί τις επιθυμίες που εκφράζει ο λαός της χώρας για μεταρρυθμίσεις».

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της Ελλάδος ότι είναι επιτακτική ανάγκη για σοβαρές προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικής λύσης.

«Δεν πρόκειται να δούμε αποτελέσματα μόνο με στρατιωτικά μέσα και η διεθνής κοινότητα οφείλει και πρέπει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να κάνει τις προσπάθειες και στην κατεύθυνση πολιτικής λύσης», ανέφερε.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται και θα συνεχίσει να συνεισφέρει με τις δικές της ιδέες και πρωτοβουλίες.

Επιπλέον, ο κ. Δρούτσας δήλωσε ότι καταδικάζει με τον με τον πιο απόλυτο τρόπο την τρομοκρατική επίθεση στο Μαρόκο και κάθε μορφή βίας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε, τέλος, σημαντική την πρωτοβουλία του Κύπριου συναδέλφου του Μάρκου Κυπριανού για την άτυπη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Μεσογειακών χωρών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό για συζήτηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Νέες αιματηρές διαδηλώσεις στη Συρία
Τουλάχιστον 24 πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας οι οποίες προσπάθησαν να διαλύσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις της Συρίας, όπως κατήγγειλε η συριακή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Sawasiah. 

Εννέα πολίτες πυροβολήθηκαν θανάσιμα από τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Χομς (κέντρο) και στα προάστιά της (όπου υπάρχουν και τρεις αστυνομικοί νεκροί) και 15 πολίτες στην είσοδο της πόλης Ντεράα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν μέχρι στιγμής του 70.
Πηγή: skai.gr