Το παρασκήνιο της μη συμμετοχής Σημίτη

Η μη συμμετοχή τελικά του κ. Κώστα Σημίτη στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε αρχικά έκπληξη και εν συνεχεία προβληματισμό, αλλά και αλυσιδωτές αντιδράσεις όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη ΝΔ.

Πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εξέλαβαν τη μη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού ως μία ακόμα ισχυρή ένδειξη της διάστασης απόψεων που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον, τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ εκτιμούν -ή έστω ευελπιστούν- ότι η εξέλιξη αυτή θα δυσκολέψει την προσπάθεια του κ. Γιώργου Παπανδρέου να διεισδύσει περισσότερο στον λεγόμενο «μεσαίο» χώρο.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη άποψη: ότι δηλαδή αν η κίνηση Παπανδρέου εκληφθεί ως επίδειξη πυγμής, τότε το ηγετικό προφίλ του θα ενισχυθεί, σε μία στιγμή που η διαφαινόμενη συμμετοχή των κκ Έβερτ, Σουφλιά και Σιούφα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ προκαλεί έντονες αντιδράσεις, ενώ το μήνυμα για δήθεν ανανέωση πέφτει επί της ουσίας στο κενό.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρώην πρωθυπουργός με τον πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο πρώτος ζήτησε να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου είχε προτείνει στον Κώστα Σημίτη να είναι υποψήφιος στην Α’ Πειραιά ή και στην Α’ Αθήνας, θέσεις που απέρριψε αμφότερες ο Κώστας Σημίτης .

Ενδεικτικός του κλίματος είναι ο διάλογος που είχαν οι δύο άνδρες:

- Γ.Π: Στον Πειραιά υπάρχουν αντιδράσεις, θεωρούν ότι δεν έχουν βουλευτή.
- Κ.Σ: Κατανοητό, κάτι άλλο έχεις να μου πεις;
- Γ.Π.: Το ψηφοδέλτιο επικρατείας έχει κλείσει, σου προτείνω να κατέβεις επικεφαλής στην Ά Αθήνας.
- Κ.Σ.: Δε μπορώ να γίνω περιφερόμενος θίασος.

Πάντως η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, που έγινε μέσω γραπτής δήλωσης, κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους. «Στις συνομιλίες μας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε για τη συμμετοχή μου στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Εύχομαι στο ΠΑΣΟΚ τη νίκη και κάθε επιτυχία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από την υποψηφίοτητά του στην Πέλλα παραιτήθηκε ο πρώην υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης (που αποτελούσε στενό συνεργάτη του Κώστα Σημίτη), γεγονός που από πολλούς συνδέθηκε με τον αποκλεισμό του πρώην πρωθυπουργού από τα ψηφοδέλτια. Άλλοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι η εκλογή του θα ήταν δύσκολη.

Ο Παπαδήμος επικεφαλής;

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμία του Γιώργου Παπανδρέου είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας να τεθεί ο Λουκάς Παπαδήμος. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι προθέσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Πηγή: Ρεπορτάζ: Έλλη Τριανταφύλλου, Γιάννης Ντζούνος