Ψήφο εμπιστοσύνης στη γενιά των 45

Σε μια χώρα που έχουμε συνηθίσει οι νέοι να μένουν στο περιθώριο, να υποαμοίβονται, να μεταναστεύουν και να νιώθουν αδικημένοι, θα πρέπει τουλάχιστον οι έχοντες την εξουσία να είναι πολύ πιο προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους.

Στην Ελλάδα, το παράπονο των περισσοτέρων νέων ηλικιακά μέχρι τα 45 είναι ότι συχνά δεν τους δόθηκε η ευκαιρία, να αναλάβουν δημιουργικές ευθύνες με προοπτικές, καθώς παρέμειναν ανυπέρβλητο εμπόδιο οι μεγαλύτεροι ηλικιακά εργαζόμενοι, που επιχειρούν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια τις υψηλά αμειβόμενες θέσεις με προοπτικές.

Άλλωστε πλέον έχει καταντήσει« μότο» των πολιτικών δυνάμεων, να υπόσχονται ανανέωση προσώπων με νέες ιδέες για να αλλάξει νοοτροπία η χώρα, αλλά αυτές να παραμένουν λόγια.

Ειδικά σήμερα και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια όπου το τεχνοκρατικό και γνωστικό αντικείμενο της νέας γενιάς στην Ελλάδα, έχει αυξηθεί κατακόρυφα με απτά αποτελέσματα - κάτι που αποδεικνύεται από την επιτυχημένη ενσωμάτωση των νέων πτυχιούχων που έφυγαν στο εξωτερικό- δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην γίνει αυτή η ανανέωση πράξη.

Και αίφνης ενώ πλέον τείνει να γίνει κυρίαρχη η αντίληψη ότι θα πρέπει να δοθεί το περιθώριο στους νέους ανθρώπους να βγουν μπροστά και να επανασχεδιάσουν την χώρα, φαίνεται ότι ο υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης, έχει αντίθετη άποψη.

Ο υπουργός σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει ή να κολακέψει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δήλωσε :

«Αν θεωρούμε ότι η πολιτική ευθύνη γίνεται απολύτως προσωποποιημένη ευθύνη και πρέπει να οδηγεί σε παραιτήσεις, αν μπούμε σε αυτή τη συζήτηση, πρώτοι θα έπρεπε να παραιτηθούν περίπου το 1/3 των βουλευτών της σημερινής Βουλής. Αυτό θα ήταν μία πράξη που θα έδειχνε πραγματικά μία εντιμότητα σε αυτή την πολιτική θέση, θα έδειχνε μία στάση ευθύνης, διότι εδώ έχει συντελεστεί ένα ζήτημα που αγγίζει πολλές δεκαετίες, έχει πάρα πολλές πλευρές -και οικονομικές πλευρές. Να μην βάλλεται ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι 44 ετών και έχει φορτωθεί όχι μόνο τις πολεοδομικές, χωροταξικές αδυναμίες της πολιτικής προστασίας, τις αδυναμίες πυρόσβεσης, αλλά και το οικονομικό έγκλημα που έχει συντελεστεί απέναντι στη χώρα, αλλά και το έγκλημα στο κοινωνικό κράτος».

Όμως ο κ. Βερναρδάκης με αυτή τη δήλωση του και αναφέροντας το ηλικιακό κριτήριο δεν χαρακτηρίζει ουσιαστικά ανώριμο τον πρωθυπουργό να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του , αλλά και όλους τους νέους (έως 45 ετών), που με όπλα τις γνώσεις και τα προσόντα τους, ζητούν να βγουν μπροστά και να αναλάβουν ευθύνες.

Ουσιαστικά πίσω από τη κακή διατύπωση του κ. Βερναρδάκη, δίνεται επιχείρημα στους όποιους καρεκλοκένταυρους να επικαλούνται ως θέσφατο την εμπειρία για την ανάληψη θέσεων υψηλής ευθύνης και να παραμένουν στο προσκήνιο.

Αλλά με αυτήν την Ελλάδα που δημιουργήσαμε τα τελευταία χρόνια οι μεγαλύτερες γενιές νομίζω ότι αποτελεί χρέος μας να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στα νέα παιδιά που έρχονται για να φτιάξουν ένα καλύτερο και πιο αξιοκρατικό αύριο.
Πηγή: Φώτης Νάκος