Ο κύριος Κλάιν Μάιν



Σήμερα έχουμε την τιμή και την ευχαρίστηση να σάς γνωρίσουμε τον κύριο Κλάιν Μάιν. Όνομα Κλάιν, επώνυμο Μάιν. Ο κύριος Κλάιν Μάιν κατέχει “υπεύθυνο θέση”, αλλά δεν θέλει να έχει ευθύνες, όχι γιατί είναι “περιορισμένης ευθύνης”, αλλά απλώς γιατί είναι ανευθυνοϋπεύθυνος. Αγαπάει παθιασμένα την εξουσία, αλλά χωρίς τα περιττά παραφερνάλιά της (όρα σκοτούρες). Θέλει να τον προσκυνάνε, αλλά αντίθετα με το Θεούλη κάνει θαύματα μόνο στα λόγια. Δεν αναγνωρίζει ποτέ κανένα λάθος του, και όταν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο για τα καταστροφικά λάθη και την αβελτηρία του το πολύ - πολύ να αναλάβει την ευθύνη για τα μάτια του κόσμου.

Ο κύριος Κλάιν Μάιν θα σού πει αυτό που θες να ακούσεις και θα κάνει αυτό που θέλει. Βλέπετε, για τον κύριο Κλάιν Μάιν κάθε πρόβλημα είναι αφορμή για ελιγμούς, θεατρινισμούς και δολιχοδρομήσεις, όχι ευκαιρία για λύση. Ο κύριος Κλάιν Μάιν δεν είναι μέρος της λύσης, μήτε μέρος του προβλήματος, είναι το πρόβλημα. Ψεύδεται ασύστολα, και γιατί να μην το πράξει άλλωστε, καθότι εδοξάσθη ψευδόμενος. Είναι ανεπαρκής, και γιατί να μην είναι άλλωστε, αφού τον επικροτούν και τον επιδοκιμάζουν για την ανεπάρκειά του. Είναι αδίστακτος με τους αντιπάλους του γιατί ο “θάνατος τους είναι η ζωή του”. Είναι όμως απολύτως αποτελεσματικός -να του το αναγνωρίσουμε αυτό- στις χάρες, στις διευθετήσεις, στις τοποθετήσεις στις κοινωνικές τις συναθροίσεις. Σωστός σούπερμαν της επιβίωσης. Μικρόψυχος αλλά επτάψυχος. Έτσι έφθασε εδώ που έφτασε - και μπράβο του. Θα πει και ένα “ωχ αδερφέ” στον εαυτό του, και θα είναι το μόνο πράγμα που εννοεί - κλάιν μωρέ. Ναι, έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, και η ιδέα που έχει για τον τόσο αγαπημένο του εαυτό είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ιδέα που έχει για τους άλλους. Θα 'λεγε μάλιστα κανείς ότι ο κύριος Κλάιν Μάιν είναι άκρως ερωτευμένος με τον εαυτό του – αν και έχει παύσει να είναι ο εαυτός του εδώ και πολλά χρόνια. Είναι πάντως άκρως ερωτεύσιμος για όσους θέλουν χατίρια και βοήθεια από αυτόν ή έχουν το θράσος να επιδιώκουν να γίνουν σαν κι αυτόν. Θέλγονται από την εξουσία του όπως οι μύγες στα σκατά. Τι αφελείς που είναι! There can be only one Κλάιν Μάιν!

Μόνο που ο κύριος Κλάιν Μάιν είναι μια μπάμπουσκα, από μέσα του βγαίνουν κι άλλοι μικρότεροι, και πιο μικροί, όλο και πιο μικροί, σπιθαμιαίοι Κλάιν Μάιν, ένας πραγματικός στρατός κουρδισμένων Κλάιν Μάιν που παραλύει τα πάντα, όπως η λάσπη μιας Μάνδρας παρασύρει και βυθίζει μέσα στον κόρφο της ένα αυτοκίνητο.

Ποιος είναι τελικά ο κύριος Κλάιν Μάιν; Μπορεί να είναι ένας από εμάς, ένα μέρος μας ή το όλον. Μπορεί να είναι και πολιτικός, ένας ή περισσότεροι ή πιο πολλοί κι από αυτό. Δεν θα ήταν καλός πολιτικός θα πείτε. Έχει αυτό καμιά σημασία; Κλάιν. 



Πηγή: Στέλιος Κάνδιας