"Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το δύσκολο δρόμο"

Τα διλήμματα "Καραμανλής ή Παπανδρέου" και "ή στο λαϊκισμό ή στο δύσκολο δρόμο για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση" έθεσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 74ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε τα διλήμματα  "πασιφανή" και επεσήμανε πως οι πολίτες ψηφίζουν για πρωθυπουργό και πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κρίση.

Υπογράμμισε ότι με το λαϊκισμό γίνεσαι ευχάριστος, αλλά η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το δύσκολο δρόμο για να βγει από την κρίση.

Πρόσθεσε ότι οι εάν υλοποιηθεί έστω και ένα μέρος από όσα υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δημαγωγία.

Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Καραμανλής, τόνισε ότι η κρίση βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και σημείωσε πως "ακολουθούν δύο πολύ δύσκολα χρόνια και πρέπει να υπάρξουν άμεσες δράσεις γιατί οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι".

Ανακοινώνοντας τους άξονες της οικονομικής του πολιτικής, τόνισε ότι περικόπτονται οι μισθοί των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων, μειώνονται τα βαρέα και ανθιυγεινά και έκανε λόγο για μια νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι άξονες του προγράμματος εξόδου από την οικονομική κρίση είναι:
1. Ο αυστηρός έλεγχος των δημόσιων δαπανών και η αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους με την εφαρμογή άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων. 2. Ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής.
3. Οι διαρθρωτικές αλλαγές για τη δημιουργία νέων δομών, ικανών να διασφαλίζουν βιώσιμη ανάπτυξη και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Ιδίως, μάλιστα, σ' ό,τι αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό Σύστημα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη Δημόσια Διοίκηση, τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και την Παιδεία.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στα θέματα της δημόσιας ασφάλειας και της μη νόμιμης μετανάστευσης και στην Εξωτερική Πολιτική και τις σχέσεις της χώρας με τους γείτονές της.

Επανέλαβε ότι η απόφασή του για προσφυγή στις κάλπες και νωπή λαϊκή εντολή, καθοδηγήθηκε αποκλειστικά και μόνο από το εθνικό συμφέρον.

Το πρωί του Σαββάτου, κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο κ. Καραμανλής προέταξε το τρίπτυχο νοικοκύρεμα του κράτους, αποφασιστική καταπολέμηση της διαφθοράς και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τάχθηκε για ακόμα μία φορά υπέρ των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών.

Η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού θα δοθεί την Κυριακή στη μία το μεσημέρι.

Διαβάστε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε όσα είπε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Κώστα Καραμανλή.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο άγαλμα του Βενιζέλου, του ΠΑΜΕ στην πλατεία Σιντριβανίου και των πρωτοβάθμιων σωματείων στην Καμάρα.

Λίγο πριν αρχίσει η ομιλία του πρωθυπουργού, ομάδα 50-60 ατόμων προκάλεσε περιορισμένης έκτασης επεισόδια, ενώ έσπασαν ΑΤΜ, βιτρίνες τραπεζών και κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας. Επίσης, επιτέθηκαν με πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών. Από την πλευρά του οι αστυνομικοί απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.
Πηγή: skai.gr