Ομιλία της υποψήφιας προέδρου της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη

Τη δέσμευση πως θα κάνει οτιδήποτε για τη διασφάλιση της ενότητας και της ομοψυχίας της ΝΔ ανέλαβε η υποψήφια πρόεδρος Ντόρα Μπακογιάννη στη διάρκεια της ομιλίας της στα μέλη των νομαρχιακών συνελεύσεων του κόμματος στην Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης.

«Κανείς δεν περισσεύει, ιδιαίτερα σήμερα», δήλωσε η Ντ. Μπακογιάννη, και τόνισε ότι ομαδοποιήσεις και διαχωρισμοί του παρελθόντος δεν έχουν θέση ενώ δεσμεύτηκε ότι αύριο στη ΝΔ δεν θα υπάρχουν «συστήματα» και «προσωπικοί μηχανισμοί».

Η κ. Μπακογιάννη καταφέρθηκε εναντίον όσων βάλλουν κατά του Κώστα Καραμανλή και είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δεοντολογικό 15 μέρες μετά τις εκλογές να χτυπάς τον πρόεδρο του κόμματος για τον οποίο μέχρι χθες έλεγες "ζήτω"».

Για τον εαυτό της σημείωσε ότι στάθηκε στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή, και στις εύκολες και στις δύσκολες στιγμές. Ποτέ δεν διαχώρισε τη θέση της και στήριξε τις αποφάσεις ακόμα κι όταν ήξερε ότι θα έχει κόστος.

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη χρειάζονται τολμηρές αλλαγές σε πρόσωπα, θέσεις και ιδέες, όπως και στη νοοτροπία και, προς την κατεύθυνση αυτή, πρότεινε αλλαγές στο καταστατικό της ΝΔ.

Συγκεκριμένα πρότεινε:

- Θέσπιση θητείας του προέδρου του κόμματος (4 χρόνια).

- Πάγιο αναλογικό εκλογικό σύστημα με σταυροδοσία στο 30% για τις εσωκομματικές εκλογές, με διασφάλιση των τάσεων.

- Προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίων βουλευτών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης

- Καθιέρωση εσωκομματικών δημοψηφισμάτων.

- Αναδιάρθρωση οργάνων της ΝΔ, εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής με ενιαία λίστα, εκτός των εκπροσώπων της ΟΝΝΕΔ.

- Θέσπιση Συμβουλίου Δεοντολογίας

- Ονομαστικοποίηση - δημοσιοποίηση εσόδων και εξόδων της Ν.Δ. Πόθεν έσχες και μεταβολή περιουσιακών στοιχείων στελεχών από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο.

Για τη ΝΔ είπε ότι πρέπει να συνεχίσει να κινείται στη γραμμή της υπευθυνότητας και σχολίασε πως υπεύθυνο κόμμα δεν είναι αυτό που κάνει πολιτική με δανεικά.

Σε ότι αφορά στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι δεν φαίνεται να έχει ξεκάθαρη πολιτική και εξέφρασε την εκτίμηση ότι συντομότερα από ότι αναμένονταν «θα κληθεί να απολογηθεί για όσα λαϊκίστικα υποσχέθηκε στις εκλογές».

Το απόγευμα η κ. Μπακογιάννη θα μεταβεί στο Κιλκίς όπου θα έχει επαφές με μέλη και στελέχη του κόμματος.
Πηγή: skai.gr