"Αναγκαία η πολιτική μας"

Απαντήσεις στις ερωτήσεις των πολιτών έδωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο εκδήλωσης που διεξήχθη στο πολιτιστικό κέντρο "Γ. Ρίτσος" στο Αιγάλεω.

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε "ομοβροντία" ερωτήσεων" από τους πολίτες στις οποίες έδωσε απαντήσεις. "Δεν είναι ευχάριστη η πολιτική που προτείνω, αλλά το λέω κοιτάζοντάς σας στα μάτια, πως είναι αναγκαία" επανέλαβε.

Ειδικότερα, για την απόφασή του να πάει σε πρόωρες εκλογές έκανε λόγο για εκβιασμό από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ με εκλογές τον Μάρτιο και όπως είπε δεν μπορούσε να αφήσει τη χώρα στη δίνη μιας μακράς προεκλογικής περιόδου. Γνώμονας της απόφασής του είναι το εθνικό συμφέρον είπε.

Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά είπε ότι το θέμα είναι να θεραπεύσουμε τις παθογένειες του δημόσιου τομέα που είναι η αναπαραγωγή των ελλειμμάτων και το πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος. Άρα το ζητούμενο είναι να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας και να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται. Αναφέρθηκε στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και είπε ότι είχαμε μείωση φόρων σε μικρές επιχειρήσεις και μεσαία εισοδήματα, ενώ έφερε παράδειγμα έναν υπάλληλο που παίρνει 15 χιλ. το χρόνο με δυο παιδιά και ο οποίος πλήρωνε 670 φόρο στο παρελθόν και τώρα 260. Μείωση δηλαδή 65%, είπε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη καταπολέμησης φοροδιαφυγής και τόνισε ότι πρέπει να πάμε σε τεκμήρια διαβίωσης.

Για την Παιδεία ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση στα ΑΕΙ και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι δεν μπορούν κάποιοι να μοιράζουν εύκολες υποσχέσεις.

Στην ερώτηση "γιατί να μην ψηφίσω κάποιον που υπόσχεται να μας δώσει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, αντί για πάγωμα μισθών" ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πάγωμα μισθών είναι μια δύσκολη θέση και δεν αφορά χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά τους υψηλά αμειβόμενους, ενώ υπήρχε ειδική πρόνοια μέχρι τα μεσαία στρώματα των μισθωτών.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι με το πάγωμα μισθών αυτό το χρόνο δόθηκε έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλόμισθους μέχρι 12.500 ευρω, ύψους 500 ευρω. Το ΠΑΣΟΚ λέει αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό και δεν είναι ούτε 150 ευρω το χρόνο ανέφερε ο πρωθυπουργός.

"Δεν είναι ευχάριστη η πολιτική που προτείνω αλλά το λέω κοιτάζοντάς σας στα μάτια, πως είναι αναγκαία. Θα υπάρχει μέριμνα για τους αδύναμους αλλά έχουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις" είπε ο κ.Καραμανλής.

Για τους συμβασιούχους στα "stage" είπε ότι είναι μια ευκαιρία που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να αποκτήσει ο εργαζόμενος κατάρτιση, εμπειρία κλπ. "Υπάρχει νομικό πρόβλημα για μονιμοποίησή τους, αλλά προσμετράται η εμπειρία του stage στη μοριοδότηση του ΑΣΕΠ και δίνει πλεονέκτημα συγκριτικά με κάποιο που δεν έχει την ευκαιρία" είπε ο κ.Καραμανλής.

Για την λαθρομετανάστευση είπε ότι είναι θέμα που αφορά πολλές χώρες, όχι μόνο την Ελλάδα και τόνισε ότι πιέστηκε από Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία η ΕΕ για να φέρει πρόγραμμα βελτίωσης της απόδοσης των πολιτικών αντιμετώπισης του προβλήματος.

Αναφερόμενος στα ανείσπρακτα χρέη, είπε ότι στα χαρτιά 31 δισ. είναι πολλά. Στην πραγματικότητα είναι ανείσπρακτα γιατί τα περισσότερα προέρχονται από το δημόσιο και από πτωχευμένες επιχειρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ εμπαίζει και παραπλανά όταν λέει ότι θα εισπράξει τα χρήματα αυτά, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι δεν είναι αυτή η λύση, μπορεί να έχουμε έσοδα, αλλά δεν είναι η λύση. "Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Πρέπει να δούμε αθροιστικά όλες τις πολιτικές και σε βάθος χρόνου" είπε αναφερόμενος στο πόσα θα εξοικονομήσει το δημόσιο από την προτεινόμενη πολιτική του.

Υπάρχουν δυο δρόμοι κατέληξε ο πρωθυπουργός. Ο ένας ανηφορικός δύσκολος αλλά βγάζει στη λύση. Και ο άλλος ο εύκολος που λέει ότι όλα μπορούν να γίνουν με ένα μαγικό ραβδί και εάν ακολουθηθεί, το πρόβλημα να γίνει πολύ μεγαλύτερο. Απηύθυνε τέλος κάλεσμα στους δυσαρεστημένους με την ΝΔ να επιστρέψουν και είπε ότι καταλαβαίνει πως κάποιοι στεναχωρήθηκαν και πικράθηκαν, αλλά όταν έρχεται η ώρα πρέπει να ιεραρχήσεις προτεραιότητες και να βλέπεις ποιος μπορεί να κάνει πράξη εκείνα που λέει.
Πηγή: skai.gr