«Να γίνει συζήτηση στο υπουργικό για τις ιδιωτικοποιήσεις»

Την ανάγκη συντεταγμένης και τεκμηριωμένης συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας την Τρίτη στο ΣΚΑΪ.

«Δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο. Θα γίνει η συζήτηση είμαι σίγουρη» σημείωσε.

Η υπουργός τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, επιμένοντας στον όρο «αξιοποίηση», ενώ για τα 50 δισ. ευρώ η υπουργός δήλωσε πώς «όπως είπε ο κ. Πεταλωτής το ποσό αυτό είναι ενδεικτικό».

Για την αντίδραση της κυβέρνηση στην πολύκροτη συνέντευξη Τύπου της τρόικας είπε ότι «ήταν άκρως σοβαρή, αποφασιστική και σαφής και ουσιαστικά ο Όλι Ρεν συμφώνησε με το διάβημα της κυβέρνησης.»

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε δε ότι «πρέπει να μπει κώδικας συμπεριφοράς δεν βοηθάνε συνεντεύξεις αυτού του τύπου. Είναι τεχνικοί σύμβουλοι, στηρίζουν την προσπάθεια μας, αλλά η κυβέρνηση έχει την ευθύνη των ανακοινώσεων και απολογείται στη Βουλή και τον ελληνικό λαό.»

«Ο τρόπος που έγινε η ανακοίνωση την Παρασκευή ήταν και δυσάρεστος, και έδωσε και λάθος μήνυμα. Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε αφενός την τρόικα, αλλά να μην δίνουν λάθος μηνύματα» σημείωσε.

Η υπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, και τον κ. Σαμαρά προσωπικά, για διγλωσσία. «Η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, έχουν διγλωσσία είχαν προτείνει την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, και μάλιστα περίπου σε αυτό το ποσό (σ.σ: 50 δισ. ευρώ), και από την άλλη πλευρά αρνούνται να συζητήσουν, ενώ ο κ. Σαμαράς άλλα δηλώνει στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό».

«Δεν είναι θέμα τρόικας η ανακοίνωση κυβερνητικών αποφάσεων»
«Δεν ήταν θέμα των εκπροσώπων της τρόικας να ανακοινώνουν αποφάσεις της κυβέρνησης, το θέμα δεν είναι τυπικό» δήλωσε από την πλευρά της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή».

«Πρέπει πρώτα και κύρια να καταγραφεί η ακίνητη περιουσία. Είναι κατάντια αυτό. Στο 2010 δεν ξέραμε πόσους υπαλλήλους είχαμε, και το ελληνικό δημόσιο δεν έχει εικόνα των περιουσιακών του στοιχείων» σημείωσε.

Η ευρωβουλευτής αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το ΠΑΣΟΚ συντηρεί την εκλογολογία, επιρρίπτοντας ευθύνες στη ΝΔ για τη διατήρηση του θέματος στην επικαιρότητα.

«Αδικαιολόγητη υστερία»
Για «δικαιολογημένες ευαισθησίες αλλά αδικαιολόγητη υστερία» έκανε λόγο ο πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης μιλώντας στο ΣΚΑΪ για τις αντιδράσεις μετά τη συνέντευξη Τύπου της τρόικας.

«Πολλά πράγματα από τα επιδόματα και τα προνόμια της ΔΕΚΟ η κοινή γνώμη δεν τα ήξερε, δεν ξέραμε καν πόσους οργανισμούς είχαμε, βεβαίως πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία» παρατήρησε.

Για τις μεταρρυθμίσεις τόνισε ότι η κοινή γνώμη τις αποδέχεται. «Το 1/3 πιστεύει στα μέτρα, και άλλο 1/3 παρά το θυμό του κατά βάθος πιστεύει ότι πρέπει να τα κάνουμε, γι’ αυτό και δεν έχουμε κοινωνική έκρηξη» εξήγησε.
Πηγή: skai.gr