Hub Science: Είναι ο εγκέφαλος μας πραγματικά ελεύθερος (και άρα υπεύθυνος);

Στη δεύτερη φετινή συνάντηση του κύκλου επιστημονικών διαλέξεων Hub Science, τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, ο διεθνούς φήμης Έλληνας νευροεπιστήμονας της διασποράς Γιώργος Παξινός θα μιλήσει με θέμα «Εγκέφαλος και νους: Ποιος κινεί τα νήματα;».

Ποιός είναι η μαριονέτα και ποιός ο μαριονετοπαίκτης;

Ο καθηγητής Γιώργος Παξινός δίνει τη δική του απάντηση σε αυτή την ερώτηση που έχει κοινωνικές, νομικές και θρησκευτικές προεκτάσεις. Αν ο νους κυβερνά τον εγκέφαλο, τότε υπάρχει ελεύθερη βούληση και, κατά συνέπεια, ευθύνη για τα λεγόμενα και τις πράξεις μας. Αντίστροφα, αν ο εγκέφαλος κυβερνά το νου, τότε μάλλον δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση.

Ο Γιώργος Παξινός γεννήθηκε στην Ιθάκη, σπούδασε ψυχολογία στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, πήρε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Καναδά και μετεκπαιδεύτηκε στο τμήμα ψυχιατρικής του πανεπιστήμιου Γιέηλ των ΗΠΑ. Από το 1973 εργάζεται στο πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ και στο Ινστιτούτο Ερευνών Νευροεπιστήμης της Αυστραλίας.

Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2008), του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2016) και του Ιονίου Πανεπιστημίου (2017), ενώ είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2012.

Ο Γιώργος Παξινός έχει δημιουργήσει τους περισσοτέρους ‘άτλαντες' του εγκέφαλου και έχει ανακαλύψει τους περισσοτέρους πυρήνες (περιοχές του εγκέφαλου) από οποιονδήποτε άλλον επιστήμονα. Έχει δημοσιεύσει 48 βιβλία και το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ο εγκέφαλος του αρουραίου σε στερεοταξικές συντεταγμένες» αποτελεί το τρίτο σε αναφορές επιστημονικό βιβλίο όλων των εποχών. Οι περισσότεροι επιστήμονες που ερευνούν τη σχέση μεταξύ εγκεφάλου και ασθενειών, όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και σχιζοφρένεια, χρησιμοποιούν τους εγκεφαλικούς «χάρτες» του.

Η διάλεξη θα γίνει με, ελεύθερη είσοδο, στο χώρο The Hub Events (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός), ώρα 20:00.
Πηγή: skai.gr