Προ ημερησίας για τη νεολαία

 Ιδιαίτερα σοβαρά, κρίσιμα και επίκαιρα χαρακτήρισε τα προβλήματα της νεολαίας ο πρωθυπουργός μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που διεξάγεται μετά από αίτημα της Αλέκας Παπαρήγα.

Τα προβλήματα αφορούν στην επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και την παιδεία καθώς συνδέονται με την πιο σφοδρή οικονομική κρίση που γνώρισε η ανθρωπότητα τα τελευταία 100 χρόνια.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξαντλεί τα περιθώρια που υπάρχουν για τη στήριξη της απασχόλησης και των ευπαθών ομάδων.

"Τα δημόσια οικονομικά χειροτερεύουν σε όλες τις χώρες. Οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχωρούν σε όλο τον κόσμο, η Ευρωζώνη βυθίζεται σε ύφεση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι "οι επιπτώσεις στη χώρα μας είναι πιο ήπιες σε σχέση με πολλές άλλες χώρες", γεγονός που όπως είπε "μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν το βλέπει, όπως μέχρι πολύ πρόσφατα δεν έβλεπε καμία οικονομική κρίση".

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για καταστρατήγηση των νόμων και οι όποιες εργασιακές αλλαγές, θα γίνουν μετά από διάλογο με τους φορείς και τη κοινωνία.

Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη περίοδο, που απαιτεί αυτοσυγκράτηση, συνεννόηση και προσήλωση σε σημαντικά ζητήματα.

Για την εκπαίδευση ζήτησε να υπάρξει υπέρβαση από αγκυλώσεις και συμφέροντα, χωρίς φανατισμούς και προκαταλήψεις. Όπως είπε, ο λαϊκισμός είναι ανεύθυνη συνταγή.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου, άσκησε εφ΄ όλης της ύλης κριτική και τόνισε ότι ο νέος και η νεά θα κληρονομήσουν τεράστια βάρη, ελλείμματα, σε μια χώρα υπό κηδεμονία που έχει χάσει κύρος και αξιοπιστία. "Θα κληρονομήσετε χρεος 8.000 ευρώ σε κάθε νέο τον επόμενο χρόνο", είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει πίσω της βαριά περιβαλλοντική κληρονομιά.

Ακόμα είπε ότι η ΝΔ αντικατέστησε το κράτος με τον κομματικό μηχανισμό.

"Αντιστρατευόμαστε όταν τα επιδόματα εργασίας τα παίρνει ο εργοδότης. Δεν θέλουμε επιδοτούμενους ανέργους", είπε η Αλέκα Παπαρήγα και ζήτησε την κατάργηση της αξιολόγησης στα πανεπιστήμια.

Επίσης, εκτίμησε ότι η ανώτατη εκπαίδευση οδηγείται σε ταξική κατηγοριοποίηση και πρόσθεσε ότι 4 στους 10 Έλληνες είναι χωρίς βασική εκπαίδευση, ενώ 8.000 χιλιάδες μαθητές εγκαταλείπουν κάθε χρόνο το δημοτικό.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος έκανε λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης των νέων στην πολιτική. Συμπλήρωσε πως το μήνυμα που παίρνουν οι νέοι από την κυβέρνηση είναι "κοπάνα την"΄.

Για απαξία του πολιτικού κόσμου από τους σημερινούς 20άρηδες έκανε λόγο ο Γιώργος Καρατζαφέρης, κάνοντας αναδρομή στην πολιτική ζωή του τόπου από το 1986.

"H πορεία που μπορεί να χαράξει ένας νέος, απογοητευμένος από την κατάσταση αυτή είναι τα ναρκωτικά και η εκπόρνευση", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Ζήτησε, επίσης, να βρούμε λύσεις για τον "ακήρυχτο πόλεμο των ναρκωτικών", όπως είπε, και "να αντιμετωπίσουμε τους ναρκομανείς ως τραυματίες πολέμου".
Πηγή: skai.gr