Το στίγμα της νέας κυβέρνησης

Αμέσως πιάνει δουλειά το νέο κυβερνητικό σχήμα με βάση τις αρχές και τις κατευθύνσεις που παρουσίασε στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός.

Κυβερνητικές προτεραιότητες είναι το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, η περιστολή της σπατάλης και η λήψη επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, το πρώτο ζήτημα στην ατζέντα για τη νέα κυβέρνηση είναι αυτό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά στις άμεσες ενέργειες των μελών της νέας κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε εντός μίας εβδομάδας καταγραφή των προβλημάτων ανά υπουργείο και κατάθεση σχεδίου προτεραιοτήτων, κάτι που θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Επίσης, ζήτησε να καταργηθούν όλες οι επιτροπές και να αξιολογηθεί το έργο τους. Εφόσον, κριθεί ότι οι επιτροπές τελούν απολύτως απαραίτητο έργο, τότε θα επανασυσταθούν.

Αίσθηση προκάλεσε στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και η παρουσία του Συνηγόρου του Πολίτη, Γιώργου Καμίνη.

Οι τελετές παράδοσης - παραλαβής

Μίνι απολογισμός από τους απερχόμενους υπουργούς της ΝΔ και εξαγγελίες από τους καινούριους μέσα σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης σε πολλές περιπτώσεις, χαρακτήρισαν τις τελετές παράδοσης - παραλαβής την Τετάρτη.

"Συνεργασία σε πνεύμα εθνικής ενότητας",υποσχέθηκε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ως υπουργού των Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, η δε απερχόμενη υπουργός Ν. Μπακογιάννη έδωσε την "ξεκάθαρη δέσμευση" ότι "θα σταθούμε δίπλα σας σε κάθε προσπάθεια που έχει στόχο την ενισχυση των συμφερόντων της Ελλάδας", τονίζοντας ότι "ένα αρραγές εθνικό μέτωπο αποτελεί πολύτιμη πηγή ισχύος για τη χώρα".

Πριν την τελετή παράδοσης - παραλαβής,ο Γ. Α. Παπανδρέου κι η Ντόρα Μπακογιάννη είχαν συνομιλία 45 λεπτών, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη και των απερχόμενων υφυπουργών Γ. Βαληνάκη, Θ. Κασσίμη και Μ. Βαρβιτσιώτη.

"Σας καλωσορίζω και σας εύχομαι καλή επιτυχία", είπε ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο στους νέους υπουργούς Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη.

Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση η σκυτάλη στο υπουργείο Άμυνας, όπου ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης παρέδωσε στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Από τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Σπύρο Φλογαΐτη παρέλαβε ο νέος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ενώ σε κλίμα συγκίνησης αποχαιρέτησε τους εργαζόμενους στο υπουργείο Απασχόλησης η Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

Συγκινημένος επέστρεψε στα υπουργικά καθήκοντα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είναι πλέον υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Έμφαση στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, τον ανταγωνισμό, την προστασία του καταναλωτή και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα δώσει η ηγεσία του νέου υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού κας Λούκας Κατσέλη κατά την τελετή παραλαβής του χαρτοφυλακίου του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης από τον κ.Κ.Χατζηδάκη.

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ.Κ.Χατζηδάκης παρουσίασε το πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα. Παρόντες στην τελετή παράδοσης - παραλαβής ήταν οι νέοι υφυπουργοί κ.κ.Σ.Αρναουτάκης και Μ.Μπόλαρης, έδρα του οποίου θα είναι η Θεσσαλονίκη.

Με αναφορές στο έργο του Γιώργου Γεννηματά όσον αφορά στη θεμελίωση του ΕΣΥ παρέδωσε στη νέα πολιτική ηγεσία ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Γιώργος Σουφλιάς, υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αποχαιρέτησε το προσωπικό και τους εργαζόμενους στο υπουργείο, λίγο πριν την άφιξη του νέου υπουργού Υποδομών Δημήτρη Ρέππα.

Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι «τα έργα δεν έχουν χρώμα», ζητώντας μάλιστα από τους εργαζόμενους να τον συγχωρήσουν σε περίπτωση που υπήρξε αυστηρός μαζί τους.

«Πρώτα από όλα υπήρξα αυστηρός με τον εαυτό μου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος στον υπουργό και στον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη και Απόστολο Κατσιφάρα είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης εκ φύσεως βρίσκεται εκτός κομματικού ανταγωνισμού.

Από την πλευρά του ο Χάρης Καστανίδης ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό Δικαιοσύνης και του ευχήθηκε καλή τύχη στον κοινοβουλευτικό του βίο.

Έτοιμη να εργαστεί με όλες της τις δυνάμεις,δήλωσε παραλαμβάνοντας το Υπουργείο Υγείας, η νέα υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, είπε ότι για τριάμισι χρόνια δούλεψε σε αυτό το υπουργείο, σκεφτόμενος πάντα ότι η υπόθεση της υγείας είναι εθνική υπόθεση.

"Η πράσινη ενέργεια αποτελεί βασική προτεραιότητα και μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης", τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη η οποία παρέλαβε το μεσημέρι το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας από τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης κ.Κ.Χατζηδάκη. Παρόντες στην τελετή παράδοσης - παραλαβής ήταν επίσης οι δύο νέοι υφυπουργοί, Γιάννης Μανιάτης και Θάνος Μωραΐτης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.

Με εξαγγελίες και παραινέσεις αυστηρού χαρακτήρα παρέλαβαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η νέα υπουργός κ. Κατερίνα Μπατζελή και ο υφυπουργός κ. Μιχ. Καρχιμάκης.

Άμεσα, είπε η κ. Μπατζελή, θα παρθούν μέτρα φορολογικού και συνταξιοδοτικού χαρακτήρα. Αυτά αναφέρονται στην αύξηση των αγροτικών συντάξεων και σε ρυθμίσεις που αφορούν την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου.

Η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος και υφυπουργοί Σπύρος Ταλιαδούρος και Ανδρέας Λυκουρέντζος, υποδέχθηκαν τη νέα υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου και τους νέους υφυπουργούς, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Γιάννη Πανάρετο.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος συνεχάρη την κ. Διαμαντοπούλου, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να έχουν πολλές διαφορές, αλλά πιστεύουν και οι δύο στο πολιτικό ήθος και είναι περισσότερα όσα τους ενώνουν, από εκείνα που τους χωρίζουν.

Η κ. Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στην «πρόκληση της Παιδείας», υπογραμμίζοντας ότι «είναι στη πρώτη γραμμή με την έρευνα την τεχνολογία και τη δια βίου μάθηση». 

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης από τον τέως υπουργό κ.Κ.Μαρκόπουλο, στον νυν υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ.Π.Γερουλάνο και την υφυπουργό κ.Α.Γκερέκου.

Τελετή παράδοσης - παραλαβής πραγματοποιήθηκε και στο νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής όπου ο απερχόμενος υπουργός Γ. Σουφλιάς παρέδωσε τη σκυτάλη στην υπουργό κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Αφού της ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα, ο κ. Σουφλιάς παρατήρησε ότι την περιμένει πολλή δουλειά σε αυτό το νεοσύστατο υπουργείο, την αναγκαιότητα ύπαρξης του οποίου είχε επισημάνει κι ο ίδιος από τον περασμένο Απρίλιο.

Με τη σειρά της η νέα υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη αφού ευχαρίστησε τον Γ. Σουφλιά παρατήρησε ότι η καταγραφή των λύσεων που δίνουμε στα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα γίνεται από τους πολιτικούς, κρίνεται, όμως, από τους πολίτες.

Αργά το μεσημέρι έγινε η παραλαβή του υπουργείου Πολιτισμού από τον νέο υπουργό, αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού, στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Παύλου Γερουλάνου.

Τον νέο υπουργό περίμενε στο νέο του γραφείο ο προκάτοχός του, Αντώνης Σαμαράς, τον καλωσόρισε και του ευχήθηκε «ημέρες παραγωγικές», τονίζοντάς του ότι τον περιμένει και πολύ δουλειά.

Πηγή: skai.gr