Οι ερωτήσεις των αρχηγών "ζωντάνεψαν" τη συζήτηση

Ένα νέο μοντέλο τηλεοπτικής αναμέτρησης «εγκαινίασαν» οι πολιτικοί αρχηγοί, αν και κατά γενική ομολογία και σε αυτή την αναμέτρηση δεν έλειψαν οι γενικόλογες αναφορές, ενώ η τρίωρη διάρκεια κούρασε τους τηλεθεατές.

Τη συζήτηση, πάντως, "ζωντάνεψαν" οι ερωτήσεις των  αρχηγών προς τους πολιτικούς τους αντιπάλους, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στην αποψινή (Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 20:00) τηλεμαχία ανάμεσα στους κκ Καραμανλή και Παπανδρέου. Και αυτή την τηλεμαχία θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3, (ήχος) αλλά και  μέσω του ΣΚΑΪ.gr (Live εικόνα) συμμετέχοντας παράλληλα στον πρωτοποριακό διαδικτυακό διάλογο ανταλλαγής σχολίων και απόψεων, που έτυχε εντυπωσιακής αποδοχής από τους χρήστες του ΣΚΑΪ.gr, στην τηλεοπτική αναμέτρηση των "6". [ Δείτε στο κάτω μέρος της σελίδας ]

Το παρών στην τηλεοπτική συζήτηση έδωσαν 6 αρχηγοί (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ και Οικολόγοι Πράσινοι), που κλήθηκαν να απαντήσουν σε οικονομία, εξωτερική και κοινωνική πολιτική, περιβάλλον, δημόσια διοίκηση και παιδεία.

Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής επανέλαβε την ανάγκη να ληφθούν αμέσως όλα τα αναγκαία (αν και δυσάρεστα) μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Αρνήθηκε ότι επί κυβερνήσεώς του αυξήθηκε το δημόσιο χρέος και κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι ανέφερε «διάφορα νεφελώδη για το πού θα βρεθούν τα χρήματα».

Για τα κριτήρια για τη συμμετοχή στους συνδυασμούς του κόμματος, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε κακή την σύγκριση των περιπτώσεων του κ. Βασίλη Μαγγίνα με τον κ. Γιώργο Σουφλιά λόγω του θέματος που είχε ανακύψει στο παρελθόν. Παράλληλα, χαρακτήρισε «απαράδεκτα μυθεύματα» τις δηλώσεις του Σάββα Τσιτουρίδη περί διαπλοκής στο Μέγαρο Μαξίμου και επανέλαβε ότι ο καθένας κρίνεται από τη συνολική του συμπεριφορά.

Για την Παιδεία ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μία σειρά από αποφασιστικές και αποτελεσματικές πολιτικές. Αναφερόμενος στο θάνατο του μαθητή Γρηγορόπουλου είπε ότι «όταν πεθαίνει ένας άνθρωπος μας λυπεί, μας θλίβει και το καταδικάζουμε». Τόνισε, ωστόσο, ότι η πολιτεία αντέδρασε με σωφροσύνη και κατέληξε λέγοντας ότι από τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου η Πολιτεία έβγαλε συμπεράσματα, απέφυγε τα χειρότερα και η στάση της έγινε πιο σθεναρή.

Αναφερόμενος στην πολιτική της ΝΔ στο Περιβάλλον, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και το Κτηματολόγιο και σημείωσε ότι επί των ημερών της κυβέρνησής του τετραπλασιάστηκε η ανακύκλωση. Στο θέμα των πυρκαγιών είπε ότι είναι λάθος να λέγεται ότι δεν αποδίδονται ευθύνες και υπενθύμισε ότι έχουν γίνει συλλήψεις και έχουν ασκηθεί διώξεις για εμπρησμό σε υπόπτους.

Ο Γ. Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, στη γενική τοποθέτησή του, δεσμεύθηκε για μια ευνομούμενη πολιτεία που θα υπηρετεί το δίκαιο και τόνισε ότι είναι έτοιμος να συγκρουστεί με αντιλήψεις και πρακτικές που πάνε τον τόπο πίσω. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τα περί νοικοκυρέματος του κράτους, αναδιανομής μέσω του φορολογικού συστήματος και ανάπτυξης, κυρίως μέσω της «πράσινης ανάπτυξης», ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή ανάπτυξη της χώρας και άνοδος της ανταγωνιστικότητας εάν ο πολίτης δεν αισθάνεται ασφαλής.

Για την εξωτερική πολιτική ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η χώρα έχει χάσει το κύρος της διεθνώς και επέκρινε την κυβέρνηση πως σε ο,τι αφορά την Τουρκία έχασε δύο σημαντικές ευκαιρίες και απεμπόλησε το δικαίωμα του βέτο.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποσύρει το χωροταξικό για τον τουρισμό, λέγοντας ότι «πρέπει να τελειώνουμε με την Ελλάδα του real estate», ενώ υπεραμύνθηκε της «πράσινης ανάπτυξης», τονίζοντας πως αυτή δεν αφορά μόνο το περιβάλλον, αλλά και την αλλαγή των παραγωγικών δομών και της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Η Αλ. Παπαρήγα

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ουσιαστικές και κραυγαλέες διαφορές και τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα με σαφή, καθαρή πολιτική. «Η Νέα Δημοκρατία έκανε απογραφή για να δικαιολογήσει τη λιτότητα. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα κάνει καταγραφή για να καταλάβει ο λαός πόσο αντέχει η οικονομία», τόνισε η κα Παπαρήγα.

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ έκανε λόγο για ολόκληρο σύστημα ταξικής εκμετάλλευσης, επιχειρηματικά μεγαθήρια και γύρω τους τρωκτικά και ενδιάμεσοι. «Στις 4 του Οκτώβρη δεν κρίνεται ο σοσιαλισμός, αλλά το αν ο λαός θα είναι σε θέση μάχης για να αντιμετωπίσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ, κατευθύνσεις που έχει υπογράψει ο κ. Κ. Καραμανλής, ενώ ο κ. Παπανδρέου δεν έχει τοποθετηθεί, όπως δεν έχει τοποθετηθεί και το ΛΑΟΣ», τόνισε η κα Παπαρήγα.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, η κα Παπαρήγα έκανε λόγο για «λογική της ψωροκώσταινας», ενώ για το περιβάλλον τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν είναι κατά της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά όπως είπε, «δε θα κλείσουμε τα μάτια στην πράσινη ανάπτυξη και την πράσινη βιομηχανία».

Ο Αλ. Τσίπρας

Στην τελική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν και ενεργοί πολίτες που αντιστέκονται και διεκδικούν μια άλλη ποιότητα ζωής και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόν τον κόσμο θέλει να εκπροσωπήσει. «Την επομένη των εκλογών θα έχουμε κυβέρνηση, αλλά το θέμα είναι αν θα έχουν φωνή και δύναμη όλοι αυτοί, δηλαδή η ξεχασμένη κοινωνία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και κατέληξε λέγοντας ότι «είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για οικονομική ασφυξία στην αγορά και εκτίμησε ότι έρχονται δύσκολες ημέρες. Παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθη και απογοήτευσε τον κόσμο. «Ωστόσο, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αποτελεσματικότερη αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο και στους κοινωνικούς αγώνες. Έχουμε πάρει τα μαθήματά μας, είπε, και τώρα είμαστε ενωμένοι και στοχεύουμε να δώσουμε φωνή και δύναμη σε όσους δεν έχουν, ώστε να είναι δυνατή η κοινωνία την επομένη των εκλογών».

Ο Γ. Καρατζαφέρης

«Έχετε μπροστά σας τους πέντε αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Οι δύο από αυτούς κληρονόμησαν κόμματα και οι άλλοι δύο πήραν τα κόμματα πολλών ετών. Εγώ το έχτισα, μάτωσα για να φτιάξω αυτό το κόμμα. Έχω άλλη αντίληψη. Δεν τα βρήκα έτοιμα», σημείωσε στην γενική τοποθέτησή του ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης της Εκκλήσίας, λέγοντας ότι «μεσούσης της οικονομικής κρίσης και όταν υπάρχουν άκληροι αγρότες, η περιουσία της Εκκλησίας δεν είναι δυνατόν να μένει ανενεργή».

Αναφερόμενος στη ζήτημα της κουκούλας, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι «όποιος κρύβει το πρόσωπό του κάτι έχει να κρύψει» και εξέφρασε την ελπίδα ότι δε θα επαναληφθούν σκηνές σαν του Δεκεμβρίου.

Ο Ν. Χρυσόγελος

Ο επικεφαλής του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων τόνισε ότι η «πράσινη οικονομία» είναι η μόνη ευκαιρία για το περιβάλλον, γι’ αυτό και σημείωσε την ανάγκη να αλλάξει επί της ουσίας και γρήγορα η οικονομία και η πραγματική ευκαιρία είναι να απεξαρτηθούμε από το πετρέλαιο και από τον λιγνίτη.

Σε ερώτηση αν το κόμμα του αισθάνεται να απειλείται καθώς τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν εντάξει στα προγράμματα τους την πράσινη οικονομία, ο Νίκος Χρυσόγελος απάντησε: «Το θέμα είναι να υιοθετηθούν πραγματικά και όχι στα λόγια οι "πράσινες πολιτικές". Πρέπει να γίνουν τομές. Και το κύριο είναι να δούμε τα κόμματα να τις εφαρμόζουν στη πράξη, με συγκεκριμένα προγράμματα και όχι να αρκούνται να τα λένε στα ντιμπέιτ ή να μένουν στα λόγια».



Πηγή: skai.gr