"Πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης"

Τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής κρίσης απασχόλησαν κυρίως το Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στη συνεδρίασή του στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η όλα τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν βάλει στο επίκεντρο της πολιτικής τους το ζήτημα αντιμετώπισης της οικολογικής καταστροφής με συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες θα παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη, το Δεκέμβριο.

Στη συνέχεια, είπε ότι η επιτροπή του αμερικανού νομπελίστα οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς έχει καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές, για προστασία των πολιτών, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αυτές οι προτάσεις θα σταλούν και στη συνάντηση των G20. Η έκθεση της Επιτροπής για τα Παγκόσμια Οικονομικά Θέματα, στην οποία προεδρεύει ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να αλλαχθεί "το μοντέλο της ανάπτυξης, ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, μια νέα συμφωνία που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη, την οικογένεια και συμφιλιώνει την παραγωγή, την οικονομική ανάπτυξη με τη φύση, με το περιβάλλον".

Καταλήγοντας, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι "αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε ριζικά διαφορετικές αποφάσεις για τον τρόπο διακυβέρνησης του πλανήτη μας, των οικονομιών μας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεν μπορούμε να σώζουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις τράπεζες και την άλλη να λέμε ότι θα παγώσουμε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές για τον εργαζόμενο και την πραγματική οικονομία".

Απαντώντας σε ερώτηση, πώς σχολιάζει το γεγονός ότι "η Ελλάδα είναι απούσα από τη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ", ο κ. Παπανδρέου είπε: "Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι απούσα από πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου είμαστε εδώ, δείχνει κάτι".

Στα πλαίσια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη ο κ. Παπανδρέου, παρέστη σε δεξίωση του Μπιλ Κλίντον, ο οποίος του ευχήθηκε "καλή επιτυχία" στις επικείμενες εκλογές.
Πηγή: skai.gr