"Προσφυγή στις κάλπες με αίσθημα ευθύνης"

Το κατώφλι του προεδρικού Μεγάρου πέρασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ανακοινώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και να ζητήσει από τον κ. Παπούλια τη διάλυση της Βουλής.

Το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής αναμένεται να θυροκολληθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Κανονικά θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο η συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων.

"Η προσφυγή στις κάλπες γίνεται με αίσθημα ευθύνης και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου", ανέφερε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Καραμανλής. «Ήταν μία απόφαση δική σας», αρκέστηκε να πει ο κ. Παπούλιας.
 
Αμέσως μετά στη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να προβεί σε δήλωση.

Ζήτησε ενότητα. Νωρίτερα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Καραμανλής έκανε εκτενή αναφορά στην οικονομία και την κρίση που οδήγησαν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ζήτησε ενότητα και συστράτευση, αλλά και ειλικρίνεια και αυτοκριτική ενόψει του εκλογικού αγώνα και κατέληξε λέγοντας: "Όλοι μαζί θα είμαστε ξανά στο τιμόνι".

Δε θα είναι υποψήφιος ο Λιάπης. Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο Μιχάλης Λιάπης, εκφράζοντας ανοικτά τη διαφωνία του με την επιλογή του πρωθυπουργού για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
 
Ο κ. Λιάπης επικαλείται λόγους πολιτικής συνέπειας και προσωπικής αξιοπρέπειας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι παραμένει στη Νέα Δημοκρατία.

Μάλιστα διερωτάται χαρακτηριστικά «με τί επιχειρήματα θα ζητήσουμε και πάλι την ψήφο του λαού, όταν χθες εμφανιστήκαμε να ομολογούμε ότι αποτύχαμε τα χρόνια που κυβερνάμε».

Η συγκεκριμένη απόφαση του κ. Λιάπη θεωρείται από πολλούς αναμενόμενη και εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει δεχθεί εισηγήσεις να προβεί σε ευρεία εκκαθάριση των ψηφοδελτίων, αφήνοντας εκτός όσους έχουν εμπλακεί – δικαίως ή αδίκως – στην υπόθεση του Βατοπεδίου.

Ο Χρ. Βερελής. Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Βερελής με δήλωσή του γνωστοποιεί ότι θα συνεχίσει την πολιτική του πορεία και αναφέρεται στην υπόθεση ΜΑΝ, λέγοντας ότι πιστεύει πως η παραίτησή του ωφέλησε το ΠΑΣΟΚ στη μάχη των ευρωεκλογών και απέδειξε ότι «ο πολιτικός κόσμος έχει ευθιξία, ευθύνη και ειλικρίνεια».
Πηγή: skai.gr