Η Νάταλι Πόρτμαν αρνείται 1 εκ. δολάρια λόγω της ισραηλινής στάσης στη Γάζα

Η γνωστή Ισραηλινοαμερικανίδα ηθοποιός Νάταλι Πόρτμαν αρνήθηκε να παραβρεθεί σε τελετή στο Ισραήλ, στην οποία θα αποδεχόταν βραβείο 1 εκατ. δολαρίων, λόγω των «πρόσφατων γεγονότων» στη χώρα, με συνέπεια η τελετή της απονομής του βραβείου να ματαιωθεί όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Τις τελευταίες εβδομάδες το Ισραήλ έχει δεχθεί δριμύτατες διεθνείς επικρίσεις για το θάνατο τουλάχιστον 31 Παλαιστινίων κατά μήκος των συνόρων του με τη Γάζα, ενώ εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί. Το Ισραήλ επιμένει ότι κάνει ό,τι χρειάζεται για την υπεράσπιση των συνόρων του.

Σε μια δήλωση στην ιστοσελίδα του, το ίδρυμα που απονέμει το χρηματικό βραβείο Genesis επικαλείται έναν εκπρόσωπο της, γεννημένης στο Ισραήλ, ηθοποιού ο οποίος αναφέρει ότι «τα πρόσφατα γεγονότα στο Ισραήλ ήταν εξαιρετικά τρομακτικά γι' αυτήν και δεν αισθάνεται άνετα να συμμετέχει σε δημόσιες εκδηλώσεις στο Ισραήλ».

Το ισραηλινό ίδρυμα από την πλευρά του δήλωσε ότι «θαυμάζει τον ανθρωπισμό της ηθοποιού και σέβεται το δικαίωμά της να διαφωνεί δημοσίως με τις πολιτικές της κυβέρνησης του Ισραήλ». Ωστόσο, προσθέτει, είμαστε πολύ λυπημένοι που αποφάσισε να μην παραστεί στην τελετή του Βραβείου Genesis στην Ιερουσαλήμ για πολιτικούς λόγους. «Φοβόμαστε ότι η απόφαση της κυρίας Πόρτμαν θα προκαλέσει την πολιτικοποίηση της φιλανθρωπικής μας πρωτοβουλίας» τονίζει. 

Το βραβείο Genesis απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 2014 ως επιβράβευση διασημοτήτων ισραηλινής καταγωγής για την αριστεία τους στους επαγγελματικούς τους τομείς, αλλά και για την πηγή έμπνευσης που αποτελούν «με την αφοσίωσή τους στην εβραϊκή κοινότητα και τις εβραϊκές αξίες».

Οι προηγούμενοι νικητές του Genesis περιλαμβάνουν τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, τον γλύπτη Ανις Καπούρ, τον βιολιστή Γιτζάκ Πέρλμαν και τον ηθοποιό του Χόλιγουντ Μάικλ Ντάγκλας, που όλοι τους έδωσαν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η Πόρτμαν γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ και μετανάστευσε με τους γονείς της στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία τριών ετών.
Πηγή: skai.gr - Σ.Κ