Άνευ παραβόλου 120 ευρώ η εξέταση αίτησης χάριτος για δυσπραγούντες

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την απαλλαγή από την καταβολή του παραβόλου των 120 ευρώ για τους δυσπραγούντες, που αιτούνται απονομή χάριτος, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση, το οποίο ψηφίζεται την προσεχή Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω τροπολογία επικαιροποιεί το νόμο του 1968 για τη λειτουργία του Συμβουλίου Χαρίτων, παρέχοντας μεταξύ άλλων τη «δυνατότητα υποβολής των σχετικών αιτήσεων απονομής χάριτος, συνοδεία πιστοποιητικού από το οποίο τεκμαίρεται κατά την κρίση του Συμβουλίου η οικονομική δυσπραγία, χωρίς να απαιτείται η καταβολή του προβελπόμενου παραβόλου ύψους 120 ευρώ».

Με την ίδια τροπολογία, ορίζεται ότι τα υφιστάμενα Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Ανηλίκων Θυμάτων - «Σπίτι του Παιδιού» αποτελούν εφεξής περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και δεν υπάγονται στις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής.

Διευκρινίζεται, δε, ότι το προσωπικό που ήδη απασχολείται στα εν λόγω γραφεία, αποτελεί προσωπικό του υπουργείου Δικαιοσύνης υπό την εποπτεία της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης.

Παράλληλα, τροποποιείται ο Οργανισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης και προβλέπεται η σύσταση τμήματος Διοίκησης και Λειτουργίας Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής και Εποπτείας Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων, ο συντονισμός του οποίου θα ανατεθεί σε κεντρικό επιθεωρητή.

Η τροπολογία ορίζει επίσης ότι τα επιπλέον έσοδα που παρακρατεί ο άμισθος υποθηκοφύλακας από τα εισπραττόμενα αναλογικά δικαιώματα, για τη βελτίωση και εκσυγχρονισμό των συνθηκών του υποθηκοφυλακείου και την εισαγωγή συστήματος πληροφορικής αποτελούν εφεξής ακαθάριστα έσοδα αυτού και υπάγονται σε φόρο εισοδήματος σύμφωνα με τον ν.4172/2013. Κατά τα ισχύοντα, τα εν λόγω ποσά απαλλάσσονται.

Επανακαθορίζεται επίσης αναδρομικά από 1/11/2019 ο αριθμός των θέσεων δικαστικών λειτουργών της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα:

-αυξάνεται κατά 86 ο αριθμός των προέδρων εφετών. Ορίζεται ο συνολικός αριθμός αυτών σε 201 , οριζομένου του συνολικού αριθμού αυτών σε 201

-μειώνεται κατά 86 ο αριθμός των θέσεων των εφετών. Ορίζεται ο συνολικός αριθμός αυτών σε 374.

Στα εφετεία Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, με στόχο την επιτάχυνση της ποινικής δίκης, προβλέπεται ότι ορίζονται από την Ολομέλεια των δικαστηρίων αυτών, δικαστές με το βαθμό του προέδρου εφετών, που θα προεδρεύουν αποκλειστικά στα ποινικά δικαστήρια.

Τέλος, με την ίδια τροπολογία επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, η έκδοση χρηματικών ενταλμάτων σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του υπουργείου Δικαιοσύνης έτους 2019, για την απόδοση στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) των εσόδων που εισπράχθηκαν υπέρ αυτού μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και δεν αποδόθηκαν κατά το 2018 λόγω μη δέσμευσης πίστωσης και ανάληψης υποχρέωσης από τον διατάκτη.

Δείτε την τροπολογία εδώ: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/11141238.pdf

Πηγή: skai.gr