Πολιτιστικό αγαθό που προστατεύεται από την UNESCO η ναπολιτάνικη πίτσα

Στη χορεία των πολιτιστικών αγαθών τα οποία προστατεύονται από την UNESCO ανήκει πλέον η ναπολιτάνικη πίτσα, με αλεύρι, τυρί μοτσαρέλα, σάλτσα ντομάτα και αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

H σχετική απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα και με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, αναγνωρίζεται η μοναδικότητα της ναπολιτάνικης πίτσας και των δημιουργών της. «Κερδίσαμε, η ιταλική οινογαστρονομική ταυτότητα προστατεύεται όλο και περισσότερο, σε παγκόσμια κλίμακα», έγραψε στο διαδίκτυο ο Ιταλός υπουργός γεωργίας Μαουρίτσιο Μαρτίνα.

Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν οκτώ χρόνια, και η UΝESCO αναγνώρισε, τελικά, ότι η παραγωγή της πίτσας συνδέεται με μια σειρά από άλλα πολιτιστικά φαινόμενα, όπως τραγούδια, χαρακτηριστικές εκφράσεις αλλά ακόμη και με λογοτεχνική δραστηριότητα.

Ο φούρνος στον οποίο ψήνεται η πίτσα, ουσιαστικά, μετατρέπεται σε ένα είδος σκηνής, σε παλκοσένικο στο οποίο ο καθ’ ένας μπορεί να δείξει την μοναδική δεξιοτεχνία του, ενώ το επάγγελμα αυτό -όπως σημειώνουν πολλοί σχολιαστές- είναι αναμφίβολα και ένας τρόπος για να ξεφύγουν, πολλοί νέοι του ιταλικού Nότου, από ένα μέλλον ανεργίας και από τις παγίδες που τους στήνει διαρκώς το μαφιόζικο, οργανωμένο έγκλημα.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ