ΑΠΟΨΕΙΣ


Ιατρικά διδάγματα από την μαζική καταστροφή στο Μάτι

Ας μας εξηγήσουν οι αρμόδιοί υπουργοί της κυβέρνησης ποιο σχέδιο αντιμετωπίσεως μαζικών καταστροφών υπάρχει στην χώρα-αν υπάρχει- και ποιες ιατρικές ειδικότητες εμπλέκονται και πως συντονίζονται ; Αν δεν υπάρχει ας γίνει έστω και τώρα εκ των υστέρων

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Την αποφράδα ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι πέραν του προβληματικού εως ανυπάρκτου συντονισμού των αρμόδιων Υπουργείων, της Περιφέρειας, των Δήμων, της πολιτικής προστασίας και των δυνάμεων πυρόσβεσης και προστασίας του πολίτη υπήρξε σοβαρότατο θέμα συντονισμού των ιατρικών δυνάμεων και του ΕΚΑΒ.

Λόγω της εφημερίας των νοσοκομείων Ευαγγελισμού και Σισμανογλείου όλα τα περιστατικά διοχετευθήκαν στα Νοσοκομεία αυτά. Αποτέλεσμα ήταν 40 περιστατικά να διακομισθούν στον Ευαγγελισμό που διαθέτει Πλαστική Χειρουργική κλινική αλλά όχι οργανωμένη μονάδα Εγκαυμάτων και στο Σισμανόγλειο όπου δεν υπάρχει καν πλαστική χειρουργική κλινική.

Προφανώς έγινε εκείνο που προβλέπεται από κάποια απόφαση που ελήφθη κάποτε από κάποιους και κάποιοι είναι υπεύθυνοι γι αυτό….. κοκ. Αν είναι κάπιο επιπλέον δίδαγμα που πρέπει να μας μείνει για το μέλλον από το Μάτι ως προς τον προβληματικό Ιατρικό Συντονισμό, είναι ότι εκτός από την κυβερνητική ανεπάρκεια στον συντονισμό , ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει σύγχρονο σχέδιο ιατρικής αντιμετώπισης μαζικών καταστροφών τέτοιας κλίμακας. Δηλαδή αν οι τραυματίες ήταν 100 ή 200 ή 300 πάλι στο Σισμανόγλειο και στον Ευαγγελισμό θα τους στέλναμε ; Επειδή υπήρχε εφημερία…;  Η Πλαστική Χειρουργική είναι η ειδικότητα που κατεξοχήν ασχολείται με την θεραπεία των εγκαυμάτων.

Εκ της ενέργειας αυτής του ΕΚΑΒ το οποίο δεν πραγματοποίησε καμμιά διαλογή βαρύτητος ασθενών ως όφειλε, υπήρξε απίστευτος και θανατηφόρος συνωστισμός στα δυο αυτά νοσοκομεία.
Σημειωτέων ότι η αναπνευστική μονάδα του Ευαγγελισμού ήταν κλειστή για απολύμανση και άνοιξε με αξιέπαινη πρωτοβουλία του διευθυντή και της διοικήσεως αλλά εκ των πράγματων είναι ακατάλληλη για νοσηλεία εγκαυμάτων σύμφωνα με ευρωπαϊκές οδηγίες περί νοσηλείας εγκαυμάτων και τραυματιών μαζικών καταστροφών διότι δεν διαθέτει τα στοιχειώδη μέσα αποστειρώσεως και άμεσης χειρουργικής αλλαγής και επεμβάσεως με αποτέλεσμα διασπορά των μικροβίων και επιβάρυνση της καταστάσεως δραματικά.

Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο είναι παντελώς ακατάλληλο λόγω μη υπάρξεως πλαστικής χειρουργικής κλινικής κ έτσι όλα τα περιστατικά διακομίσθηκαν σε άλλα νοσοκομεία με πολύ αρνητικά αποτελέσματα.

Αντί να διακομισθούν τα περιστατικά στην πλέον κατάλληλη μονάδα εγκαυμάτων του Λάτσιου στο Θριάσιο Νοσοκομείο η οποία είναι η πιο σύγχρονη μονάδα που διαθέτει η χώρα καθώς και στην μονάδα εγκαυμάτων του Γεννηματά και επικουρικά μόνονστον Ευαγγελισμό ή στο ΚΑΤ και ταυτόχρονα να κληθούν και επιστρατευθούν όλοι οι διευθυντές Πλαστικοί Χειρουργοί της Αττικής να συνδράμουν οπού κριθεί απαραίτητο-με προυπάρχοντα σχεδιασμό-τα περιστατικά των εγκαυματιών από το Μάτι διακομίσθηκαν μαζικά σε ακατάλληλες μονάδες.

Σημειώνεται ότι η θεραπεία των εγκαυμάτων και γενικά τραυματιών μαζικών καταστροφών η τρομοκρατικών ενεργειών κρίνεται από την πρώτη διακομιδή και εν πολλοίς η έκβαση τους εξαρτάται από την αρχική αντιμετώπιση. Επίσης οι θεραπείες αυτές είναι πολυέξοδες και το συνολικό κόστος επίσης εξαρτάται από την αρχική αντιμετώπιση.

Αποτέλεσμα να καταλήγουν οι ασθενείς μέρα με την ημέρα πάρα τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυο-τριών ιατρών που έχουν αναλάβει την θεραπεία τους την ίδια στιγμή που το ΕΣΥ έχει περισσότερους εξειδικευμένους γιατρούς που με τις γνώσεις τους θα μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και εναλλακτικές πιο εξειδικευμένες μονάδες θεραπείας για εγκαύματα.

Να επισημάνουμε ότι το κυριότερο πρόβλημα σε αντίστοιχα μαζικά περιστατικά σε οργανωμένες μονάδες του εξωτερικού ήταν οι πολλές ώρες χειρουργείων και η μεγάλη δυσκολία των εμπλεκομένων χειρουργών (30-50!!) να ανταπεξέλθουν στα εξοντωτικά ωράρια.
Ας μας εξηγήσουν οι αρμόδιοί υπουργοί της κυβέρνησης ποιο σχέδιο αντιμετωπίσεως μαζικών καταστροφών υπάρχει στην χώρα-αν υπάρχει- και ποιες ιατρικές ειδικότητες εμπλέκονται και πως συντονίζονται ; Αν δεν υπάρχει ας γίνει έστω και τώρα εκ των υστέρων.

Ας μας ανακοινώσουν πόσα χειρουργεία έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής και ποιος είναι ο προβλεπόμενος χρόνος νοσηλείας καθώς και τα αντιβιογράμματα των ασθενών στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Επίσης ποιο είναι το μέχρι στιγμής κόστος αντιμετωπίσεως και ποιο είναι το προβλεπόμενο τελικό κόστος για την επάρκεια υλικών αναλώσιμων όπως τεχνητό δέρμα και υποκατάστατα καθώς και καλλιέργειες δέρματος!!

Υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες προσφορά προσωρινού υποκατάστατου δέρματος από το εξωτερικό δωρεάν η οποία απορρίφθηκε χωρίς την γνώση της υγειονομικής Περιφέρειας κ του ΕΚΕΠΥ κ του ΚΕΕΛΠΝΟ!!

Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να δοθούν στην δημοσιότητα για να λειτουργήσουν ως κατευθυντήριες οδηγίες για το μέλλον.

Η γνώση σημαίνει δύναμη.

Ας γίνει ο σχεδιασμός για τέτοιας έκτασης γεγονόταέστω και τώρα.

Υπάρχουν οι πρόσφατες εμπειρίες του Manchester και του Παρισιού και άλλων τρομοκρατικών στόχων καθώς και των μαζικών εγκαυμάτων στην πυρκαγιά του πολυώροφου κτηρίου στο Λονδίνο για να αντληθούν πληροφορίες και σχεδιασμοί.

Επίσης υπάρχουν άνθρωποι με γνώσεις οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει σχεδιασμό ρεαλιστικό και πρακτικό και όχι γραφειοκρατικό με επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες. Επειδή ακριβώς έχουμε οικονομικό πρόβλημα πρέπει να γίνουμε περισσότερο οργανωμένοι και πρωτοπόροι και να χρησιμοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους που διαθέτουμε με το πιο αποτελεσματικό τρόπο.

O Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι Τέως Βουλευτής ΝΔ Ά Αθήνας


Ξένες Επενδύσεις – Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ
Οι Ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα του 2018 θα καταντήσουν να γίνουν σαν την χαμένη Ατλαντίδα. Όλοι θα μιλάνε...
16.11.2018, 11:00
Η ανταγωνιστικότητα πήγε καφετέρια;
Αναρωτιέμαι για παράδειγμα ποιος από όλους εμάς που μιλάμε για την ανάγκη αυτοσυγκράτησης και τήρησης των...
15.11.2018, 10:22
Παραχολογία, προσλήψεις και πόλωση, η παλαιοκομματική συνταγή Τσίπρα
Με την παλαιοκομματική συνταγή της πόλωσης και των ψευδών υποσχέσεων περί προσλήψεων στο Δημόσιο επιχειρεί ο...
13.11.2018, 16:32
To στόμα ως δείκτης υγείας του ατόμου
Πλέον η τεκμηριωμένη συσχέτιση μεταξύ της στοματικής και της γενικής υγείας του ατόμου επιβάλλει την...
09.11.2018, 12:11
Είναι πετυχημένος Δήμαρχος ο Καμίνης;
Αυτό ενδεχομένως είναι μια προειδοποίηση και για τους σημερινούς υποψήφιους. Η ατάκα θα είμαι παραδοσιακός...
08.11.2018, 11:13
Ένα αποτυχημένο παράδειγμα αναστροφής του brain drain
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το 2008 έως το 2016 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 Έλληνες...
07.11.2018, 17:50
Συνοδικότητα a la cart?
Για το Σύνταγμα λίγα ειπώθηκαν. Κρατάω μόνο το πολύ ζεστό ευχαριστώ του Αρχιεπισκόπου προς τον Πρωθυπουργό ο...
07.11.2018, 11:55
Αποσυμφόρηση Φυλακών
Συνεπώς, εάν είμαστε ανίκανοι να εκτελούμε τις ποινές που ως Πολιτεία βάζουμε, τουλάχιστον να αποφασίσουμε...
05.11.2018, 14:47
Δημιουργική καταστροφή
H πραγματικότητα συχνά ξεπερνά κάθε φαντασία, ακόμα και τη Χολιγουντιανή. Eιδικά η ελληνική πραγματικότητα.
02.11.2018, 15:41
Αναξιόπιστα μέσα ή αναξιόπιστοι αναγνώστες;
Πριν δούμε την πλευρά του άλλου έχουμε καταλήξει σε συμπέρασμα. Κι αυτό φυσικά ισχύει και για την πολιτική...
01.11.2018, 08:29

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.