Κλείσιμο

Νέος γύρος αντιπαράθεσης

Σε εμβόλιμη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης (7 Μαΐου) στη Βουλή πρόκειται να συζητηθεί η αίτηση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τη διενέργεια δεύτερης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Παυλίδη, αυτή τη φορά με αφορμή τις καταγγελίες του δημάρχου Τήλου και του εφοπλιστή Σπανού για τη γραμμή της Δωδεκανήσου. Ήδη, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος έχει διαμηνύσει ότι "η κυβέρνηση δε θα συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία μεθοδευμένης γελοιοποίησης της Δικαιοσύνης". Εξάλλου, μία ημέρα νωρίτερα (την Τετάρτη 6 Μαΐου) θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens.

Σε νέα παρέμβασή του για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας τόνισε από το Ελσίνκι ότι "ο καθένας θα πρέπει ν΄ απλώνει τα πόδια του όσο του επιτρέπει το πάπλωμα", προτρέποντας ν΄ ακολουθήσουμε τη συνταγή και το "φάρμακο" – όπως είπε- της Φινλανδίας, που παρουσιάζει μηδενική διαφθορά.

"Αν κάποιοι επιθυμούν - όπως κάνουν συνειδητά και συστηματικά - να απαξιώνουν τη θεσμική λειτουργία των οργάνων της πολιτείας μόνο κακό στον εαυτό τους κάνουν", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην ψηφοφορία στη Βουλή για την υπόθεση Παυλίδη, ενώ αναφορικά με τη δεύτερη δικογραφία είπε ότι "Το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι στερείται πολιτικής και δεν υπολογίζει τους θεσμούς. Ο μόνος δρόμος που ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η αδίστακτη συντήρηση της σκανδαλολογίας επιδιώκοντας να ευτελίσει τη Δικαιοσύνη και την πολιτική ζωή του τόπου", τόνισε.

Σε ερώτηση αν θα "κοπεί" από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ ο κ. Παυλίδης, ο κ. Αντώναρος είπε πως "δεν έχουμε ενώπιόν μας εκλογές, συνεπώς δεν έχουμε θέμα συγκρότησης ψηφοδελτίων και συνεπώς δεν μπορώ και δεν θα απαντήσω για ένα θέμα που δεν έχει καμία επικαιρότητα".

Σε ερώτηση αν το αποτέλεσμα συνιστά αθώωση του κ. Παυλίδη ή κλείσιμο της υπόθεσης, επανέλαβε πως η διαδικασία είχε συγκεκριμένο αντικείμενο και ότι το Σύνταγμα ορίζει με σαφήνεια ότι χρειάζονται 151 θετικές ψήφοι. "Η Βουλή αποφάσισε ότι τέτοιο έδαφος δεν υπάρχει. Είναι σαφές. Τελεία και παύλα".

"Μεγάλη ήττα" της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την ψηφοφορία στη Βουλή για την υπόθεση Παυλίδη και τόνισε ότι "ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση με τη στάση τους είναι σε πλήρη ομηρία των συμφερόντων, που υπηρετούν".

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως η διαφθορά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς, όπως είπε, "το ευρύτερο πρόβλημα είναι η συγκεκριμένη αντίληψη διακυβέρνησης". "Οποτε και αν γίνουν οι εθνικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα παραλάβει τη χώρα στη βαθύτερη κρίση από τη μεταπολίτευση", πρόσθεσε.

Τέλος, ο Αλέκος Αλαβάνος με επιστολή του στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς ζήτησε την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με σκοπό – όπως αναφέρει- η παραπομπή και η δίωξη των πολιτικών, οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν υποπέσει σε ποινικό αδίκημα να γίνεται από την τακτική δικαιοσύνη, όπως συμβαίνει με κάθε πολίτη.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε τα κόμματα για δημαγωγία καθώς, όπως είπε, δεν άλλαξαν το νόμο στις δύο αναθεωρήσεις του Συντάγματος και παραπέμπουν για μετά το 2013.
Πηγή: skai.gr