Πουλήθηκε έναντι 280.000 ευρώ το γιωτ του Στάλιν (βίντεο)

Το αγαπητό στους Μοσχοβίτες κρουαζιερόπλοιο Maksim Gorky, γνωστό και ως γιωτ του Στάλιν πουλήθηκε έναντι 280.000€. Αγοραστής του πλοίου φέρεται να είναι η Κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται τις μεταφορές στα παραποτάμια κανάλια της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας, Τζέρμαν Ελιανιούσσκιν, το πλοίο προορίζεται να μετατραπεί σε μουσείο.

Το ιστορικό κρουαζιερόπλοιο με το διπλό κατάστρωμα ναυπηγήθηκε το 1934 με εντολή του Ιωσήφ Στάλιν και σχεδιάστηκε ώστε να είναι το μεγαλοπρεπέστερο σκάφος που θα διέσχιζε το κανάλι Μόσχας – Βόλγα, το οποίο είναι πλέον γνωστό ως Κανάλι της Μόσχας.

Χαρακτηριστικό της ασύγκριτης, για την εποχή, πολυτέλειας που διέθετε το πλοίο είναι το γεγονός ότι για την κατασκευή των εσωτερικών χώρων χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 170 διαφορετικά είδη ξύλου, μεταξύ των οποίων μαόνι και καρελική σημύδα.

Το μηχανοστάσιο του Maksim Gorky φιλοξενούσε δύο πετρελαιοκινητήρες, προερχόμενους από ένα ρωσικό υποβρύχιο τύπου Bogatyr, ικανούς να κινήσουν το 70 μέτρων σκαρί με ταχύτητα 22 μιλίων περίπου.

Κατά την κατασκευή του πλοίου δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της ασφάλειας: Στενές πόρτες και περάσματα που μπορούσαν εύκολα να μπλοκαριστούν από το προσωπικό ασφαλείας του πλοίου, καθρέφτες χωρίς γωνίες και κρυφό δωμάτιο συσκέψεων καθώς επίσης και παράθυρα στην κορυφή του μηχανοστάσιου, προκειμένου να παρακολουθούνται οι μηχανικοί, διασφάλιζαν την ακεραιότητα των ηγετών της εποχής.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις για την παρουσία του ίδιου του Στάλιν πάνω στο πλοίο, υπάρχουν ωστόσο ισχυρές ενδείξεις ότι αυτό συνέβη το 1937, όταν το Maksim Gorky, διασχίζοντας ολόκληρο το Κανάλι, έκανε στάση στη Μόσχα και πιθανολογείται ότι τα σημαντικότερα πρόσωπα της εποχής επιβιβάστηκαν σε αυτό.

Πέρα από τον Στάλιν, τόσο ο Νικήτα Χρουστσόφ όσο και ο Λεονίντ Μπρέζνεφ είχαν επισκεφθεί κατά καιρούς το ιστορικό κρουαζιερόπλοιο του Καναλιού της Μόσχας.

Πηγή: skai.gr