Γερμανία: Η εσφαλμένη αντίληψη των «παλιών καλών εποχών»

Ανά τακτά χρονιά διαστήματα το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos Mori δημοσιεύει έρευνες για την απόκλιση στις απαντήσεις των ερωτηθέντων, ανάλογα με το αν η απάντηση στηρίζεται απλά σε μια εντύπωση ή σε στατικά στοιχεία. Τίτλος της έρευνας «Παγίδες πρόσληψης» ("Perils of Perception").

Παράδειγμα πρώτο: Πιστεύετε ότι οι δολοφονίες στη Γερμανία μειώθηκαν, αυξήθηκαν ή παρέμειναν σταθερές σε σύγκριση με το 2000; Φυσικά και αυξήθηκαν απαντά περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων. Περισσότεροι από το 40% εκτιμούν ωστόσο ότι οι δολοφονίες παρέμειναν σταθερές, ενώ 14% πιστεύουν ότι μειώθηκαν τα τελευταία 17 χρόνια. Βάσει στατιστικών στοιχείων σε σύγκριση με το 2000 οι δολοφονίες στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 33%.

Παράδειγμα δεύτερο: Μεταξύ του 2002 και του 2016 νομίζετε ότι οι θάνατοι από τρομοκρατικές ενέργειες αυξήθηκαν στη Γερμανία σε σύγκριση με την δεκαπενταετία πριν την 11η Σεπτεμβρίου του 2011 στη Νέα Υόρκη; Περίπου το 50% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αυξήθηκαν, το ένα τρίτο θεωρεί ότι παρέμεινε σε ίδια επίπεδα. Στην πραγματικότητα οι νεκροί μειώθηκαν από 51 άτομα σε 36.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις τάσεις

Η έρευνα του ινστιτούτου Ipsos Mori πραγματοποιήθηκε σε 38 χώρες με συμμετοχή από 500 μέχρι και 2.000 ατόμων σε κάθε χώρα.

Η έρευνα «Παγίδες πρόσληψης»δείχνει μεταξύ άλλων ότι η πρόσληψη εγκυμονεί κινδύνους όταν δεν βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία, αλλά σε εντυπώσεις, προκαταλήψεις και στερεότυπα, στη βάση των οποίων διαμορφώνεται εν τέλει η πολιτική. Κατά συνέπεια το ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας δεν είναι τόσο τα συμπεράσματά της, αλλά οι τάσεις που καταδεικνύει, τόσο στη Γερμανία, όσο και σε άλλες χώρες.

Παράδειγμα τρίτο: Πολλοί Γερμανοί πιστεύουν ότι οι έγκλειστοι στις φυλακές της χώρας είναι κατά 50% μετανάστες. Στην πραγματικότητα όμως οι μετανάστες δεν ξεπερνούν το 30%. Πρόκειται για μια λανθασμένη εκτίμηση των ερωτηθέντων, όπως και στα παραδείγματα των δολοφονιών ή θανάτων από τρομοκρατικές ενέργειες, η οποία απέχει σημαντικά από την πραγματικότητα.

Πηγή: Πηγή: Deutsche Welle - Ζαμπρίνα Μίλερ-Πλοτνίκοφ / Στέφανος Γεωργακόπουλος