Tώρα σιωπή, μετά;;;

Αν και βρισκόμαστε σε στιγμές εθνικούς πένθους, από τον απροσδόκητο χαμό του σμηναγού Γεώργιου Μπαλταδώρου, δυστυχώς οι διεθνείς εξελίξεις αναφορικά με το μέτωπο της Συρίας είναι καταιγιστικές.

Πλέον ο χρόνος τρέχει και όλοι απευχόμαστε ώστε και την ύστατη στιγμή η διπλωματία να νικήσει και η ενδεχόμενη επιχείρηση των Αμερικανών και των Δυτικών συμμάχων τους να αποφευχθεί.

Όμως αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ οι πολιτικοί μας είναι λαλίστατοι σε δευτερεύοντα ζητήματα, και ιδίως οι υπουργοί που έχουν και την ευθύνη για το σχεδιασμό, στο θέμα της Συρίας λες και έχουν πάθει αφωνία.

Διαβάζουμε καθημερινά δηλώσεις πολιτικών ηγετών όλων των εμπλεκομένων κρατών και εδώ στην Ελλάδα, σφυρίζουμε αδιάφορα σαν να βρισκόμαστε σε άλλο ημισφαίριο του πλανήτη και το ό,τι θα συμβεί δεν θα μας αγγίξει.

Όμως είναι δεδομένο, ότι αν τελικά γίνει το απευκταίο, η χώρα μας θα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και θα υποστεί και τις συνέπειες.

Άλλωστε ήδη είναι γνωστό ότι σε ενδεχόμενη πολεμική επιχείρηση η χώρας μας θα συνδράμει στρατιωτικά με τις εγκαταστάσεις της Σούδας αλλά και το αεροδρόμιο της Λάρισας.

Παράλληλα, ένα θερμό επεισόδιο στη Συρία, θα είναι ό,τι πιο καταστροφικό για τη χώρα μας, καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο έναρξης της τουριστικής περιόδου, της ατμομηχανής της ελληνικής οικονομίας και ιδίως κατά την μνημονιακή εποχή.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις και μη κυβερνητικοί οργανισμοί, προειδοποιούν ότι ένα χτύπημα στη εύθραυστη περιοχή, θα προκαλέσει νέο κύμα αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ, και το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα περάσει από τη χώρα μας μέσω Τουρκίας.

Μήπως λοιπόν θα έπρεπε οι κυβερνώντες να προτάξουν τις επόμενες ημέρες το θέμα της Συρίας, να αναληφθούν αν είναι δυνατόν ακόμα και διεθνώς πρωτοβουλίες για αποφυγή της κρίσης και να υπάρξει σχεδιασμός για το πώς μπορούν να μετριαστούν οι δυσμενείς για τη χώρα μας επιπτώσεις, αν τελικά επικρατήσει το πολεμικό σενάριο.

Ας μείνουν στην άκρη ζητήματα όπως το Σκοπιανό, η συνταγματική αναθεώρηση, η πολεμική ρητορική με την Τουρκία και άλλα που μπορούν να συζητηθούν εκτενώς και ψύχραιμα στο απώτερο μέλλον.

Άλλωστε αν τελικά πραγματοποιηθεί μια επέμβαση στη Συρία οι όποιοι διεθνείς συσχετισμοί θα αναταραχθούν και οι ελληνικοί σχεδιασμοί σε εξωτερικά ζητήματα, μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρηθούν ή ακόμα και να εγκαταλειφθούν.
Πηγή: Φώτης Νάκος
TAGS: Συρία