Παρατείνονται οι εργασίες της επιτροπής

Αργά το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που ερευνά την υπόθεση Παυλίδη κ. Αν. Νεράντζης παρέλαβε σε σφραγισμένο φάκελο την έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Τράπεζας της Ελλάδας επί της κίνησης των λογαριασμών εμπλεκομένων προσώπων. Ο πρόεδρος της επιτροπής θα διαβιβάσει το πόρισμα στα κόμματα και στις 18:30 της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του πορίσματος. Πάντως, ο κ. Νεράντζης εκτιμά ότι η συνεδρίαση θα είναι πολύωρη και εκ των πραγμάτων η επιτροπή δεν θα μπορέσει να παραδώσει το πόρισμά της στον πρόεδρο του σώματος Δ. Σιούφα την ίδια ημέρα (27/4), με βάση σχετική εντολή της ολομέλειας της Βουλής. Επίσης, ότι ο χρόνος παράτασης των εργασιών της επιτροπής που θα ζητηθεί από τον κ. Σιούφα, θα εξαρτηθεί από την πορεία της παραπάνω συζήτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της ΝΔ θα αναφέρει ότι δε συντρέχουν λόγοι παραπομπής του πρώην υπουργού, αλλά θα του καταλογίζει πολιτικές ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα του διαμερίσματος της κόρης του, αλλά και για την παραμονή του συνεργάτη του κ. Παναγιώτη Ζαχαρίου στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη ζητήσει την παραπομπή του κ. Παυλίδη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση, ζητώντας παράλληλα διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Από κει και πέρα, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη του πρώην υπουργού Αιγαίου, που θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες . Ο συσχετισμός δυνάμεων είναι εξαιρετικά οριακός, καθώς από τη μία όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν Ναι στην παραπομπή του κ. Παυλίδη, ενώ από την άλλη οι βουλευτές της ΝΔ έχουν κληθεί να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Με βάση το Σύνταγμα, για την παραπομπή Παυλίδη απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει τουλάχιστον δύο κυβερνητικοί βουλευτές να συνταχθούν με την αντιπολίτευση, εφόσον βέβαια όλοι οι βουλευτές και των τεσσάρων κομμάτων ψηφίσουν Ναι στην παραπομπή, όπως επίσης και ο ανεξάρτητος βουλευτές κ. Πέτρος Τατούλης. Αντιθέτως, τυχόν απουσίες, αποχή ή λευκά ψηφοδέλτια, όπως και το παρών που θα είναι η τρίτη επιλογή που θα έχουν ενώπιον τους όσοι προσέλθουν στην κάλπη ισοδυναμούν στην πράξη με το Όχι.

Στην περίπτωση που η Βουλή αποφασίσει παραπομπή Παυλίδη στο Ειδικό Δικαστήριο, τότε θα συγκροτηθεί Δικαστικό Συμβούλιο (αποτελούμενο από 2 μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου), το οποίο και θα αποφασίσει εάν υπάρχουν στοιχεία για να οδηγηθεί ή όχι ο κ. Παυλίδης σε δίκη. Εφόσον πάλι η απόφαση του Κοινοβουλίου είναι αρνητική, τότε όλες οι κατηγορίες εις βάρος του κ. Παυλίδη αυτομάτως παραγράφονται. Εκκρεμεί, βέβαια, η δεύτερη δικογραφία που αφορά τις άγονες γραμμές της Δωδεκανήσου, υπόθεση για την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται να καταθέσει νέα πρόταση για προανακριτική.
Πηγή: skai.gr