Πολιτική «θύελλα» για τις απαιτήσεις της τρόικας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος Κάν, είχε το Σάββατο ο πρωθυπουργός μετά από πρωτοβουλία του δεύτερου. Ο Γιώργος Παπανδρέου μετέφερε στον κ. Καν μήνυμα σχετικά με την απαράδεκτη – όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου- συμπεριφορά της τρόικα κατά τη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, ο κ. Στρος Καν εξέφρασε την κατανόησή του και το σεβασμό του προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. Μέσα στο σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργό αναμένεται να έχει συνομιλέις και με τους Μπαρόζο και Τρισέ.

Εξάλλου, τις μεταμεσονύχτιες ώρες του Σαββάτου η κυβέρνηση εξέδωσε μία σκληρή γραπτή ανακοίνωση στην απαίτηση της τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ έως το 2015. Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη» η συμπεριφορά των εκπροσώπων της Ε.Ε, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τονίζεται: «Τους ζητήσαμε να βοηθήσουμε και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δε ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν το ρόλο τους και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας».«Έχουμε ανάγκη, αλλά έχουμε και όρια και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον Ελληνικό λαό», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη, αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επ' αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξ ίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την ενόχλησή του για τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας εξέφρασε και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, στη διάρκεια ομιλίας του στη Βέροια. «Κανείς από όλους όσοι οφείλουν να συνδράμουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση δεν μπορεί να παρεξηγεί τον ρόλο του. Και ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο δεν έχει δώσει εντολή να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας δεν έχει δώσει την εντολή, ή την εξουσιοδότηση, να του δίνει μαθήματα. Και γι αυτό τον λόγο σε ανύποπτο χρόνο έχουμε ξεκαθαρίσει τους ρόλους. Η ευθύνη μάς ανήκει, μάς ανήκει αποκλειστικά και είμαστε σε θέση απέναντι στον ελληνικό λαό, ανά πάσα στιγμή, να αιτιολογήσουμε τις αποφάσεις μας», επεσήμανε ο υπουργός.

"Οι εκπρόσωποι της τρόικας, ξεπέρασαν τα όρια" σχολίασε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης χαρακτηρίζοντας απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα τα όσα ειπώθηκαν χθες.

Απομάκρυνση Παπακωνσταντίνου ζητά η ΝΔ

«Η καθυστερημένη ‘ιερή αγανάκτηση’ της κυβέρνησης δεν αποσκοπεί σε τίποτε άλλο παρά στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού», αναφέρει μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της ΝΔ, σχολιάζοντας τη μεταμεσονύχτια αντίδραση της κυβέρνησης στην προκλητική – όπως αναφέρει- συνέντευξη Τύπου της Τρόικας. «Είναι αργά για ψεύτικα δάκρυα» τονίζει ο Γιάννης Μιχελάκης. Χαρακτηρίσει «φαρσοκωμωδία» τη μεταμεσονύχτια θεατρική παράσταση της κυβέρνησης και καταλήγει λέγοντας: «Μετά το χθεσινοβραδινό κλαυσίγελο τίθεται πλέον άμεσο θέμα απομάκρυνσης του κ. Παπακωνσταντίνου».

"Ο υπουργός Οικονομικών εργάζεται, όπως και όλη η κυβέρνηση, για να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει τα αδιέξοδα που δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ", απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Αντίδραση ΛΑ.Ο.Σ - Δημοκρατικής Αριστεράς

«Ούτε οι καθυστερημένοι κλαυθμοί του ΠΑΣΟΚ ούτε οι στείροι πανηγυρισμοί της Νέας Δημοκρατίας θα τιθασεύσουν την αγριότητα των επελαυνόντων "Τροϊκανών"», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης με αφορμή τη συνέντευξη των εκπροσώπων ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ και τις συστάσεις τους περί ιδιωτικοποιήσεων. «Αυθαδιάζουν γιατί εμείς δεν έχουμε επιδείξει την πρέπουσα στιβαρότητα αλλά και σύμπνοια», κατέληξε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σχολίασε: «Η τρόικα ξεπέρασε τα όρια συμπεριφοράς απέναντι σε κυρίαρχο κράτος, με ύφος ιταμό και απαράδεκτο περιεχόμενο απαιτήσεων. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί επέτρεψε σε εκπροσώπους των δανειστών να ξεπερνούν τα όρια τους. Είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό για τις ακολουθούμενες πολιτικές της».

Αλ. Τσίπρας: «Οι Έλληνες δεν είναι ιθαγενείς»

«Φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια και εμπαιγμό» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τις αποστάσεις που αναγκάστηκε -όπως είπε- να πάρει η Κυβέρνηση από τις χθεσινές δηλώσεις των εκπροσώπων της Τρόικας.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση από το Βήμα της κεντρικής επιτροπής του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε 16 μήνες οδήγησε τη χώρα 100 χρόνια πίσω υιοθετώντας το μνημόνιο όχι για να μειώσει το χρέος αλλά -όπως τόνισε- η ουσία του ήταν η κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και το ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας.


50 δισ. μέχρι το 2015

Οι επικεφαλής της τριμερούς επιτροπής εξήγγειλαν κολοσσιαίο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ, προκειμένου έως το 2015 να μειωθεί το χρέος της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα, την πώληση ακίνητων, μετοχών και κρατικών εταιρειών. «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές πηγές (εσόδων) από αποκρατικοποιήσεις: εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, τα μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις και εμπορικά ακίνητα», διευκρίνισε. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει πλήρης και αναλυτική απογραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Σερβάς Ντερούζ, Ο κ. Ντερούζ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο ως προς τη δημοσιονομική εξυγίανση, ωστόσο προειδοποίησε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να μειωθεί το έλλειμμα.

Στην κοινή τους δήλωση οι επικεφαλής της τρόικας αναφέρουν ότι η συνολική αξιολόγησή τους είναι ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του. Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι παραμένει η ανάγκη προγραμματισμού και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη. «Το πρόγραμμα είναι εντός των στόχων, αλλά δεν θα παραμείνει εντός των στόχων, χωρίς μια σημαντική, εκτεταμένη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Κατσέλη: Επενδύσεις στον τόπο 

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» περιέγραψε τις επιχειρησιακές συμβάσεις ως ένα από τα εργαλεία για να στηριχθούν θέσεις εργασίας στις βιώσιμες επιχειρήσεις και να έλθει η ανάπτυξη. Συνέδεσε, πάντως, τις προοπτικές ανάπτυξης με τη ρευστότητα και τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ.

Τόνισε, επίσης, ότι ο πατριωτισμός σήμερα είναι ο πολλαπλασιασμός των επενδύσεων και απευθυνόμενη προς τους επιχειρηματίες πρόσθεσε: «Πατριωτισμός δεν είναι καταθέσεις στο εξωτερικό, αλλά επενδύσεις στον τόπο».

Πρόσκληση για ανοικτό διάλογο

Να ορίσουν εκπρόσωπους για έναν ανοιχτό διάλογο, στο πλαίσιο προετοιμασίας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής, ζητεί από τα κόμματα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με εντολή του πρωθυπουργού. Η έγκριση του προγράμματος από τη Βουλή θα γίνει εντός του Μαΐου.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ άπαντα ότι «αν η κυβέρνηση αναζητά συνοδοιπόρους στα αδιέξοδα που προκαλεί, εμάς δεν θα μας βρει, στον ίδιο δρόμο» και προσθέτει ότι οι προτάσεις του κόμματος του είναι γνωστές.

«Τo KKE αρνείται να πάρει μέρος στον προτεινόμενο από την κυβέρνηση διάλογο για το αποκαλούμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος και προσθέτει ότι ο λόγος είναι πως «δεν έχει κανένα νόημα ο διάλογος με μία κυβέρνηση, η οποία έφερε στην Ελλάδα το Μνημόνιο και όλους εκείνους τους βάρβαρους μηχανισμούς, που έναν στόχο έχουν: Την κερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Θετικά στην πρόσκληση για διάλογο απάντησε ο ΛΑΟΣ, ενώ αρνητικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: skai.gr