Τρανς Κοινότητα: Ιστορική στιγμή το ν/σ για τη διόρθωση ταυτότητας φύλου

«Ιστορική στιγμή» για τα αιτήματά τους και τα ανθρώπινα δικαιώματα, χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι της τρανς κοινότητας  στη χώρα μας, την κατάθεση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, που δίνει τη δυνατότητα σε διεμφυλικά και μεσοφυλικά άτομα να προχωρήσουν σε διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου στην ταυτότητά τους χωρίς να έχει προηγηθεί ιατρική επέμβαση αλλαγής φύλου ή θεραπεία.
 
Κατά την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης & Δικαιοσύνης, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων, έκαναν λόγο για ρυθμίσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το σχέδιο νόμου έχει και πολλά κενά, τα οποία θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα.
 
Στις ελλείψεις του νομοσχεδίου καταγράφηκαν οι εξαιρέσεις από τη δυνατότητα διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου βάσει βιολογικών χαρακτηριστικών, για τα έγγαμα πρόσωπα καθώς και για ανηλίκους κάτω των 17 ετών.
 
«Ανήκω στους τρανς έγγαμους γονείς. Μας υποχρεώνετε να πάρουμε διαζύγιο ακόμα κι αν δεν το θέλουμε.  Εγώ για παράδειγμα με τη σύζυγό μου δεν έχουμε πρόθεση να χωρίσουμε. Αποδέχεται την ταυτότητά μου, αλλά με καλείται να διαλέξω ανάμεσα στην οικογένειά μου και στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.  Δεν θα έχω δικαίωμα για παράδειγμα ως γονέας της κόρης μου να πάω ένα ταξίδι στο εξωτερικό μαζί της ακόμα και για θέμα υγείας κι όταν ενηλικιωθεί δεν θα φαίνεται πουθενά η οικογενειακή μας σχέση εκτός αν αρθεί η μυστικότητα», σημείωσε η Βανέσσα Βενέτη, μέλος των οικογενειών «Ουράνιο Τόξο».
 
«Πρώτη φορά τίθεται αυτή η προϋπόθεση για ανηλίκους κάτω των 17 ετών. Δεν λαμβάνει υπόψη του bulling στο σχολείο. Είναι λανθασμένος αυτός ο περιορισμός. Θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων», υπογράμμισε, η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού.
 
Οι εκπρόσωποι της τρανς κοινότητας επεσήμαναν και τον όρο «εξωτερική εμφάνιση» που προβλέπει το νομοσχέδιο στις προϋποθέσεις για την αποδοχή της αίτησης του εκάστοτε ενδιαφερόμενου, καθώς και το γεγονός ότι η όλη διαδικασία παραμένει στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων. Τέλος, με μία φωνή κάλεσαν όλα τα δημοκρατικά κόμματα να υπερψηφίσουν αν μη τι άλλο επί της αρχής το νομοσχέδιο, προκειμένου η Βουλή να αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Στην αντίπερα όχθη ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και δικηγόρος, Χάρης Αποστολόπουλος, διατύπωσε τη ρητή διαφωνία της εκκλησίας στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, εκφράζοντας φόβους για γάμο ομόφυλων ζευγαριών και κατόπιν τεκνογονία από ομόφυλους που έχουν συνάψει ήδη σύμφωνο συμβίωσης χωρίς να έχουν κάνει διόρθωση φύλου.

Aπό την πλευρά του, ο Σταύρος Κοντονής ανακοίνωσε ότι βρίσκεται από κοινού με το υπουργείο Υγείας υπό επεξεργασία νομοσχέδιο και σχετικά με τα intersex άτομα. Αυτά δηλαδή που δεν ταυτίζονται με κανένα από το δίπολο άρρεν-θήλυ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το όριο ηλικίας των 17 ετών, ώστε να μπορεί ένας ανήλικος να κάνει χρήση του νόμου.

Σημείωσε ότι θα μπορούσε να πάει το όριο στα 16 ή 15 έτη, υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει εκτός από τη βούληση του ατόμου και τη συναίνεση των γονέων να προσκομίζεται ταυτόχρονα και κάποια βεβαίωση ίσως από κάποιο συμβούλιο ή δημόσιο νοσοκομείο. Το θέμα θα εξεταστεί μέχρι τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά