ΑΠΟΨΕΙΣ


Τι δεν είπε ο Πρωθυπουργός στην Ιθάκη

Τι δεν είπε ο πρωθυπουργός για να πιστέψουμε οι πολίτες, ότι τουλάχιστον η επόμενη μέρα των μνημονίων , δεν θα μας βρει το έναν απέναντι στο άλλον , αλλά σε μια συλλογική φάση αναζήτησης, των πιο πειστικών πολιτικών επιχειρημάτων και σχεδίων, που θα μας οδηγήσουν στην κάλπη με προθυμία, ελπίδα και σιγουριά για την επιλογή μας…

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Ωραίο το σκηνικό της Ιθάκης… Πραγματικά γαλήνιο , όμορφο και με πολύ χρώμα Ελλάδας… Αν και ανάλογους επικοινωνιακούς καμβάδες είδαμε και στο παρελθόν. Ποιος ξεχνά το τηλεοπτικό κάδρο του Καστελόριζου με τον Γιώργο Παπανδρέου, στις 23 Απριλίου του 2010.

Και αυτό το τηλεοπτικό στιγμιότυπο έμεινε στην ιστορία. Τότε βέβαια ήταν η αρχή του λαβύρινθου των μνημονίων που κράτησαν για οκτώ χρόνια με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν και αντιπολιτεύτηκαν να μνημονεύουν τις θυσίες του ελληνικού λαού, που πλήρωσαν το μάρμαρο.

Ίδιο σκηνικό και στο τέλος. Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε συμβολικά την πατρίδα του πολυμήχανου Οδυσσέα, θέλοντας να κηρύξει όχι τόσο το τέλος των μνημονίων, που τουλάχιστον στα χαρτιά είναι γεγονός, αλλά την έναρξη μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, κατά τη γνώμη μου.

Μιας προεκλογικής περίοδου που δεν ξέρω αν τελικά θα φθάσει μέχρι το Σεπτέμβρη του 2019 που προσδοκά ο πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα θα στιγματιστεί από θερμές πολιτικές αντιπαραθέσεις, διχαστικά διλλήματα και αλληλοκατηγορίες …

Επενδύοντας στον διχαστικό λόγο, ο κ. Τσίπρας μίλησε για επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα, για τραπεζίτες που έγιναν πρωθυπουργοί, για υπουργούς που έγιναν τραπεζικοί, για διαφθορά για διαπλοκή και για πολλά άλλα.

Τι δεν είπε ο πρωθυπουργός για να πιστέψουμε οι πολίτες, ότι τουλάχιστον η επόμενη μέρα των μνημονίων , δεν θα μας βρει το έναν απέναντι στο άλλον , αλλά σε μια συλλογική φάση αναζήτησης, των πιο πειστικών πολιτικών επιχειρημάτων και σχεδίων, που θα μας οδηγήσουν στην κάλπη με προθυμία, ελπίδα και σιγουριά για την επιλογή μας…

Να θυμίσω ότι στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 το ρεκόρ της αποχής ήταν ιστορικό και έφτασε στο 43,4%.! Αν σε αυτό το ποσοστό προσθέσουμε τα λευκά και το άκυρα συνειδητοποιούμε ότι οι σχεδόν οι μισοί εν δυνάμει ψηφοφόροι, δεν προσέρχονται ή δεν θέλουν να ψηφίσουν κάποιες από τις υφιστάμενες πολιτικές επιλογές .

Και αυτό είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό στοιχείο για την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Είναι πλέον δεδομένο ότι η πρωτοβουλία θα πρέπει να ανήκει στους κυβερνώντες και ο κ. Τσίπρας ως ο πρωθυπουργός που ολοκλήρωσε το 3ο πρόγραμμα στήριξης και συνέδεσε το όνομα του με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, θα έπρεπε να ήταν αυτός που από την Ιθάκη, θα άνοιγε τον εθνικό διάλογο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και όχι την προεκλογική περίοδο. Προσκαλώντας πολίτες, κόμματα, ειδικευμένους επιστήμονες και όποιον μπορεί να συνεισφέρει στον σχεδιασμό του μεταμνημονιακού οικονομικού μοντέλου της χώρας.

Αν και αυτή η πρόσκληση κατά την άποψη μου θα έπρεπε ήδη να είχε δρομολογηθεί πολύ πιο πριν, ακόμα και τώρα την ύστατη στιγμή ας γίνει η προσπάθεια να κάτσουμε όλοι ή τουλάχιστον κάποιοι σε ένα τραπέζι, να συζητήσουμε το σχεδιασμό του αύριο που μας αφορά.

Αν τελικά τους επόμενους μήνες αναλωθούμε σε μια στείρα πολιτική αντιπαράθεση, για το ποιος είναι καλύτερος και καταλληλότερος του άλλου , απλά θα χαραμίσουμε άσκοπα χρόνο από τους 22 μήνες, που θεωρητικά μας διασφαλίζει το μαξιλαράκι των 24 δις. ευρώ, που μας προίκισαν οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες πολίτες με την φορολογική αφαίμαξη.

Στη μεταμνημονιακή Ελλάδα θα πρέπει τα κόμματα και οι πολιτικοί να επενδύσουν στην πολιτική επιχειρηματολογία και στο ρεαλιστικό σχεδιασμό του αύριο και να απορρίψουν την παροχολογία και την πολιτική ατάκα που προσελκύει πλέον μόνο κομματικά ακροατήρια, που έχουν μειωθεί δραματικά.

Ο μεταμνημονιακός Έλληνας πλέον μετά την 8χρονη δοκιμασία του και τις απογοητεύσεις, δεν θέλει παραμύθια και υποσχέσεις, αλλά λύσεις, προοπτική και ελπίδα. Αλλιώς θα συνεχίσει να κάθεται αμέτοχος στο καναπέ του και να απέχει, αφήνοντας τους λίγους να αποφασίζουν για αυτόν.
Αλβανία: Ένα ιστορικό οδοιπορικό στη γειτονική χώρα
Το 2009 έγιναν μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ από την ίδια χρονιά έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα προκειμένου να γίνουν...
19.02.2019, 12:02
H επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά: Νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό
Η επόμενη μέρα και η αναδιάταξη των πολιτικών συσχετισμών είναι πλέον το ζητούμενο στο χώρο της...
18.02.2019, 18:47
Τα ορφανά του Σημίτη
Στις προσεχείς εκλογές ο προοδευτικός μεταρρυθμιστικός χώρος θα βρίσκεται στο περιθώριο της πολιτικής...
14.02.2019, 07:34
Τι μας διδάσκει η περίπτωση του Πεδίου του Άρεως
Στα τέλη του Αυγούστου του 2018 η Ελληνική Αστυνομία αποφάσισε να εκδιώξει τους πρεζέμπορους από το Πεδίον...
14.02.2019, 07:31
Εσείς πώς βλέπετε τηλεόραση;
Δεν έχει πεθάνει η κλασική τηλεόραση που είναι η εμπειρία της παρακολούθησης στον καναπέ του σπιτιού . Αλλά...
13.02.2019, 10:22
ΕΛΚ: Η Διακήρυξη των Αθηνών για δημιουργία 5 εκατ. νέων θέσεων εργασίας
Η Διακήρυξη των Αθηνών για τη δημιουργία 5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια...
09.02.2019, 17:03
Το αίμα ξεραίνεται γρήγορα
Ένας λαός βλέπετε έχει πεπερασμένη αντοχή για το πόση «ιστορία» μπορεί να καταναλώσει, μετά από δεκαετίες...
07.02.2019, 07:52
Μαθήματα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Βουλής αναπληρώνει προσωρινά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν...
05.02.2019, 11:50
Τίς πταίει στο ΚΙΝΑΛ; Τα λάθη που οδήγησαν στο πολιτικό αδιέξοδο
Οι παραιτήσεις μελών του κινήματος συνεχίζονται, καθώς επίσης και οι καθημερινοί διαξιφισμοί μεταξύ...
04.02.2019, 13:28
Οι Ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο
Η επικείμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, στις 5 Φεβρουαρίου, δημιουργεί ερωτηματικά σε μεγάλο μέρος...
01.02.2019, 13:41

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.