Αντιπαράθεση για οικονομία και ακρίβεια

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στη Βουλή η «Ώρα του πρωθυπουργού» με την οικονομία, την ακρίβεια και τα λουκέτα στην αγορά να κυριαρχούν, ενώ προς στιγμή προέκυψε και εσωκομματικό ζήτημα στη ΝΔ.

«Οι πραγματικές τιμές στην αγορά δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν», υποστήριξε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στη σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΝΔ, λέγοντας μάλιστα ότι το 2010 ήταν η πρώτη χρονιά που οι τιμές έπεσαν κατά 0,4%.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στη ΝΔ υποστηρίζοντας ότι όσα περιέγραψε ο κ. Σαμαράς για την κατάσταση στη αγορά είναι «η κατάσταση που παραλάβαμε τον Οκτώβριο του 2009 από τη ΝΔ, ακρίβεια και απουσία ελέγχου στην αγορά, με πολλές επιχειρήσεις στα όρια της πτώχευσης». Απέδωσε δε ότι τα σημερινά επίπεδα του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή οφείλονται στους φόρους που αναγκάστηκε να βάλλει η Κυβέρνηση για να μαζέψει το χάλι που άφησε πίσω η ΝΔ, είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Η χώρα χρειάζεται προτάσεις και όχι εντυπώσεις. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα. Είμαστε έτοιμοι για προτάσεις», δήλωσε κλείνοντας ο κ. Παπανδρέου δηλώνοντας παράλληλα αισιόδοξος ότι η ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει και ότι τελικά η Ελλάδα θα κερδίσει το στοίχημα.

Σαμαράς: Τραγική η κατάσταση

Πρωταπριλιάτικα ψέματα χαρακτήρισε τα λεγόμενα του πρωθυπουργού ο Αντωνης Σαμαράς και έκανε λόγο για αδικαιολόγητη ακρίβεια που τριπλασιάστηκε επί των ημερών της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε επίσης τραγική την κατάσταση με τα λουκέτα στην αγορά που, όπως είπε, «τείνει να γίνει εφιαλτική, καθώς 56.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει επί των ημερών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για καταστροφική και ακραία πολιτική στην οικονομία καθώς και για ψεύτικη αισιοδοξία που δεν πείθει ούτε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε χαρακτριστικά.

Καρατζαφέρης: Νεκρός διπολισμός

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση των δύο αρχηγών, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης μίλησε για «νεκρό διπολισμό», κατηγορώντας τους πως και οι δύο δεν μπόρεσαν να πείσουν κανέναν. «Και αυτό, τόνισε, φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις όπου τα ποσοστά σας δεν φθάνουν ούτε το ΦΠΑ το 23%».

Σαμαράς: Πρώην πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου

Στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του Αντώνη Σαμαρά αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του προέδρου της ΝΔ στην πρόκληση του κ. Παπανδρέου να αποδεσμευτεί από το παρελθόν του και να πάψει να υπερασπίζεται τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου βλέπει τον πρώην πρωθυπουργό κατηγορώντας τον παράλληλα ότι έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, φράση που προκάλεσε ερωτήματα για τις σχέσεις Σαμαρά - Καραμανλή, τα οποία όμως αμέσως διευκρινίστηκαν, καθώς ο ίδιος ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι η αιχμή αφορούσε το Γιώργο Παπανδρέου τον οποίο ήδη ο Αντώνης Σαμαράς τον θεωρεί πρώην πρωθυπουργό.

Ενώ και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς διευκρίνιζε σε δημοσιογράφους ότι «δεν εννοούσα τον Καραμανλή. Εννοούσα τον Παπανδρέου».

«Φως» στα υποβρύχια

Στο ζήτημα των υποβρυχίων επεκτάθηκε η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για τα εθνικά θέματα του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε αποφασιστικότητα και τη βούληση της κυβέρνησης να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση των υποβρυχίων και κάλεσε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, όπως πρέπει. Από την πλευρά του ο Γ. Καρατζαφέρης άφησε αιχμές και για άλλα πολιτικά πρόσωπα, πλην του Άκη Τσοχατζόπουλου, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, επικαλούμενος έγγραφα της εισαγγελίας που έχει στην διάθεσή, του. Επίσης ζήτησε να ενημερωθεί η Βουλή για το ποιοι είναι οι υπουργοί που έχουν 178 εκατομμύρια καταθέσεις και για το εάν θα υπάρξει προανακριτική επιτροπή για το θέμα των υποβρυχίων.

Εθνικά θέματα

Σε ό,τι αφορά στα εθνικά ζητήματα ο Γιώργος Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τη νησίδα Ζουράφα στα ανατολικά της Σαμοθράκης ως τα "νέα Ίμια" και αναρωτήθηκε γιατί υπάρχει σήμα του Λιμενικού Σώματος που απαγορεύει την ανάρτηση της Ελληνικής σημαίας.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός είπε ότι όσον αφορά στο ζήτημα της νήσου Ζουράφα και στο Καστελόριζο δεν τίθεται θέμα κυριαρχίας και επισήμανε πως τέτοιου είδους συζητήσεις στη Βουλή δημιουργούν εντυπώσεις προς όφελος όσων αμφισβητούν τα δικαιώματα της χώρας και υπογράμμισε πως "δεν πρέπει να αμφισβητούμε εαυτούς και τα αρμόδια υπουργεία".

Τσίπρας: Πείτε την αλήθεια

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει την αλήθεια στο λαό για τα νέα μέτρα και τη νέα λυπητερή που ετοιμάζει η κυβέρνηση προσθέτοντας πάντως ότι με την κυβερνητική πολιτική ο λογαριασμός δεν βγαίνει.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ακουμπήσει μισθούς και συντάξεις αλλά να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι ταυτίζεται με τη ΝΔ και τόνισε «λέτε ότι καλύτερη επιλογή είναι η χρεοκοπία. Πρέπει να γνωρίζετε τι βρήκαμε στη χώρα. Σε αυτό ταυτίζεστε με τη Νέα Δημοκρατία. Σαν να ξεκίνησε ο τόπος το 2009». Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι “αμετανόητος στη σκληρή γραμμή, τη νεοφιλελεύθερη και εκτός πραγματικότητας”.

Στις μομφές πάντως του Αλέξη Τσίπρα περί κυβέρνησης που φοβάται το λαό και τους ίδιους της τους βουλευτές ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι κοντά στο λαό στον οποίο θα εξακολουθούν να μιλάνε .
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου