Κλείσιμο

Έρευνα: Οι υποχωρητικοί παππούδες βλάπτουν σοβαρά την υγεία των εγγονιών τους

Αρνητική είναι η επίδραση που έχουν στα εγγόνια τους οι υποχωρητικοί παππούδες και γιαγιάδες καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύει το BBC πιθανότατα βλάπτουν την υγεία τους.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν την τάση να ταΐζουν υπερβολικά τα εγγόνια τους αναφέρει η έρευνα του πανεπιστημίου της Γλασκώβης, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One. Διαπίστωσε επίσης ότι κάποιοι από αυτούς καπνίζουν μπροστά τους και δεν τα προτρέπουν να ασκούνται.

«Οι παππούδες και οι γιαγιάδες επιβάλλεται να υποκύπτουν και να κάνουν τις χάρες των εγγονιών τους» δήλωσε μια γιαγιά, η Μορίν Λίπμαν.

Η Λούσι Πικ, της φιλανθρωπικής οργάνωσης Grandparents Plus, υποστηρίζει ότι οι παππούδες θα πρέπει να υποστηρίζουν καλύτερα το ρόλο τους. «Θέλουν το καλύτερο για τα εγγόνια τους και αυτό θα το πετύχουν όντας περισσότερο ενήμεροι», λέει η ίδια.

Σε σχέση με τη διατροφή αλλά και με το σωματικό βάρος, η έκθεση επισημαίνει ότι η συμπεριφορά τους έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. 

Οι γονείς που συμμετείχαν την έρευνα χαρακτήρισαν τους παππούδες «υποχωρητικούς» και «ενημερωμένους ελλιπώς», κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποιούν το φαγητό ως «συναισθηματικό εργαλείο». Ταΐζουν τα εγγόνια τους με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά, συχνά με τη μορφή ανταμοιβής.

Οι γονείς δηλώνουν ανήμποροι να παρέμβουν καθώς βασίζονταν στη βοήθεια που τους παρέχουν οι παππούδες. Μάλιστα σύμφωνα με την Grandparents Plus οι παππούδες είναι αυτοί που προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια στους γονείς. 

Η ίδια έρευνα τα εγγόνια ασκούνταν ελάχιστα τις ώρες που βρίσκονταν υπό την επίβλεψη των παππούδων, κάτι το οποίο φαίνεται πως σχετίζεται με τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας των ίδιων των παππούδων αλλά και με το αν υπήρχε ο κατάλληλος χώρος ώστε τα παιδιά να έχουν σωματική δραστηριότητα.

Κάποιοι παππούδες προωθούσαν την σωματική άσκηση πηγαίνοντας τα εγγόνια τους σε αθλητικές διοργανώσεις ή στο πάρκο. Στις περιπτώσεις όμως που οι παππούδες έκαναν καθιστική ζωή, τα εγγόνια ήταν πιθανότερο να κάνουν το ίδιο.

Το κάπνισμα μπροστά στα παιδιά, ακόμη και όταν τους είχε ζητηθεί να το αποφεύγουν, εμφανίστηκε ότι ήταν σημείο τριβής μεταξύ παππούδων και γονέων. Αντίθετα, σε κάποιες περιπτώσεις, η γέννηση ενός εγγονιού λειτούργησε ως καταλύτης για την διακοπή του καπνίσματος ή την αλλαγή καθημερινών συνηθειών του παππού ή της γιαγιάς.
Πηγή: skai.gr