Πρόοδος στις διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας είχε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Κάρολος Παπούλιας εστίασε από την πλευρά του στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διμερείς σχέσεις, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει επωφελής συνεργασία ιδίως στον ενεργειακό τομέα.

Σημείωσε παράλληλα ότι ενώ «όλοι μιλούν για τον ενεργειακό τομέα», ο ίδιος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αγροτικό τομέα, καθώς, όπως είπε κατάγεται από αγροτική περιοχή. Στον τομέα αυτό πρόσθεσε το Ισραήλ, «έχει μεγάλη πρόοδο στην τεχνολογία, αλλά και στις νέες μεθόδους καλλιέργειας».

Απαντώντας ο κ. Λίμπερμαν επεσήμανε ότι εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας στην Αθήνα του μετέφεραν ότι δεν θυμούνται ποτέ στο παρελθόν οι σχέσεις των δύο χωρών να έφτασαν σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, ενώ υπογράμμισε και τις καλές σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την εβραϊκή κοινότητα.
Σε ό,τι αφορά τέλος τα αγροτικά θέματα, ο Ισραηλινός υπουργός ανέφερε ότι και εκείνον τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, ενώ δήλωσε λάτρης του ελαιολάδου της Καλαμάτας.

Συνάντηση Βενιζέλου - Λίμπερμαν
Τη βούληση για προώθηση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, επιβεβαίωσε εξάλλου και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Ισραηλινό υπουργό.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, στη συνάντηση εξετάστηκαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, αλλά και διεθνή προβλήματα που ταλανίζουν το σύγχρονο κόσμο, που είναι ρευστός και ανασφαλής.

Επίσης ο ΥΕΙΑ δήλωσε ότι το πυκνό πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστεί λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες της κάθε χώρας.

«Η Ελλάδα έχει ως προτεραιότητα την αποφυγή εντάσεων και την ασφάλεια στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και το Ισραήλ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα ασφαλείας, που κατανοούμε και σεβόμαστε απολύτως», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και γνήσια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και μπορεί να παίξει ένα θετικό και εποικοδομητικό ρόλο για την επίλυση χρόνιων και ιστορικών προβλημάτων.

Από την πλευρά του, ο κ. Λίμπερμαν εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του, για τη βοήθεια της Ελλάδας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Χάιφα και σε ευαίσθητα θέματα.

Η διμερής συνεργασία, πρόσθεσε, θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή. «Έχουμε πολλές κοινές προκλήσεις όπως το περιβάλλον, η μετανάστευση και η πράσινη ενέργεια», πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε την πρόσκληση που έχει απευθύνει προς τον υπουργό Άμυνας να επισκεφθεί το Ισραήλ σε ένα μήνα.

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Λίμπερμαν με τον πρωθυπουργό, η οποία έγινε σε καλό κλίμα.
Πηγή: skai.gr