WikiLeaks – Καραμανλής: Ο Πούτιν δεν είναι κανένας δάσκαλος της δημοκρατίας

Συνάντηση Σπέκχαρντ – Καραμανλή: Διαβάστε αναλυτικά

Τον Ιανουάριο του 2008 ο τότε νεοδιορισθείς αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ περνάει για πρώτη φορά το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Η συνάντησή τους περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, το Κόσοβο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ενεργειακά θέματα όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Το θέμα της ονομασίας
Για το Σκοπιανό, σύμφωνα με τα έγγραφα, ο κ. Kαραμανλής τηρεί σκληρή στάση, αναφέροντας στον τότε αμερικανό πρέσβη ότι κάνει ό,τι μπορεί ενώ τα Σκόπια ενισχύουν την αδιάλλακτη στάση τους.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση με σύνθετη ονομασία που θα χρησιμοποιείται στους διεθνείς οργανισμούς και μία για χρήση στο εσωτερικό (πχ. η συνταγματική ονομασία) πρέπει να συμφωνηθούν πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ειδάλλως η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ένταξη της ΠΓΔΜ στους βορειοατλαντικούς θεσμούς.

Μιλώντας στον αμερικανό πρέσβη, ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη έτοιμη να έχει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ αλλά η χώρα ανήκει πλέον στο άνω ήμισυ των προνομιούχων κρατών, σε αντίθεση με τη δεκαετία του '80 που βρισκόταν στον πάτο.

Οι μεταρρυθμίσεις της ΝΔ
Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Καραμανλή όσον αφορά το 2008 είναι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτή της Ολυμπιακής, η παραχώρηση λιμένων με συμβάσεις leasing, καθώς και μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με τη δημιουργία νομικού πλαισίου για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

“Ο Πούτιν δεν είναι κανένας δάσκαλος της δημοκρατίας”

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού, η Ρωσία είναι ένα έθνος με μεγάλη, αν και τραγική ιστορία, που ένοιωσε ταπεινωμένο τη δεκαετία του '90. Τώρα η Ρωσία θέλει να γίνει πλουσιότερη και μέρος της “ηγετικής” ομάδας δυνάμεων. Για τον Πούτιν ο κ. Καραμανλής αναφέρει ότι προφανώς “δεν είναι κανένας δάσκαλος της δημοκρατίας”, αλλά σε βασικά ζητήματα όπως η παγκόσμια σταθερότητα και η μάχη κατά της τρομοκρατίας η Ρωσία αποτελεί συνεργάτη, ενώ είναι σημαντική χώρα και η Ελλάδα χρειάζεται καλές σχέσεις μαζί της.

Ενεργειακά
Για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι για περίπου 20 χρόνια προετοιμάζεται και δεν αποτελεί κάτι καινούριο. Για τον αγωγό φυσικού αερίου Southstream αναφέρει ότι οι Ρώσοι θα τον φτιάξουν, είτε μέσω της Ελλάδας, είτε από κάπου αλλού.

Στις ανησυχίες του αμερικανού πρέσβη ότι ο Southstream θα μπορούσε να επισκιάσει τον ανταγωνιστικό αγωγό Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας (TGI) και να προκαλέσει σύγχυση σε πιθανούς επενδυτές, ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να υποβαθμίσει την επιτευχθείσα πρόοδο στον Southstream, δηλώνοντας ότι θα είναι “δύσκολο και θα πάρει χρόνο” για να ξεκινήσει το έργο.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί, ειδικά όσον σε ό,τι αφορά τις προσωπικές σχέσεις του με τον τούρκο ομόλογό του, ωστόσο αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει πρόοδος σε ουσιαστικά ζητήματα. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η επίσκεψή του στην Τουρκία τον Ιανουάριο μπορεί να οδηγήσει σε κάποια πρόοδο. Δεν είναι αισιόδοξος, αλλά εκτιμά ότι η επίσκεψη “μπορεί να ανοίξει κάποια πόρτα” παρά την αντίδραση του τουρκικού στρατού και μερίδας του ελληνικού Τύπου.

Για το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής αναφέρει ότι δεν αποτελεί διμερές θέμα Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά επισκιάζει και περιπλέκει το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Πηγή: Eπιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας