ΑΠΟΨΕΙΣ


Τι δεν είπε ο Πρωθυπουργός στην Ιθάκη

Τι δεν είπε ο πρωθυπουργός για να πιστέψουμε οι πολίτες, ότι τουλάχιστον η επόμενη μέρα των μνημονίων , δεν θα μας βρει το έναν απέναντι στο άλλον , αλλά σε μια συλλογική φάση αναζήτησης, των πιο πειστικών πολιτικών επιχειρημάτων και σχεδίων, που θα μας οδηγήσουν στην κάλπη με προθυμία, ελπίδα και σιγουριά για την επιλογή μας…

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
 
Ωραίο το σκηνικό της Ιθάκης… Πραγματικά γαλήνιο , όμορφο και με πολύ χρώμα Ελλάδας… Αν και ανάλογους επικοινωνιακούς καμβάδες είδαμε και στο παρελθόν. Ποιος ξεχνά το τηλεοπτικό κάδρο του Καστελόριζου με τον Γιώργο Παπανδρέου, στις 23 Απριλίου του 2010.

Και αυτό το τηλεοπτικό στιγμιότυπο έμεινε στην ιστορία. Τότε βέβαια ήταν η αρχή του λαβύρινθου των μνημονίων που κράτησαν για οκτώ χρόνια με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν και αντιπολιτεύτηκαν να μνημονεύουν τις θυσίες του ελληνικού λαού, που πλήρωσαν το μάρμαρο.

Ίδιο σκηνικό και στο τέλος. Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε συμβολικά την πατρίδα του πολυμήχανου Οδυσσέα, θέλοντας να κηρύξει όχι τόσο το τέλος των μνημονίων, που τουλάχιστον στα χαρτιά είναι γεγονός, αλλά την έναρξη μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, κατά τη γνώμη μου.

Μιας προεκλογικής περίοδου που δεν ξέρω αν τελικά θα φθάσει μέχρι το Σεπτέμβρη του 2019 που προσδοκά ο πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα θα στιγματιστεί από θερμές πολιτικές αντιπαραθέσεις, διχαστικά διλλήματα και αλληλοκατηγορίες …

Επενδύοντας στον διχαστικό λόγο, ο κ. Τσίπρας μίλησε για επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα, για τραπεζίτες που έγιναν πρωθυπουργοί, για υπουργούς που έγιναν τραπεζικοί, για διαφθορά για διαπλοκή και για πολλά άλλα.

Τι δεν είπε ο πρωθυπουργός για να πιστέψουμε οι πολίτες, ότι τουλάχιστον η επόμενη μέρα των μνημονίων , δεν θα μας βρει το έναν απέναντι στο άλλον , αλλά σε μια συλλογική φάση αναζήτησης, των πιο πειστικών πολιτικών επιχειρημάτων και σχεδίων, που θα μας οδηγήσουν στην κάλπη με προθυμία, ελπίδα και σιγουριά για την επιλογή μας…

Να θυμίσω ότι στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 το ρεκόρ της αποχής ήταν ιστορικό και έφτασε στο 43,4%.! Αν σε αυτό το ποσοστό προσθέσουμε τα λευκά και το άκυρα συνειδητοποιούμε ότι οι σχεδόν οι μισοί εν δυνάμει ψηφοφόροι, δεν προσέρχονται ή δεν θέλουν να ψηφίσουν κάποιες από τις υφιστάμενες πολιτικές επιλογές .

Και αυτό είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό στοιχείο για την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Είναι πλέον δεδομένο ότι η πρωτοβουλία θα πρέπει να ανήκει στους κυβερνώντες και ο κ. Τσίπρας ως ο πρωθυπουργός που ολοκλήρωσε το 3ο πρόγραμμα στήριξης και συνέδεσε το όνομα του με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, θα έπρεπε να ήταν αυτός που από την Ιθάκη, θα άνοιγε τον εθνικό διάλογο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και όχι την προεκλογική περίοδο. Προσκαλώντας πολίτες, κόμματα, ειδικευμένους επιστήμονες και όποιον μπορεί να συνεισφέρει στον σχεδιασμό του μεταμνημονιακού οικονομικού μοντέλου της χώρας.

Αν και αυτή η πρόσκληση κατά την άποψη μου θα έπρεπε ήδη να είχε δρομολογηθεί πολύ πιο πριν, ακόμα και τώρα την ύστατη στιγμή ας γίνει η προσπάθεια να κάτσουμε όλοι ή τουλάχιστον κάποιοι σε ένα τραπέζι, να συζητήσουμε το σχεδιασμό του αύριο που μας αφορά.

Αν τελικά τους επόμενους μήνες αναλωθούμε σε μια στείρα πολιτική αντιπαράθεση, για το ποιος είναι καλύτερος και καταλληλότερος του άλλου , απλά θα χαραμίσουμε άσκοπα χρόνο από τους 22 μήνες, που θεωρητικά μας διασφαλίζει το μαξιλαράκι των 24 δις. ευρώ, που μας προίκισαν οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες πολίτες με την φορολογική αφαίμαξη.

Στη μεταμνημονιακή Ελλάδα θα πρέπει τα κόμματα και οι πολιτικοί να επενδύσουν στην πολιτική επιχειρηματολογία και στο ρεαλιστικό σχεδιασμό του αύριο και να απορρίψουν την παροχολογία και την πολιτική ατάκα που προσελκύει πλέον μόνο κομματικά ακροατήρια, που έχουν μειωθεί δραματικά.

Ο μεταμνημονιακός Έλληνας πλέον μετά την 8χρονη δοκιμασία του και τις απογοητεύσεις, δεν θέλει παραμύθια και υποσχέσεις, αλλά λύσεις, προοπτική και ελπίδα. Αλλιώς θα συνεχίσει να κάθεται αμέτοχος στο καναπέ του και να απέχει, αφήνοντας τους λίγους να αποφασίζουν για αυτόν.
Ο τρόμος της Μέρκελ και ο Πρόεδρος που αγνοείται....
Τα διαγνωστικά σενάρια περί αφυδάτωσης, μάλλον δεν στέκουν, ταιριάζοντας, μόνον μεταφορικά, με τη θεσμική...
17.07.2019, 11:36
Εθνική Προτεραιότητα η Επίλυση του Δημογραφικού Προβλήματος
Από το 2010 έως το 2017 μια πόλη στο μέγεθος της Λάρισας χάθηκε από την Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας μείωσης...
11.07.2019, 16:00
Η στρατηγική ήττα του ΠΑΣΟΚ
Το βράδυ της Κυριακής, κορυφαίο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ έλεγε ότι ο πήχης για το κόμμα του ήταν το αποτέλεσμα των...
08.07.2019, 15:32
ΣΥΡΙΖΑ: Η πιο επικίνδυνη στιγμή για την ήττα έρχεται τη στιγμή της ήττας
Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει ήδη αντιληφθεί ότι δεν θα έχει καμία συνδρομή από την αξιωματική...
08.07.2019, 00:14
Η ευκαιρία μιας πραγματικά Ευρωπαϊκής Ελλάδας
Και βρισκόμαστε στο σήμερα, ένα κομβικό σημείο όπου χωρίς υπερβολές είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για μια...
05.07.2019, 16:27
Το Κίνημα Αλλαγής για το αύριο
Ένα από τα τεράστια προβλήματα είναι η αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων. Από το 2011 και μετά, για πρώτη...
03.07.2019, 18:14
Αναζητώντας την τιμή της Γκαϊνέ
Το καλό είναι ότι ένα μέσο ενημέρωσης μπορεί να υποστεί ανελέητη κριτική για ένα στραβοπάτημά του, σε βάθος...
03.07.2019, 13:34
Που θα κριθούν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου;
Τρία είναι τα ‘’κλειδιά’’ για την απόκτηση αυτοδυναμίας, όπως επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχικά, η...
02.07.2019, 11:38
Κοινωνική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ μόνο στις φυλακές
Πλέον καταργήθηκαν τα ισόβια ως μοναδική δυνατότητα επιβολής ποινής σε περιπτώσεις ακόμη και στην...
01.07.2019, 15:37
Κι αν δεν απαντήσει το 100;
Δεν πρόκειται για σενάριο ταινίας, αλλά για πραγματικό γεγονός. Συνέβη το πρωί της περασμένης Δευτέρας για...
01.07.2019, 12:46

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.