Νορβηγία: Ο πρώτος «νοσοκομειακός ιμάμης» προκαλεί αντιδράσεις

Αντιδράσεις προκαλεί στη Νορβηγία η τοποθέτηση του πρώτου «νοσοκομειακού ιμάμη» σε νοσηλευτικό ίδρυμα.

Ο διοικητής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Haukeland στο Μπέργκεν δήλωσε ότι τo εύρος υπηρεσιών που παρέχονται στους μουσουλμάνους ασθενείς επεκτείνεται και στη «θεραπεία ψυχών» ωστόσο ορισμένοι Νορβηγοί θεωρούν ότι το Ισλάμ τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης. 

Από την πλευρά του, ο ιμάμης Μουχαμάντ Αζίμ δηλώνει ότι «σε δύσκολους καιρούς όπως αυτοί της νοσηλείας, οι ασθενείς θέλουν να μοιράζονται τις σκέψεις τους με έναν κληρικό».

«Περνάω χρόνο μαζί τους και αισθάνονται πιο ασφαλείς όταν μιλάνε με έναν ιμάμη. Γνωρίζουν ότι μιλάνε με κάποιον που μοιράζεται τον πολιτισμό και τη θρησκεία τους» πρόσθεσε ο Αζίμ.

Το πανεπιστημιακό
νοσοκομείο Haukeland πρωτοστάτησε σε αυτή την πρωτοβουλία στη Νορβηγία και είναι σήμερα το μόνο που παρέχει τη δυνατότητα παροχής αυτού του είδους υπηρεσιών.

Image result for Haukeland
Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Haukeland 


Κάποιος Νορβηγός αποκάλεσε την απόφαση «γελοία», λέγοντας ότι «δεν πρέπει να δαπανούνται δημόσιοι πόροι για προλήψεις, είτε αυτές αφορούν τον Θεό, το Χριστό, τον Αλλάχ, τον... Θορ, τον Όντιν ή το ιπτάμενο τέρας από μακαρόνια».

«Έχουν άλλες θρησκείες την ίδια μεταχείριση, ή μόνο το Ισλάμ που θα συνεχίσει να διαβρώνει τη δημοκρατία μας; Ζούμε στη Νορβηγία ή στο Ισλαμαμπάντ;» διερωτήθηκε ένας άλλος Νορβηγός, για να δεχθεί έντονη κριτική για ξενοφοβία και ακροδεξιές πεποιθήσεις.

Άλλος Νορβηγός επικαλέστηκε την δύσκολη οικονομική κατάσταση των νορβηγικών νοσοκομείων και του τομέα υγείας γενικότερα, αντιπροτείνοντας κλόουν για τα άρρωστα παιδιά. Παράλληλα, ένας τρίτος ζήτησε έναν «ιερέα του Χάρι Πότερ», ενώ μια γυναίκα εξέφρασε προβληματισμούς για το ενδεχόμενο προσηλυτισμού από ιερείς διαφόρων θρησκειών. 

Η μουσουλμανική
κοινότητα της Νορβηγίας αυξάνεται σταθερά από τη δεκαετία του 1960. Προς το παρόν, η μουσουλμανική κοινότητα εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 4% του εθνικού πληθυσμού των 5,2 εκατομμυρίων, φτάνοντας μέχρι και το 10% στις αστικές περιοχές μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα Όσλο.
Πηγή: skai.gr