Ώρα για πειστικές απαντήσεις

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 και του ΣΚΑΪ PLAYER.

Στην καθιερωμένη εφ' όλης της ύλης Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, το μεσημέρι της Κυριακής, στη Θεσσαλονίκη, στρέφεται το ενδιαφέρον, καθώς ο κ. Καραμανλής θα κληθεί να δώσει πειστικές απαντήσεις σε όλα τα σοβαρά ζητήματα που έχουν τραυματίσει εδώ και ένα χρόνο την εικόνα της κυβέρνησης και του ιδίου.
 
Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» στη Θεσσαλονίκη Έλλη Τριανταφύλλου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δεχθεί «βροχή» ερωτήσεων για το λόγο που τον οδήγησαν στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως επίσης και για τα ονόματα που θα απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια. Ως προς το δεύτερο, ο πρωθυπουργός θα κάνει μία γενική τοποθέτηση και δε θα μπει σε ονοματολογία, παραπέμποντας σε επίσημες ανακοινώσεις στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος.

Τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι από τη σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το κλίμα με το οποίο το κόμμα θα πορευτεί στις εκλογές της 4η Οκτωβρίου. Σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία οικονομικού περιεχομένου του πρωθυπουργού, σημειωναν ότι επρόκειτο για μία εξαιρετικά αυστηρή ομιλία, αλλά και για μία ομιλία υψηλού ρίσκου. Από την άλλη θεωρούν ότι ήταν μονόδρομος από τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από τη χώρα.

Δημοσκόπηση της Public Issue για την «Καθημερινή της Κυριακής» δείχνει ότι το 42% των πολιτών εμφανίζεται δύσπιστο ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων από μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ στο ερώτημα «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές;», το 45% απαντά η ΝΔ και το 30% το ΠΑΣΟΚ.

Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 74% έναντι 11% της ΝΔ.

Τέλος, στην καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με 38% έναντι 32% του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ «ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος είναι κατάλληλος», απαντά το 26%.

Ακόμα δύο δύσκολα χρόνια

Κατά τη χθεσινή του ομιλία στις παραγωγικές τάξεις ο πρωθυπουργός έθεσε μεταξύ άλλων των δίλημμα «Καραμανλής ή Παπανδρέου» και επισήμανε ότι «θα πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στο λαϊκισμό ή στο δύσκολο δρόμο για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση».

Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι «ακολουθούν δύο πολύ δύσκολα χρόνια και πρέπει να υπάρξουν άμεσες δράσεις γιατί οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι».

Τέλος, επανέλαβε ότι η απόφασή του για προσφυγή στις κάλπες καθοδηγήθηκε αποκλειστικά από το εθνικό συμφέρον.

Παπανδρέου: Ώρα ευθύνης

Τις προτεραιότητές του στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση περιγράφει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας γραπτώς σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Ελευθεροτυπία».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλει υπουργικό συμβούλιο με σημαντικά μειωμένο αριθμό υπουργών και υφυπουργών και δηλώνει ότι θα επιδιώξει συναινέσεις και συνεργασίες με ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. «Υπάρχουν πολλοί άξιοι Έλληνες εκτός ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκτός κομμάτων, τους οποίους θα καλέσω να συμβάλουν από θέσεις ευθύνης», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύεται ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο αναστροφής ή βελτίωσης των συμφωνιών που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ (Ολυμπιακή, ΟΤΕ, λιμάνια) και υπόσχεται να είναι άτεγκτος στα φαινόμενα διαφθοράς και τα εξωθεσμικά κέντρα.

Σε ερώτηση για τον Κ. Σημίτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να απαντήσει ξεκάθαρα. «Ο Κώστας Σημίτης τίμησε τη χώρα ως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - και φυσικά προσφέρει και σήμερα ως πολιτική προσωπικότητα. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι όποιες αποφάσεις πάρει και πάρουμε συλλογικά θα τιμούν αυτήν την προσφορά».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι δε θα επιτρέψει να εκφυλιστεί αυτή η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση σε κοκορομαχία και τονίζει ότι θα καλέσει τον κ. Καραμανλή σε μια αναβαθμισμένη και πιο ουσιαστική διαδικασία προεκλογικού τηλεοπτικού διαλόγου.
Πηγή: skai.gr